Tartalom

MaNcs 35. évf. 26. sz. (2023-06-28)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kicsekkolt, visszatér

„Nagyon becsületes mérlegelést követően ma tudom, hogy nem lenne elegendő erőm egy következő mandátumhoz. Befejezem tehát mandátumom utolsó évét, és ebben a tisztségben való szolgálatom véget ér” – közölte a múlt hét elején Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök. Tudja az isten, hogy jó időpontot választott-e ehhez.

A szerk.

A szerk.

A késleltetési szakasz

Jevgenyij Prigozsinnak a közelmúltban számos szakmai és emberi kifogása merült fel az ukrajnai „különleges hadműveletet” ex officio irányító orosz katonai vezetéssel szemben.

Publicisztika

László Csaba

Publicisztika

Bekerítve

Zsákutcában a kormány gazdaságpolitikája

A kormány és a jegybank elmúlt 12 évben elkövetett kül- és gazdaságpolitikai hibáinak következményei most egymásra halmozódnak, és szinte megoldhatatlan helyzet elé állítják az ország gazdaságáért felelős két intézményt. Mintha minden összeesküdött volna ellenük – miközben e hibák terheit az ország lakói viselik.

Eörsi Mátyás

Publicisztika

Vétók és vétkek

Orbán botja és az EU küllői

A magyar kormány hosszú évek óta, rendszeresen vétó emelésével fenyegeti meg az Európai Unió döntéshozatali folyamatait. Legutóbb például az Oroszország elleni 11. szankciós csomag támogatásának a feltételeként azt szabta meg, hogy az ukrán kormány vegye le az általa vezetett, a háború nemzetközi szponzorait tartalmazó listáról az OTP Bankot. Ám Magyarország végül megszavazta a 11. szankciós csomagot is, és az OTP maradt az ukrán kormány listáján.

Külpol

Interjú

Külpol

„A civilek példátlan szolidaritással reagáltak”

Marius Nistor szakszervezeti vezető a romániai pedagógussztrájk sikeréről

Ami Magyarországon a pedagógusoknak nem sikerült, azt a hazainál határozottabb fellépéssel román kollégáik elérték. Marius Nistorral, a legnagyobb román pedagagógus érdek­védelmi szervezet, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnökével nemcsak ennek okairól, hanem a változatlanul fennálló gondokról is beszélgettünk.

Interjú

Külpol

„Az ellenállás: teremtés”

Behrouz Boochani író, újságíró,  menekültjogi aktivista

Kurd újságíróként el kellett menekülnie Iránból. Hét évet töltött ausztrál menekülttáborokban, nagy részét börtönkörülmények között. Az onnan küldött szöveges üzeneteiből áll a Nincs barátunk, csak a hegyek című könyve, amelynek fontos szerepe volt az ott kialakult illegális és erőszakos rendszer leleplezésében.

Belpol

Orbán az ÁSZ-szal lehetetlenítené el az ellenzéket

Belpol

Senki pénze, mindenki büntetése  

Hárommilliárd forintnál is többre büntetheti az ellenzéki pártokat az Állami Számvevőszék tiltott kampánytámogatás miatt. Ezzel végleg agyagba döngölnék a jövő évi választások előtt az amúgy is nagy bajban lévő ellenzéket, amely egy dologban ért egyet: mindent jól csináltak, semmiről nem tudtak.

Szélhámosok ajánlottak „segítséget” bajba jutott vállalkozóknak

Belpol

A két K. elintézi

A nemzetbiztonsági szolgálat állományába tartozóknak hazudva magukat, egy bűnbanda tagjai olyan vállalkozóknak ígértek segítséget, akiknek a cégeivel szemben eljárások folytak. Büntetőperük nemrég kezdődött a Gyulai Törvényszéken. Minden ízében magyar történet következik.

Az agrártámogatások sorsa Magyarországon

Belpol

Mindig a régi barázda

Ezermilliárd forint körüli összegben fizettek ki agrártámogatásokat tavaly is Magyarországon, ennek több mint 70 százaléka származott uniós forrásokból. A pénz javát szokás szerint a rezsimkompatibilis nagyvállalkozói kör nyelte le.

Lázár János fenyegeti Hódmezővásárhelyet

Belpol

Lesz kapsz, nem lesz kapsz

Tűrhetetlen, hogy egy hivatalban lévő miniszter a politikai fenyegetés, zsarolás hangnemében szólaljon meg: ezt nem most mondta Lázár Jánosról, hanem 2006-ban Veres János pénzügyminiszterről a fideszes Deutsch-Für Tamás. Vajon még most is tűrhetetlen?

Zene

NAPOZÓ - nagy nyári melléklet

Zene

„Megőriztem azt, aki vagyok”

Würtz Klára zongoraművész

A Hollandiában élő zongoraművész most Schubert-műsorával látogat haza, a Fesztivál Akadémia meghívására. Gyökerekről, zenei hatásokról és erős művészeti örökségéről is beszélgettünk vele.

NAPOZÓ - nagy nyári melléklet

Zene

„Már nem tudjuk, miből lesz sláger”

Álvaro Soler énekes-dalszerző

A harminckét éves zenész közös dalt énekelt Jennifer Lopezzel, legismertebb slágere, a Sofia dallamát pedig az is ismeri, aki csak a szomszédból hallgat rádiót.

NAPOZÓ - nagy nyári melléklet

Zene

„Menj a hosszabb úton”

Joyce El-Khoury énekesnő

A libanoni származású kanadai énekesnő júliusban Carmen szerepét énekeli a burgenlandi Szentmargitbányán sorra kerülő előadásokon, de októberben eljön Budapestre is, egy egészen más szerepben.

Interjú

Zene

„Nem tervezek mást csinálni”

Juhász Zoli zenész

A veszprémi dalszerző-frontember még hisz a rockban, de a gitárszólókban nem annyira. Nemrégiben a Kispál és a Borz előtt melegített a Budapest Parkban, és nem jött zavarba a színpad méreteitől.

Könyv

NAPOZÓ - nagy nyári melléklet

Könyv

Queer Erasure

Hová tűntek a melegek a magyar irodalomból?

Nem volt múltunk. Megsemmisítették, el­égették, cenzúrázták, miután a szereplőit némaságra és bujkálásra kényszerítették.

Képzőművészet

NAPOZÓ - nagy nyári melléklet - kiállítás

Képzőművészet

Lelkiismereti okokból

Boris Lurie & Wolf Vostell - Művészet a soá után

„Van itt egy kimondhatatlanul súlyos ellentmondás: a holocaustról, erről a felfoghatatlan és áttekinthetetlen valóságról egyedül az esztétikai képzelet segítségével alkothatunk valóságos elképzelést. Viszont a holocaust elgondolása önmagában véve olyan roppant vállalkozás, olyan vállakat roskasztó szellemi feladat, hogy többnyire meghaladja a vele küszködők teherbíró képességét” – mondta Kertész Imre 1991-ben, a Hosszú, sötét árnyék című előadásán.

NAPOZÓ - nagy nyári melléklet - kiállítás

Képzőművészet

Nők, akiket kiírtak

Ki a raktárból! 2.

Sok nőt egyszerűen kihagytak a művészettörténetből. Mintha sosem léteztek volna, nem kerültek be a művészeti lexikonokba sem. A Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum kiállításán elfeledett 20. századi művészek munkáit mutatják be.

Interaktív
Kritika

Könyv

Kritika

„Nem is ilyennek képzeltem az angyalokat”

Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában

Mindannyian ismerünk rémtörténeteket bipoláris zavarban szenvedőkről – hogyan adta át X. egyhavi fizetését a taxisofőrnek, Y. hogyan kergette meg késsel a gyerekeit, mert a hang azt mondta, áldozza fel őket, vagy az agyongyógyszerezett Z. hogyan hirdette magáról, hogy ő egy robot.

Lemez

Kritika

Tripla vagy semmi

The Smashing Pumpkins: ATUM: A Rock Opera in Three Acts

Van, akit már a rockopera szó hallatán kiráz a hideg, pedig a múltban akadtak érdekes, izgalmas művek a műfajban, még ha sok klasszikust nem is tudunk felsorolni.

Tévésorozat

Kritika

Nem dalol

Az idol

Nehéz Az idol című tévésorozatról írni a nagy médiazaj közepette.

Film

Interjú

Film

„Kóbor macskaként jártunk”

Lola Doillon rendező

Tévésorozatként folytatódik a 2000-es évek nagy sikerű európai vígjátéka, a Lakótársat keresünk. A Görögsaláta francia rendezőjével Európáról és az európai fiatalokról beszélgettünk, és persze arról, hogy mi minden változott meg a film bemutatása óta eltelt két évtizedben.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Flamin’ Hot

Richard Mon–tañez szegény mexikói bevándorlók gyermeke.

Visszhang: animációs film

Visszhang

Elemi

Az ellentétek vonzzák egymást – állítja romantikus komédiák sora a Párducbébin át a Harry és Sallyn keresztül a Csaj nem jár egyedülig.

Visszhang: lemez

Visszhang

Juan Wauters: Wandering Rebel

Az uruguayi születésű, de Amerikában élő Juan Wauters nagyjából tíz évvel ezelőtt oszlatta fel The Beets nevű zenekarát, hogy szólókarrierbe kezdjen.

Visszhang: dokumentumfilm

Visszhang

Vigyázzatok Mayára!

Egy 10 éves kislány megbetegszik. Ritka betegségét az orvosok zöme nem ismeri.

Visszhang: koncert

Visszhang

Kevin Morby

Először akkor hallottunk róla, amikor az előző évtized elején jó kis indie-folk lemezeket adott ki brooklyni csapatával, a Woodsszal.

Lélek

A túlsúly áldozatai

Lélek

„Nem az étellel, az élettel van bajunk”

A fejlett világban évtizedek óta egyre nagyobb gond az elhízás – a szakemberek szerint olyan tempóban romlik a helyzet, amit képtelenség megfogni. A közvélekedés még mindig az, hogy a súlytöbblettel élő emberek egyszerűen akaratgyengék, holott a túlevés sokaknál genetikus meghatározottságú, vagy súlyos lelki betegségből adódó függőség.

Tudomány

Mi marad a háború emlékeiből száz év múlva?

Tudomány

Szétlőtt, kivágott, felszentelt eperfa

A kisember szenvedése felé forduló történettudomány sok újat tár fel az I. világháborúról, és vannak, akiket ez meg is érint. Például az ukrajnai Bohrivka falu lakói sütöttek-főztek, vacsorával várták a magyar kutatódelegációt a száz évvel ezelőtti harctéren.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Sztár

Az új üdítőital 1969-ben jelent meg az Országos Szeszipari Vállalat termékcsaládjaként.