Snoblesse Oblige 2023/35.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 30.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Mi mindent mérnek most meg a mázsák! / Fölnégyelendő: krumpli. Detronizált: mák. // Kezdetben minden zsarnok kegyeske. / Virágletétel. Gyümölcseleste. // S az ég alján egy csönddel megrakott / szekér kerékbe töri a napot.

(Utassy József: Hanyatlásvégi nyár)

péntek szeptember 1. 14.00 A szabadság melankóliája / Melancholy of Freedom – kiállítás

Legát Franciska az első önálló kiállításán három sorozattal mutatkozik be, ezek azt körvonalazzák, ahogy a fiatal magyar generáció viszonyul a szocialista múlt emlékei­hez, miként keresi ebben önmagát, és milyen utak vezetnek az ország elhagyásának gondolatától a külföldi letelepedés megvalósulásáig. A kurátor Gellér Judit volt, a kiállítás már csak szeptember 2-ig látható!

(Foton Galéria, Bp. V., Képíró u. 6.)

 

péntek szeptember 1. 16.00    TILOS 32 Születésnap / Re-KultiFESZT After!

Ismét szülinapozik a Tilos, hagyományosan a Dürerben a nyár utolsó hétvégéjén, ami az idén a Kulti­plex elbontásának 15. évfordulója alkalmából rendezett Re-KultiFESZT kétnapos záróeseménye is egyben. A kerti színpadon, a kisteremben meg a nagyteremben párhuzamosan nyomatja majd a koncerteket és a gépzenét a teljesség igénye nélkül Lenkke, DJ Titusz, Yorgos, Hotel Northpole, meg Csokicsibész. Másnap Bélaműhely workshoppal, aztán Bujdosó János és a Santa Diver zenélnek a kertben, akiket Savages y Suefo, Johnny Drama és Clairvo követ a pult mögött. A szombat este a benti termekben a Bloody Holly and the RicketZ, a Sajnosbatár, a BEAT SAFARI, a Labek & Chrobak, a Vedat Akdag és a Mango vs. Káosz vs. Palotai csapattal telik. Az esemény mindkét napjára csak 1000 forint az ajánlott adomány, az összegyűlő pénz teljes egészében a Tilos rádió működését szolgálja majd.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

péntek szeptember 1. 19.00 Medea gyermekei – bemutató

A Narratíva Kollektíva új projektjének Medea mitológiai alakja a kiindulópontja, Euripidész műve mellett Franz Grillparzer Medea-trilógiája és Jean Anouilh Médeia című drámáján alapul az előadás szövege. A címszerepben a jelmezeket is tervező Pető Kata, Iászont ifj. Vidnyánszky Attila, a két fiút Molnár András és Lukács Ádám egyetemi hallgatók, Kreuszát Barna Lilla, Kreont Hajduk Károly, Aigeuszt pedig Kárpáti Pál alakítja. A rendező: Hegymegi Máté. Az előadás másnap is látható.

(Jurányi Ház Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

 

péntek szeptember 1. 19.00 Tibi and the Otters, Libidø, The Roving Chess Club és Francis Cave – koncert

Egy csapat Űrvidra, akik a rossz szóvicceket szeretik és a soul, funk, folk és indie műfajokból merítenek. Utánuk egy öttagú indie-rock zenekar őszinte és szexi dalszövegekkel, majd egy angolszász folkzenéből inspirálódott, posztrock elemekkel operáló underground zenekar, akiknek idén nyáron jelent meg az első kislemezük „I Never Said I’m Gonna Wait Forever” címmel. Végül egy Budapesten élő, amerikai-magyar énekes és dalszerző, akinek a zenéjében az americana, a folk és a rockzene hagyományai találkoznak, és műsorát az alakulóban lévő duója másik felével, Lakatos Ádámmal kiegészülve adja elő.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek szeptember 1. 20.00 Eltűntek

A Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt részeként íródott és bemutatott, az elvándorlás kérdéskörét körbejáró Elise Wilk-darab egy erdélyi szász család történetét meséli el 1944-től napjainkig. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Színház előadása Románia történelmének három kulcsfontosságú pillanatára fókuszál: az 1944–1945-ös időszakra, amikor a szászokat szovjet munkatáborokba deportálták, az 1989-es romániai forradalomra, és a 2007-es esztendőre, amikor Románia az Európai Unióhoz csatlakozott. A Szemle Plusz programjának előadását Sebestyén Aba rendezte, és csak 14 éven felülieknek ajánljuk.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

szombat szeptember 2. 10.00 Átrium Staff Zenekar – Pozsonyi Piknik nyitókoncert

A színház előadásaihoz kötődő dallamok különleges feldolgozásban csendülnek fel. Az énekes Kovács Máté színész, zongorán Gátos Iván játszik, a dobos Czibor Attila, gitáron Remete Marcell hangtárvezető, basszusgitáron pedig Studniczky László Zsatyi, az Átrium programmenedzsere hallható. A nap hátralévő részében pedig két színpadon több mint 30 fellépővel, közel 50 kitelepülő színházzal, és majd’ 200 vásáros, kézműves és gasztrokitelepülővel találkozhat az erre járó. Estig fellép itt még többek között Falusi Mariann, Darvas Ferenc zongorista, aki nélkül nincsen Piknik, Erdős Virág, a Gólem Színház, a Szent Efrém Férfikar, a Parvaro Duó és a Grund vígszínházi fiúzenekar. Szeretettel várja olvasóit a Magyar Narancs is!

(Újpesti rakpart, a Jászai Mari tér és a Szent István park között, Bp. XIII.)

 

szombat szeptember 2. 18.30 A Budapesti Fesztiválzenekar Budapest 150. születésnapját ünneplő hangversenye

Az ingyenes koncerten elhangzik Beethoven 3. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfóniája, és itt kerül sor Budapest új nyitányának ősbemutatójára is. Az év elején a Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata közösen hirdetett zeneszerző-pályázatot. A szakmai zsűri Oláh Patrik Junior Prima díjas zeneszerző művét, a Fusiont ítélte a legjobbnak, a darab először az ünnepi szabadtéri koncerten hangzik fel. A zenekart Fischer Iván vezényli.

(Hősök tere, Bp. XIV.)

 

szombat szeptember 2. 22.00 Esti Kornél – koncert

Péntek este telt ház volt, ezért dupla koncertet írtak ki a nyár végére a mezőtúri fiúk. Ma lesz az igazi, dögös, melankolikus évszakzáró a 2006-ban alakult alterockcsapattal. Három szólógitár, hat nagylemez meg a Lázár tesók a színpadon.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

vasárnap szeptember 3. 13.00 Azt beszélik az Or­czyn… – Szomszédsági nap és kiállítás megnyitóünnepség

Közös ebéddel, kreatív gyerekfoglalkozással, beszélgetéssel és egy kiállításmegnyitóval készül a stáb. Elkészült az Orczy utat átszelő zebra, és finisben a negyed történetét, közösségeit, az itt élők véleményét interjúkon és részvételi foglalkozásokon keresztül kutató Orczy Szomszédok projekt is. A programot bemutató kiállítást a Gólyában és a Dobozi21 kiállítótérben nézhetjük meg szeptember 24-ig, ahova zenés kísérettel lehet átvonulni.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

vasárnap szeptember 3. 19.00 Malek Andi Soulistic – koncert

A csapat hatalmas sikerrel szerepelt új, itthon eddig nem hallható műsorával a cordobai szefárd zenei fesztiválon, most ezt hozzák el ide. Az est második részében szép magyar és izraeli dalok csendülnek fel, a zenekar vendége pedig Szulák Andrea, aki nem csak szólóban énekel. A 25. Zsidó Kulturális Fesztivál műsorán.

(Rumbach-zsinagóga, Bp. VII., Rumbach S. u. 13.)

 

vasárnap szeptember 3. 19.00 Cseh est – New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál.

A kamarazenét helyezi fókuszba a Miranda Liu hegedűművésznő – Magyarország legfiatalabb koncertmestere – által alapított, idén ötödik alkalommal megrendezett zenei eseménysorozat. A rendezvény harmadik koncertjén a V4 String Quartet – Miranda Liu, I. hegedű; Daniel Rumler, II. hegedű; Tomáš Krejbich, brácsa; Bartosz Koziak, cselló – játssza Janáček és Dvořák műveit.

(FUGA, Bp. V., Petőfi S. u. 5.)

 

hétfő szeptember 4. 19.00 Ónodi Eszter & The Open Pub: Amikor összegyűrtük az eget – koncert

A Katona József Színház színésznője egy ideje zenekari „frontasszonyként” lép színpadra. A formáció zenei vezetője Kirschner Péter dalszerző-producer, a dalok szövegét Egressy Zoltán, Karafiáth Orsolya, Szabó Balázs és Vető János írta. Szeifert „Jason” Bálint játszik nagybőgőn, Bakos Zita a billentyűs, Tóth Márton pedig az ütős szekció. Most a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál műsorán boldogítják a nagyérdeműt.

(Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, Bp. XIII. Hegedűs Gyula u. 3.)

 

hétfő szeptember 4. 19.30 Shirley Valentine

„A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét. Szembe kell néznie fiatalkori önmagával…” Willy Russell sikerdarabját új fordításban láthatja a közönség Balsai Móni tolmácsolásában, Ujj Mészáros Károly fordításában és rendezésében a Szemle Plusz műsorán.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

kedd szeptember 5. 20.00 MAO Legendás Albumok / Dexter Gordon: Dexter Blows Hot and Cool – koncert

A száz éve született Dexter Gordonra (1923–1990) a nagy be-bop generáció ikonikus szaxofonosára emlékezik a Modern Art Orchestra. „A repertoárban Gordon négy szerzeménye szerepel, ezek közül a Rhythm Mad címűbe már mintha beszűrődne az akkor bimbózó rockabilly divat, ám azért végig hátradőlősen is tempós szving lüktet.”

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

kedd szeptember 5. 20.00 Katharina Blum elvesztett tisztessége

A híres Heinrich Böll-regényen alapuló darab fő témája az NSZK háború utáni gazdasági és politikai talpra állása és mentális romba dőlése. Hősei gondolkodó, vívódó emberek, akik a feldolgozhatatlan múltból szédelegnek a komfortos, ám sivárnak ígérkező jövő felé vezető tévúton. Kivéve a főhőst, aki tenni akar, és ezért el is nyeri méltó büntetését. A Máté Gábor rendezte előadás címszereplője Hartai Petra. A Szemle Plusz műsorán.

(A Budaörsi Latinovits Színház előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon, Bp. XII., Városmajor)

 

szerda szeptember 6. 19.30 A mi utcánk – függő beszéd

„És megmaradt az utca is, nyílegyenesen mutat mai korunk felé, ott áll még mindig, bolyongunk benne még mindig, ahogy ezekben az átokverte sorsokban bolyong Köles Feri, miként egy eltévedt antik hős a zsákutcában, miközben felmondja a Tar Sándort, a Mi utcánkat, a Mi életünket…” Egy lassan kultelőadássá váló mono­dráma Szabó Attila rendezésében, 16 éven felülieknek a Szemle Plusz műsorán.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

kedd szeptember 5. 20.00 „föl kéne szabadulni már!” – fejből mondott slamek FSA versenye #5

A téma újra József Attila Hazám című versének a címben idézett sora, amihez szabadon lehet kapcsolódni. Ez alkalommal a zsűri kiemelten értékeli a szexualitást öncélúan ábrázoló, vagy szexuális kisebbségi tartalmakat megjelenítő könyvek terjesztését tiltó és korlátozó szabályozások alól való fölszabadulásról is szóló slameket. A zsűri elnöke: Gryllus Dorka, tagjai Morvai Péter grafikus, Taródi Luca költő, kritikus, és ketten a közönségből. Zenei közreműködő: Pető Dávid, a házigazda Molnár Péter.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

csütörtök szeptember 7. 18.00 Csaknekedkislány – koncert

„Szerelmet vallottam a falábú nőnek / Ahogy kell, virággal, szépszóval, ő meg / Azt mondta, nem kellek, nem kellek neki, / Az ilyen fiúkat ő nem szeretheti.” A beatkorszak és a nyolcvanas évek magyar underground együttesei hatása alatt 2011-ben alakult, magát antimacsóként definiáló zenekar, illetve a belőlük mára kiforrott formáció igazi évadzáró bulit csap. Vendégük a nem kevésbé népszerű Mayberian Sanskülotts.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

csütörtök szeptember 7. 20.00 Jógyerekek képeskönyve

Mi történik a gyerekkel, ha rosszul viselkedik? Ezt magyarázza el nevelési tanácsadás címén Heinrich Hoffmann, a frankfurti elmegyógyintézet főorvosának 1845 karácsonyára írt verses mesekönyve, amelyet horrorisztikus illusztrációkkal ellátva ajándékba adott az akkor hároméves kisfiának. E rémmesefüzérből készített a The Tiger Lillies zenekar színpadi rémvarietét, a tatabányai Jászai Mari Színház csapatának pedig Szikszai Rémusz rendezett belőle előadást.

(A Jászai Mari Színház előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon, Bp. XII., Városmajor)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk