Snoblesse Oblige 2024/10.

  • Narancs
  • 2024. március 6.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

A félelem s az álom / volt apám és anyám. / A folyosó meg a / kitáruló vidék. // Így éltem. Hogy halok meg? / Milyen lesz pusztulásom? // A föld elárul. Magához ölel. / A többi kegyelem.

(Pilinszky János: A többi kegyelem)

péntek március 8. 10.00 A Varázsló kertje – kiállítás

Szurcsik József háromtermes tárlata a művész egész pályáját áttekinti a korai grafikáktól a lemezborítókon át a festményekig, amelyeken az alkotó jellegzetes motívumai jelennek meg, a csapda, a hiány, a falak, illetve a mitológiai kompozíciók. A művész szobraiból is látható egy válogatás. Április 7-ig tekinthető meg a kiállítás, hétfő kivételével mindennap.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Dózsa György út 37.)

 

péntek március 8. 14.00 A halállal kapcsolatban – kiállítás

Veszteségeink számosak. És valójában nem tudunk velük mit kezdeni. Zavartan nyilvánítunk részvétet, hogy legalább enyhítsük a kényszeredett csendet. Csoportos kiállítás, talán osztozhatunk a fájdalmon, fogalmaz Roskó Gábor, a kiállítás kurátora. Többek között Duliskovich Bazil, Láng Orsolya, Roskó Bea és Várnai Gyula alkotásai láthatók. Március 22-ig.

(2B Galéria, Bp. IX., Ráday u. 47.)

 

péntek március 8. 18.00 Művészet nőnemben

Számos nőről tudunk, akik a maguk korában elismert, híres, jól megfizetett alkotók voltak. Hogyan kallódhattak el a képeik, és vajon véletlen lenne-e, hogy épp a nők estek a feledés áldozatául? Fodor Marcsi irodalmár, művészettörténész, esztéta, újságíró előadása. A Teri a házban – nőnapok sorozat programján.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

péntek március 8. 19.30 Liv S. szerelmei

A 38 éves Liv felidézi magában a régi, félrement kapcsolatait. A kedves, álmodozó hősnőnek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút. Svájci romantikus film a Frankofón Filmnapokon. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luiffel.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek március 8. 20.00 Zsilett, avagy Sok jó ember kis helyen is felvág…

Eszement ötlet a lengyel–magyar barátság, szerelem és kultúra helyszínén. A magyar underground legdepressziósabb számait fogja sorban eljátszani Móra Gabi énekes, Halmos Balázs basszusgitáros és énekes, valamint Hegyi Dezső gitáros, furulyás, énekes.

(Gdansk – Bookstore Café, Bp. XI., Bartók Béla út 44.)

 

szombat március 9. 19.00 Decapitated – koncert

A death metal rajongóknak igazi piros betűs ünnep lesz ez, amikor a műfaj lengyel sztárjai visszatérnek a fővárosba egy fejrázós estére. A death metal színtér legváltozatosabb csapataival érkeznek, így az este során még csápolhat a közönség az Incantation, a Nervosa és a Kassogtha koncertjeire is.

(Analog Music Hall, Bp. XI., Kondorfa u. 6–8.)

 

szombat március 9. 19.00 Irodalom és design

Van-e szüksége az irodalomnak a „tupírra”? A design miért akar nem csak szép, de egyben „okos” is lenni? Egy ékszerész, Deliné Pőcze Erzsébet és két író, Kovács Rita és Karafiáth Orsolya felolvasással egybekötött beszélgetőestje. A belépés ingyenes.

(Barabás Villa, Bp. XII., Városmajor u. 44.)

 

szombat március 9. 20.00   Quimby Class & Roll – koncert

A zenekar most ismét a klasszikus zenét és a rock & rollt házasítja össze a Danubia Zenekarral és Balassa Krisztián karmesterrel kiegészülve. Közreműködik még: Vastag Gábor gitáros és Tóth Sándor szaxofonos.

(MVM Dome, Bp. IX., Üllői út 131.)

 

szombat március 9. 20.00   Rémlénykongresszus

Milyen hangot ad a fanyűvő? Hol laknak a lápi kisasszonyok? Mit eszik a házi ludvérc? Kazsimér Soma és K. Takács Márton tudományos ismeretterjesztő estjén kiderül. Három éven át kutatták a magyar kriptofaunát a kollektív és egyéni tudattalan kietlen tájain a putnoki farkasembertől a mátranováki fanyűvőn át a kömörői hidrovámpírig. Most beszámolnak expedícióik eredményeiről, és bemutatják az évek során készült alkotásokat, összegyűjtött anyagokat.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk