Snoblesse Oblige 2023/26.

  • Narancs
  • 2023. június 28.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

A / kék, a piros meg a sárga, / rengeteg szín jó barátja. / Amúgy meg mind kedves rokon, / pöffeszkednek rajzlapokon.

(Tóthárpád Ferenc: A három paca)

péntek június 30. 9.00 Muzsikáló Bábok Háza

A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó záróünnepén a hazai és a nemzetközi bábművészek leg­izgalmasabb produkcióit bemutató óriási bábos forgatag várja egész nap a családokat. Neves bábszínházak mutatkoznak be: az olasz Salvatore Gatto, aki egy 16. századra visszanyúló Pulcinella-történetet hoz Budapestre; a cseh, spanyol és magyar művészek által alapított prágai Karromato kollektíva, amely a 19. századi klasszikus európai marionettszínház misztikus világát tárja elénk. Lesznek óriás bábosok is, és fellép többek között a Kabóca Bábszínház, a Griff Bábszínház, Fabók Mancsi, 21.30-kor pedig Tűzparádé.

(Szabadtéri színpad, Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány)

 

péntek június 30.  17.00 A félelemtől a büszkeségig: küzdelem az iskolai zaklatás ellen – kerek­asztal-beszélgetés

A statisztikák szerint leginkább a kisebbségekhez tartozó fiatalok vannak kitéve bántalmazásnak a társaik által. Preventív eszközök viszont nincsenek, nem elegendő az iskolapszichológusok kapacitása, valamint a diákokkal foglalkozók felkészültsége sem. A Pride hónap programján most megpróbálják feltérképezni a helyzetet szakpolitikusokkal, szakmabeliekkel. Az esemény díjmentes, de regisztrálni kell a Facebook-oldalon.

(Edutus Egyetem, Bp. XI., Villányi út 11–13.)

 

péntek június 30. 19.00 Nevetni ér – LMBTQ+ stand-up comedy-est

Előzetes nevezés alapján lépnek fel itt ezen az estén az egyedi humorú, tehetséges előadók, akik minden bizonnyal sokkal jobb LMBTQ+ poénokat tudnak, mint amilyenek aktuálisan keringenek a média áramlataiban. A program ingyenes, de adományt elfogadnak. A rendezvény a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programsorozatának része.

(Why Not Café & Bar, Bp. V., Belgrád rakpart 3–4.)

 

péntek június 30. 20.00 Paradoxológia trió – koncert

Dzsessz sztenderdeket, filmzenét, régi slágereket, ismert és kevésbé ismert dallamokat játszik Kiss Attila nagybőgős, Gál Domonkos gitáros és Hegedűs Márton szaxofonos. A belépés ingyenes.

(Gödör kávézó, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek június 30. 20.00 Ghosty a Gólyában, Vol. III.

Rendszerkritikus és szövegcentrikus hiphop és pogó. A legdühösebb, egyben legkedvesebb ceremóniamester csinálja itt ma este a hangulatot, aki hiteles, önazonos és rendszerkritikus hangja generációja minden küzdelmének, és azt üzeni, hogy a közös energia legyőzi a rosszindulatot. A bemelegítésről és a koncert utáni táncos kedvről az aranykezű The Neg€rz, DJ Kard és Gigaset gondoskodnak.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat július 1. 14.00 Batikolás és pólónyomás a szivárvány színeiben – workshop

A vörös réka studióban szivárványszínekbe öltözködik a világ egy 3 órás batik- és pólónyomó műhely keretein belül. Saját pólót vagy táskát kéretik hozni, az újrahasznosítás jegyében, de helyben is találhatók anyagok adomány alapon. A hely a Gólya épületében található, ahol a szünetben a csodás tetőteraszon lehet lazulni, akár családosan. Július 4-én ismétlés a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál műsorán.

(Kazán Közösségi Ház; KözMű – Közös Műhely, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat július 1. 15.00 Nyitott könyvek vagyunk

Az élőkönyvtár-rendezvény úgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy „könyvet” bizonyos időre. Ám itt a könyvek emberek, és nem csak beszélnek, de beszélgetnek, válaszolnak is, sőt ők is tehetnek fel kérdéseket. A Nyitott könyvek vagyunk projekt célja a magyar­országi társadalmi törésvonalak csökkentése a személyes történetmesélés és beszélgetés erejével. Az élőkönyvek olyan kisebbségi vagy hátrányos helyzetű csoportok tapasztalatait jelenítik meg, amelyek történeteiből mi magunk is sokat tanulhatunk. Július 2-án vasárnap Debrecenben lesz élő könyvtározás.

(Barbakán tér, Pécs)

 

szombat július 1. 17.00 15 éves a Dürer – Hétköznapi Csalódások lemezbemutató koncert

Az 1990-ben alakult, hazai punkegyüttes ingyenes koncertjével ünnepli szülinapját a vízparti alter szórakozóhelyen. Az egyszerűen csak PiCsának becézett formáció az új számok mellett azért hozza az Álkeresztény, a Viktor és a Mocskos Fidesz című slágereket is.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

vasárnap július 2. 11.00 Exhibition on Screen – A fotórealista Hopper

A fotórealizmus az 1960-as évek végétől indult, a fényképezésen alapuló amerikai festészeti irányzat. Edward Hopper ennek az irányzatnak a nagy képviselője, a modern magány amerikai festője volt. Festészete nemzedékeket inspirált. De ki is volt valójában? És ki az a nő, akinek a sikereit köszönhette? A Budapesten csak itt látható dokumentumfilm Hopper magánéletét és pályáját mutatja be.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap július 2.  18.00 Asking Alexandria – koncert

Az eredeti felállással, ismét Danny Worsnoppal az élen új lemezzel tér vissza magyar rajongóihoz a híres metalcore csapat, hogy bemutassa legújabb, hetedik albumát. A See What’s on the Inside dalaival visszatértek a gyökereikhez, és a zenekar bevallása szerint ez lett az eddigi legösszetettebb, legmagabiztosabb lemezük.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

vasárnap július 2.  21.00 Eltitkolt történetek

Ma ez a 4. film a Szánsájn fesztiválon. A 16 éven felülieknek ajánlott spanyol alkotást Cesc Gay rendezte és öt, egymást keresztező, komikus, érzelmes történetet mutat be.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V.,  Balassi Bálint u. 15–17.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

hétfő július 3. 18.00 Triple B Tour – kon­certek

A CPB, a NO REGRET és a Dürer bulijára olyan amerikai keménységek érkeznek, mint a No Pressure, a Sunami, a Pain of Truth, a Re­straining Order és a C4. Csak semmi kényszer, nyugodtan lehet headbangelni, és a fájdalmas igazság az, hogy távoltartási rendelet sincsen, tehát a műfaj rajongóin kívül is bárkit beengednek, aki kifizeti a belépőt.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

hétfő július 3. 19.00 13. Bachfeszt No.7 – Hegedű

A sorozat e részében Ábrahám Márta hegedűn, Tüzes Johanna Réka orgonán játszik. A koncertet rögzítik. A belépés díjtalan, ám adományokat köszönettel fogadnak a helyszínen a fesztivál támogatására.

(Budavári evangélikus templom, Bp. I., Táncsics Mihály u. 28.)

 

hétfő július 3. 19.30 Az utolsó óra

Mark St. Germain: Freud’s last session című darabjának magyarországi verziója jó ideje nagy sikerrel megy Jordán Tamás és Alföldi Róbert szereplésével és rendezésében.

(Rózsavölgyi Szalon, Bp. V., Szervita tér 5.)

 

kedd július 4. 10.00 Bestiárium – kiállítás

Páhi-Fekete Noémi aktív, a vizuális nevelés területén kifejtett pedagógiai tevékenysége miatt is büszkesége a régió művészeti életének. Önálló kiállításán most a magánmitológiái láthatók, hibrid lényekkel életre hívott titokzatos, érzéki jelenetek. Képei keresetlen őszinteséggel vizsgálják ember és természet társadalmi rendbe való beágyazottságát, identitás- és egyensúlyhelyzeteit. Július 29-ig mindennap látható. A belépés díjtalan!

(Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, Vasmű út 12.)

 

kedd július 4. 18.00 Óriásölő Margaret – a társadalmi szerepek és a szavak hatása

A nagy nemzetközi sikereket elért Meseország mindenkié kötet meséjének segítségével interaktív foglalkozásokat tart a Labrisz Leszbikus Egyesület a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programján. Ma Gimesi Dóra Óriásölő Margaret meséje köré épül a foglalkozás, amely a társadalmi szerepekről és az elvárásokról szól. Bareith Rebekka színházpedagógus segítségével felfedezhetjük, milyen sokfélék vagyunk. Az esemény díjmentes, de regisztrációköteles.

(Közkincs Könyvtár, Bp. VIII., Rákóczi út 11. 1. em. 125-ös kapucsengő)

 

kedd július 4. 20.30 Formatex Jazz Est: Czakó Virág Quartet – koncert

Czakó Virág az új generáció egyik ígéretes énekes tehetsége, repertoárja Ella Fitzgerald, Carmen McRae és Diana Krall inspirálta sztenderdeket tartalmaz, kiegészülve latin bossa novákkal és groove-os feldolgozásokkal. A kvartett további tagjai: Dely Róbert gitáros, Czakó Péter bőgős és Herboly László dobos.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

szerda július 5. 18.00 Szexizmusok, feminizmus és az LMBTQ-közösség – interaktív játék

Vajon mennyire feminista az LMBTQ-közösség? Rövid felvezető – feminista gondolkodók eltérő nézeteit bemutató – előadás után beszélgetnek arról, hogy nőbarát vagy nőiességellenes-e a melegek kultúrája, illetve szó esik arról is, hogy az erőszak különböző formáitól az LMBTQ-kapcsolatok sem mindig mentesek. A rendezvény a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programsorozatának része. A workshop a Szabadnem és a Nőkért közös szervezésében valósul meg. Vezeti: Antoni Rita.

(Auróra, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

szerda július 5. 18.30 A legfehérebb nap

Ingimundur a világtól elzárt izlandi kisváros szélén, lélegzetelállítóan szép hegyek és fjordok között építi a házát. A feleségét gyászoló férfi nemrég vonult vissza rendőri szolgálatából. Ingimundurban egyre erősebb a gyanú, hogy feleségének, aki autóbalesetben hunyt el, a halála előtt viszonya volt valakivel a városból. Hlynur Palmason izlandi filmjét eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. 20.45-től az Esküvő a topon című ausztrál romantikus vígjátékot, 21.00-tól pedig a dél-koreai Bong Joon-ho Élősködők című, világsikert aratott társadalmi drámáját adják itt, a Szánsájn nyárimozi-programján.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V.,  Balassi Bálint u. 15–17.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

szerda július 5. 19.00 Macskadémon

Vidám, tanulságos zenés előadás Bella Máté és Karafiáth Orsolya komédiájából a magányról, a szerelemről és az emberi kapcsolatok fontosságáról. A zsugori Bori néniről, iszákos férfiról, egy depressziós íróról, meg Orsiról, a pufi szingliről, aki Rigó nevű cicájával érkezett a furcsa házba. Valóban pusztító szellemek tanyája a villa? És mit csinál az ott lakókkal a Macskadémon?

(Benczúr Kert, Bp. VI., Benczúr u. 27.)

 

csütörtök július 6. 18.00 A dalokban együtt, a politikában megosztva – kerekasztal-beszélgetés

A Momentum szervezői a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programsorozatában mutatják be az Eurovízió történetének legemlékezetesebb politikai pillanatait, Ukrajna felejthetetlen „1944”-étől kezdve Portugália megható „Amar Pelos Dois”-jáig. És levetítik a verseny történetének legfelháborítóbb és legemlékezetesebb előadásait is.

(Keménydió, Bp. VI., Nagymező u. 21.)

 

csütörtök július 6.  20.00 Budapest Klezmer Band – koncert

Jávori Ferenc Fegya több mint harminc évvel ezelőtt alapította a Budapest Klezmer Bandet, a Kelet-Közép-Európából származó tradicionális zsidó zene népszerűsítésére. A mai show vendége Szinetár Dóra lesz.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

csütörtök július 6.  22.00 Rosa Vertov – koncert

Torzított gitárok, transzdobok, vibráló basszusok, kísérteties orgona, éteri hangok. Ez a 2015-ben alakult varsói zenekar olyan, mintha klasszikus hangszeres banda lenne, de a személyiségük és kísérletező kedvük különleges, álomszerű zenét eredményez. A ma kezdődő Zsolnay Fényfesztivál programján játszanak.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.