Tartalom

MaNcs 35. évf. 35. sz. (2023-08-30)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egy kis segítség a barátoktól

Vasárnap a G7.hu című gazdasági hírmagazin közölt szemelvényeket a 11. osztályosoknak szóló hivatalos orosz történelemtankönyvből.

A szerk.

A szerk.

A szavak árulója

Az emberarcú Orbán Viktor szerepét a nemzetközi politikában újabban Novák Katalin köztársasági elnök játssza. (Ha csak az utóbbi éveket nézzük, eredetileg erre lett kitalálva Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akinek aztán igen gyorsan be kellett állni a folyamatosan „brüsszelező” sorba, majd hasonló okból reaktiválták e szerep régi, bevált megformálóját, Navracsics Tibort is. Utóbbit vélt szalonképessége miatt az uniós pénzek ki­énekléséért küldte Brüsszelbe a miniszterelnök, mindhiába.)

Publicisztika

Kirill Haratyjan

Publicisztika

Kié a pöröly?

A Prigozsin-merényletről

„Hogy ízlik a főztöd, Zsenya?” „Jól kifőz­ted magadnak, Prigozsin!” Ilyen és hasonló címek­kel lett tele hirtelen (a külföldről szerkesztett) az orosz internetes sajtó, amint augusztus 23-án híre ment, hogy „lezuhant” a magánrepülő, fedélzetén a „Putyin szakácsaként”, majd „Putyin pörölyeként” hírhedtté vált zsoldosvezérrel.

Vita

Publicisztika

Vágyak és realitások

Vitában Édes Balázzsal a MÁV-ról és a mellékvonalakról

Felzaklatta a vasútbarátokat a MÁV rettenetes működéséről szóló írásom.

Külpol

Kaphat-e gázt Magyarország Közép-Ázsiából?

Külpol

Más irányú elfoglaltság

Augusztus 20-án Orbán Viktor az egykori Szovjetunió közép-ázsiai köztársaságainak vezetői közül fogadott néhányat ünnepélyes, nagy barátsággal. A napkeleti diktátorok meghívását utóbb azzal indokolták, hogy ezen országoknak fontos szerepük lehet Magyarország energiabiztonságának szavatolásában. Ennek az állításnak azonban semmi alapja nincs.

Lesz-e áram Azerbajdzsánból?

Külpol

Majd legközelebb

Úgy jön majd áram Magyarországra Azerbaj­dzsánból, ahogy gáz Türkmenisztánból. Pedig ez is elhangzott a Kossuth rádióban a minap.

Tucker Carlson tündöklése Magyarországon

Külpol

Importfasiszta a kirakatban

A szélsőséges amerikai republikánusok névsorában, akik nyíltan Magyarországot dicsőítik, Tucker Carlson a legújabb név. A Fox TV kirúgott riportere a kelet-európai fél- vagy teljes autoriter rendszerekért lelkesedik, és remélhetőleg nem csak a pénzért – a vonzalom mindenesetre kölcsönös.

Belpol

Az atlétikai világbajnokság mérlege

Belpol

Csoda és szemfényvesztés

Átláthatatlan költségvetés, ígéretes turisztikai adatok, nevetséges számok a megtérülésről, és elképesztő kamuhadjárat a járulékos sikerekről – ezt sikerült összehozni a budapesti atlétikai világbajnokság egy hetében, miközben a pályákon minden úgy ment, ahogy kell.

Vácról Mexikóba költözik az IBM

Belpol

Jó, hogy itt voltatok

Több mint negyedszázad után távozik Vácról az IBM leányvállalata, a lépés 450 dolgozót érint. A társaság a város egyik legjelentősebb adóbefizetője, helyi intézményeket is támogatott. Az önkormányzat sokat tett azért, hogy maradjon az IBM, míg kormánypárti képviselők korábban bírálták az együttműködést.

Színház

Búcsúévad az Átriumban

Színház

„Egy idő után elégünk”

Az Átrium nem zár be, de egy év múlva már nem a megszokott csapat játszik majd benne. Példájuk azt is megmutatja, hogy Magyarországon kudarcra van ítélve még egy sikeres színház is.

Zene

ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓ

Zene

„A zongora csak lassít”

Oláh Patrik zeneszerző

Huszonöt éves, és ő írta a legjobb Budapest-nyitányt a Fesztiválzenekar és a főváros közös pályázatára. A Fusion című darabot szeptember 2-án mutatják be a Hősök terén.

 

ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓ

Zene

„Mindenki máshoz ért”

Jonathan Howard basszista, King’s Singers

Az idén 55 éves énekkar szinte a kezdetektől koncertezik Magyarországon. A csapat basszistájával a világjárásról, a repertoárról, az énekesek kondíciójáról, a tagcserékről és az együttes vezetéséről beszélgettünk. S persze szóba került az időjárás is.

Interjú

Zene

„Sík vidéken síelünk”

Ramo Teder, Marko Veisson – Puuluup

A két öltönyös férfi lesétál a színpadról, bontanak egy sört és beszélgetni kezdünk. Észtországból érkeztek a Sziget Fesztiválra, duójuk neve Puuluup. Beszélgetésünk során szóba kerültek a kitalált nyelven írott dalszövegek, hangszereik története és a fák lelke is.

Kritika

ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓ - Kiállítás

Kritika

Komolyra fordítva

A cukiság faktor

Noha a kiállítás szervezőinek állítása szerint „a cukiság jegyei Japánban az Edo korszak (17–19. század) idején jelentek meg először festményeken és nyomatokon”, egyértelműnek tűnik, hogy e jegyek sokkal régebbről és nem kizárólag a Távol-Keletről eredeztethetők.

ŐSZI PROGRAMAJÁNÓ - Kiállítás

Kritika

Ettek, ittak, jót mulattak

H.A.S. Háromfogásos gyomortörténelem

Az emberiség közeli és távoli múltjáról egy dolog biztosan állítható: eleink is két pofára tömték magukba az ételt – már amikor volt mit.

Színház

Kritika

Szélcsend

Üvöltő szelek

Történet a történetben, idősíkváltásokkal, váltogatott szerepekkel, akár jeleneten belül (többször) is.

Könyv

Kritika

Sötétben

Cormac McCarthy: Az utas / Stella Maris

Legismertebb regénye, a Nem vénnek való vidék 2005-ben jelent meg, nem sokkal később elkészült a filmes verzió is a Coen testvérek rendezésében.

Dokumentumfilm-sorozat

Kritika

Megjött a Mikulás!

Üdv Wrexhamben!

Alig akad már a sporttörténelemben olyan csodás tündérmese, amelyre a filmipar még ne vetette volna rá magát.

Film

Kritika

Anyám, Médeia

Saint Omer

Médeia és afrikai boszorkányság, Szenegál és Franciaország, anyák és lányok, fehér férfiak és fekete nők, szárazföld, tenger, és az azon való átkelés.

Könyv

ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓ

Könyv

A kétségbeesés mosolya

Arnon Grunberg írói portréja

Hollandia lesz a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, így ismét Magyarországra jön a világhírű író is. Megnéztük, hogy mitől is olyan lehengerlő az életműve.

 

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Ramona

Fiú és lány találkoznak, beszélgetnek, sétálnak, a szimpátia kölcsönös.

Visszhang: lemez

Visszhang

Beethoven: Violin Sonatas

Antje Weithaas, Dénes Várjon

A berlini hegedűművész és magyar partnere új ciklusuk első lemezén két A-dúr és egy a-moll szonátát játszanak Beethoventől.

Visszhang: dokumentumfilm-sorozat

Visszhang

Depp v. Heard

Biztosra vehettük, hogy a fehér férfiakat a koleszterinnél is jobban fenyegető #metoo-ra jókora pofonnal válaszolnak majd az érintettek, amint lehetőségük lesz rá.

Film

tévésmaci

Film

A papagáj története

Amikor Sztupa és Troché az eredeti tervek szerint visszavonult volna a parkavató ünnepségről, nem történt semmi.

Interaktív
Lokál

Interjú

Lokál

„Hagyjuk a növényeket nőni”

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a főváros zöldítéséről

A forró nyarak elleni védekezés egyik legjobb módszere a nagyvárosok zöldítése – ám ez Budapest belső kerületeiben számos akadályba ütközik. E kihívásról, valamint a progra­mokat övező félreértésekről is beszélgettünk a főváros főtájépítészével.

helyrajzi szám

Lokál

Astoria aluljáró

A budapesti metrót 1950-ben kezdték építeni és az eredeti tervek szerint 1954-ben adták volna át, ám ekkor még az alagutaknak a harmada sem készült el.

Tudomány

Balogh Magdolna

Tudomány

A mérgező hagyaték – II. rész

Roman Dmowski élete és műve

A lengyel etnikai nacionalizmus főideológusáról szóló esszénk első, múlt heti lapszámunkban megjelent részében nézeteit és történelem­szemléletét foglaltuk össze. Most az 1918-ban függetlenné vált Lengyelországban betöltött politikai szerepét tekintjük át.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Matbucha

Matbucha – sült paprikás, lassan főzött paradicsomkrém