Snoblesse Oblige 2023/27.

  • Narancs
  • 2023. július 5.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Ha valami rém okos bácsi, mondjuk, egy pszichoanalitikus megfigyelné az életem, egész biztos rém unalmasnak és egész hétköznapinak találna, és nem pocsékolná rám az idejét, hanem visszatérne háromszemű és kétorrú hercegnőjéhez, akinek lelki problémáit biztos sikerrel oldaná meg.

(Janikovszky Éva: Napló)

péntek július 7. 11.00 IV. Tetkózz egy színesebb világért!

Háromnapos vidám tetováló fesztivál a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programsorozatának részeként. A mintákat konkrétan erre az eseményre készítik, és a három nap alatt 11 és 20 óra között végig tetoválnak.

(Doom Tattoo Budapest, Bp. VI., Aradi u. 58.)

 

péntek július 7. 15.00 Király nap

A nap, amely összeköti Terézvárost és Erzsébetvárost. A Búgócsiga Zenede gyerekkoncertjével indul a parádé, aztán jön a retró szekció Szűcs Judith és Soltész Rezső közreműködésével, őket a Budapest Klezmer Band követi, és estére eljutunk a kortárs popzenéhez a Mordái koncertjével. Napközben Csupa-csoda Vándorjátszótér az Anker közben, ökohangszer-bemutató és papírhangszer-készítés a Zenebatyusokkal, élménydobolás, szabadtéri kiállítás és kirakodóvásár. Minden program ingyenes!

(Helyszínek: Király utca, Rumbach Sebestyén utca, Anker köz, Asbóth utca, Bp. VI. és VII.)

 

péntek július 7. 20.00 Ripoff Raskolnikov & Nagy Szabolcs – koncert

A legmagyarabb osztrák blues­ze­nész és partnere hozzák a szokásos John Lee Hooker-, Tom Waits-, Blind Willie McTell-hangulatot. A műsort egészen spirituálissá teszik a költői szövegek.

(Virág Benedek Ház, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

 

péntek július 7. 22.30 BERNATHY – koncert

Ízig-vérig underground acidhouse liveact. Az egyszemélyes kreatív elektronikus zenei komplexum, Bernáthy Zsigmond a Zsolnay Fényfesztivál programján táncoltatja a nagyérdeműt.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

szombat július 8. 16.00 Nemzetek fesztiválja: bemutatkozik Törökország

Az Eötvös10 Művelődési Ház idén nyáron is megrendezi a népek, nemzetek közötti barátságot erősítő népszerű programsorozatát. Az első rész Törökországé. A Sokszínű Anatólia című szabadtéri fotókiállítás mellett ebru kézműves-foglalkozást tart Takács Orsolya, a Világok szárnyain című műsorukban pedig Guessous Mesi népdalénekes és Alican Polat török bağlama művész kalandos zenei utazásra hívja a gyerekeket. A kvízjáték után Leyla háza címmel zenés felolvasó lesz a török kortárs irodalomból Szalontay Tünde közreműködésével. 18.30-tól Mesi-koncert és tánc, majd 21.00-tól a hagyományos kertmoziban a Zöld­alma című török vígjátékot vetítik.

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

szombat július 8. 19.30 RÆMIEL, Southern Comfort Duo, VikHARP – koncert

Hárman a jóérzésű hazai under­ground csapatok közül. Bene Balázs és Kalocsa Lilla duója bátran merít a múlt század előadóitól, Jimi Hendrix, a The Beatles és Eric Clapton folyton műsoron van.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat július 8. 20.00    SOAD-est: Anett&Livi Acoustic feat. Radó Éden

Tribute parti, ahol hölgyek adnak elő System of a Down-dalokat akusztikus gitárokkal és zongorával. Most a Tiansen zenekar frontemberével kiegészülve állnak színpadra a „SOAD-os csajok”.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szombat július 8. 20.30    Ruppert István orgonaművész hangversenye

A Tihanyi Apátsági Koncertorgona 30 sorozatban a művész a 30 éve megújult apátsági nagyorgonán játszik, jórészt Johann Sebastian Bach műveiből, de elhangzik Girolamo Frescobaldi, Jacob Praetorius és Jesper Madsen egy-egy darabja is. A Veszprém–Balaton 2023 EKF programja ingyenesen látogatható.

(Tihanyi Bencés Apátság, Tihany, I. András tér 1.)

 

vasárnap július 9. 16.00    Másnaposan

Én sem tudom mi történt tegnap este, avagy szabad szégyenoldás irodalommal. Interaktív, formabontó irodalmi foglalkozás, ahol a lényeg és a magyar és a világirodalom queer arcának megismerése. A rendezvény a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programsorozatának része, regisztrációköteles.

(Szeszgyár, Bp. VIII., Szeszgyár u. 12.)

 

vasárnap július 9. 16.00    Fábián Juli utcabál

Fábián Juli énekesnő nagy hatással volt a magyar dzsessz- és popzenére. Különleges alt hangja és sajátos énektechnikája hamar ikonikussá tette a zenei életben. Éle­té­ben többször is állt a Budapest Park színpadán, ezért rendezik neki itt a születésnapi utcabált rengeteg meglepetéssel, és egy kétórás Random Trip-koncerttel. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A helyszínen és a regisztráció mellett is lesz lehetőség adományozni a Fábián Juli Emlék­alapítványnak. Ezzel olyan zenészeket és zeneipari háttérmunkásokat lehet támogatni, akik hosszan tartó betegségük miatt nem tudnak dolgozni.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

vasárnap július 9. 19.00    Isteni végjáték

Isten ismét eljön hozzánk Alföldi Róbert képében, hogy megossza gondolatait az Univerzum-projektről, az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre, és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

vasárnap július 9. 19.00    Kizárólag az utókor számára

Janikovszky Éva kamaszkori naplóbejegyzéseiből egy érzékeny lány története bontakozik ki, aki a világháború éveiben vált felnőtté. A lány, miközben igyekezett derűvel szemlélni az életet, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek saját családját is érintették. Keresztes Tamás rendező és Bíró Bence dramaturg e napló alapján készítette az előadást, amelyet Sodró Eliza és Martinkovics Máté adnak elő.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

hétfő július 10. 17.30    Balkáni csemegék – Franczia Danival

Interaktív zenés foglalkozássorozat Franczia Dániel közel-keleti, illetve balkáni ütőhangszeres zenész és oktató vezetésével. Fran­czia az Ethnokor, NeoFolk, Altamar és a Gyöngyhalász Latin zenekarokban zenél, és a darbuka játék hazai népszerűsítője. A további ingyenes foglalkozások július 17-én, 24-én és 31-én lesznek, aztán még szeptember 11. és október 16. között is, heti rendszerességgel, hétfőnként. A Veszprém–Balaton 2023 EKF programján. A program elméleti ismertetővel kezdődik, a résztvevőknek hangszereket biztosítanak.

(Fűzfőfürdői Közösségi és Rendezvénytér, Balatonfűzfő, József A. u. 12.)

 

hétfő július 10. 19.30    Pepita Party

Hétfő este? Swing! Itt átélhető az 1920-as, 1930-as évek hangulata, a dzsesszkorszak pezsgése. Budapest legjobb táncosai gyűlnek össze, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, a Lindy hopnak, Balboának, Solo Jazz & Charlestonnak, Shagnek, Bluesnak, mindezt remek hangulatban és isteni dzsesszzenékre.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

kedd július 11. 12.00    Room of Their Own – kiállítás

A kiállítás címe Virginia Woolf Saját szoba című emblematikus könyvét idézi meg, amelynek egyik tételmondata szerint ahhoz, hogy egy nő alkothasson, egy saját szobára van szüksége. E tételt Oltai Kata kurátor lefordította a képzőművészet nyelvére és feltette a kérdést, hogy ebben a műfajban megvan-e az a tér, ahol ezek a hangok megszólalhatnak? Agg Lili, Buda Anna Flóra, Csatlós Asztrid, Dankó Boglárka, Juhász Villő, Koltay Dorottya Szonja, Mihály Gréta, Nyíri Orsolya, Poór Dorottya és Wirth Abigél művei válaszolnak. A tárlat megtekinthető szeptember 30-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között, szombaton 11 és 17 óra között.

(Molnár Ani Galéria, Bp. VIII., Bródy S. u. 36.)

 

kedd július 11. 18.00    A Mágikus Cell bemutatja: LMBTQ animációk #7

A Dot & Line hetedszerre szervez vetítést a Budapest Pride-on: a rövidfilmes válogatásban Európai Filmdíjjal jutalmazott alkotások, a cannes-i és annecy-i fesztiválokat megjárt animációk láthatók az utóbbi egy-két évből, köztük egy ifjú magyar rendező legújabb kisfilmjével. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A helyszín méretei miatt regisztráció szükséges: a dotandlineblog [at] gmail [dot] com címen. 

(ISBN könyv+galéria, Bp. VIII., Víg utca 2.)

 

kedd július 11. 20.00    Egy boldog ember – kertmozi

Francia vígjáték a szabadban. Tristan Séguéla filmjében a festői francia kisváros népszerű, konzervatív polgármestere, Jean az újraválasztásáért indul. Minden remekül alakul a kampányában, amikor Édith, akivel negyven éve házasok, elárul neki egy nagy titkot, amelyet már nem tud tovább rejtegetni. A házasságnak és a kampánynak annyi. A Cirko Film műsorának megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott!

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

szerda július 12. 18.00    Ringtone Jazz Club – koncert

Egy brüsszeli bázisú nemzetközi jazztrió a Jókai téri esték sorozatban. Önálló zenei karrierjük mellett ebben a formációban egy éve mutatkoztak be Belgiumban. Repertoárjukon népszerű dzsessz-sztenderdek, pop-, rock- és bluesfeldolgozások angol, francia és magyar nyelven. Szűcs Kinga énekel, Szabó Ervin gitározik, Francesco Marchetti nagybőgőzik.

(Jókai tér, Bp. VI.)

 

szerda július 12. 20.00    Moonwalks, Ancient Spaceships, Heron Lane – koncert

A Moonwalks egy amerikai pszichedelikus űr-rock zenekar, akik a detroiti és brooklyni pincékből jutottak el előzenekarként Európába. Az Ancient Spaceships Veszprémből érkezik, kapitányuk Juhász Zoli, és első, Dream Well Tonight című konceptalbumukat mutatják be. A Heron Lane pedig Horváth Áron gitáros, Süle Ferenc ’Zsül’ dobos, Réti András basszusgitáros és Gombolai Igor gitáros, billentyűs helyi bandája.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök július 13. 18.00   Barcarola Kvartett – koncert

A Budapesti Fesztiválzenekar négy kiváló művésze – Kostyál Péter és Gulyás Emese hegedűs, Fekete Zoltán brácsás és Martos Attila nagybőgős – által alakított együttes, ahol a basszus szólamot rendhagyó módon nagybőgővel szólaltatják meg. A klasszikus vonósnégyes műveken kívül saját átiratokat, valamint filmzenéket, régi slágereket, illetve tangókat is játszanak. A zeneművek előtt személyes élményeket, kulisszatitkokat osztanak meg a közönséggel. A koncert ingyenes.

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

csütörtök július 13. 19.00   Dzsudló

Polgári nevén Juhász Márton magyar pop/trap előadó, dalszöveg­író rendhagyó „lakáskoncertje” szó­kimondó, önreflexív dalokkal.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

csütörtök július 13. 20.30   Rómeó és Júlia

Shakespeare és Prokofjev 80 percbe sűrítve magas hőfokon: a maribori szlovén nemzeti színház balettegyüttesének karizmatikus táncosait az idén a Valentina Turcu által koreografált előadásban láthatja újra a közönség.

(Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

 

csütörtök július 13. 20.30   Ştefan Cazacu gordonkaművész és Érdi Tamás zongoraművész koncertje

A Klassz a pARTon! Fesztivál művészeti vezetőjeként Érdi Tamás évről évre világhírű zenészeket invitál a Balaton partjára. Kamarapartnereként ezúttal a fiatal, nemzetközileg elismert román csellóművészt ismerheti meg a közönség. Közös koncertjükön Bachtól Ligetiig ívelő műsorral indítják útjára az idei fesztivált, amely három héten át, a legváltozatosabb helyszíneken, remek előadókkal biztosítja a zenehallgatás közösségi élményét. Részletek a Klasszaparton.hu oldalon. A Veszprém–Balaton 2023 EKF programja.

(Tihanyi Bencés Apátság, Tihany, I. András tér 1.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk