Snoblesse Oblige 2024/40.

  • Narancs
  • 2024. október 2.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

„Minden majdnem olyan mint 2001-ben, a Skandináv Lottó zenéje és a miniszterelnök neve is ugyanaz, / amit Szálinger Balázs szerint nem szabad leírni, mert ha politikus szerepel / a versben, akkor annak hamar lejár a szavatossága, a művészet pedig örök. / Röhögök, de szót fogadok. / (Pedig annyira perverz nyelvi esemény, hogy: / Orbán Viktor és köre megrabolta nemzedékem.)”

(Vida Kamilla: Monológ 15 év múlva)

péntek október 4. 18.30   Anyámkínja, Dr. Justice, Kronoszinklasztikus Infundibulum, Fekete Pont – koncert

Punk-rock csapat női frontemberrel, de a többi is punk meg alter, válogatott csodabogarak. Kimenős pogó a végeken.

(S8 Underground Klub, Bp. XIV., Kerepesi út 26.)

 

péntek október 4. 19.00   A fösvény – bemutató

Nyugat-Dunántúlon Molière-előadás készülődik. Harpagon magányos ember, de nagyon gazdag. És retteg az elszegényedéstől. Egyedül neveli lányát és fiát, és mi csak nevetünk a fukarságán, és dühöngünk, mert megszállottságával megmérgezi a környezetét. A vendégrendező és -dramaturg: Telihay Péter. Másnap ismétlés, aztán következő héten szerdán, pénteken is.

(Weöres Sándor Színház, Szombathely, Akacs Mihály u. 7.)

 

péntek október 4. 19.00   Call Me Coyote, Zebra Eats Lion, Dália, Wittmann Miki és a Díszes Kompánia – koncert

A coyote-falka tagjai rappelnek, de nem halandzsáznak, mesélnek, de nem fecsegnek, a budapesti és váci tagokból álló zebrák Beastie Boys-os zenét csinálnak, magyar szövegekkel, a Dália pedig egy friss pop-rock csapat, amely a Szabad akarok lenni című számával tört be a zenei életbe. Mikiék pedig már négyévesek, felállásuk három gitár, ének és dob, de alkalmanként kiegészülnek fúvós és billentyűs társakkal. 

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek október 4. 20.00   Rakéták, szintik, istenek

„Április 12-én reggel egy kis sámlin ültem, és a kemencét melegítettem. Egyszer csak meghallom a rádióban: ember az űrben! De hiszen mindig azt mondták, hogy Isten az égben van… akkor hogyan tudna egy ember odarepülni anélkül, hogy beleütközzön Illés prófétába vagy Isten valamelyik angyalába?” – nyilatkozta 1961-ben egy 73 éves asszony a kujbisevi régióból. Szilvay Máté intergalaktikus koncertszínháza hat énekes és két színész segítségével arról szól, hogy mit is jelentett az első űrutazás és az analóg szintetizátor feltalálása az emberiség életében. A rituálét másnap is megismétlik.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szombat október 5. 11.00   Rettentő görög vitéz és Karsai György be­avató színháza

Thészeusz, az antik mesehős tizenhat évesen elindul Athénba, hogy megismerje édesapját, a királyt. Rablók, alvilági állatok és egyéb furcsa kreatúrák állják az útját, de a legnagyobb feladat a labirintus szörnye, Minótaurosz, aki rettegésben tartja Athént. Ariadné segít, aztán minden jó, ha jó a vége. A város egyik legjobb gyerek­előadása után Karsai György színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár tart beavató színházat gyerekeknek és felnőtteknek.

(Stúdió K Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

szombat október 5. 18.00   35 év rendszerváltás: történetek a Balatonról

A Balaton az újraegyesítés előtt fontos találkozóhelye volt a két Németországból származó családoknak. Kiss Noémi írónő Balaton című könyvében és itt is, ezeket a történeteket meséli el. Slachta Krisztina történész pedig egy másik Balatonról is mesél, a magán­életi találkozások mellett a diktatúra aktív struktúráit vázolva fel.

(Szőcs Géza Irodalmi Szalon, Balatonfüred, Honvéd u. 2–4.)

 

szombat október 5. 19.00   Hoffmann meséi

Offenbach utolsó színpadi művének előadása a Metropolitan HD-közvetítéseinek programján, Bartlett Sher 2009-es rendezésében. Az énekesek csodálatosak: a címszerepben a francia tenor zseni Benjamin Bernheim, szerelmeit Erin Morley, Pretty Yende és Clémentine Margaine alakítják, a basszbariton Christian Van Horn pedig négy démoni figurát alakít a Marco Armiliato által vezényelt előadáson. A közvetítés eredeti nyelven, magyar és angol nyelvű feliratokkal látható.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat október 5. 20.00   Mit csináljak, hogy jobban érezd magad?

Ki vagyok én, ha nem a szüleim hibáinak összessége? Mit tehetek, ha egy nap észreveszem, hogy anyám mondatai jönnek ki a számon? Ráléphetek-e valaha a leszakadás útjára, vagy örökre cipelnem kell tovább, amit otthon akarok hagyni? A TÁP Színház titkos szerelemről szóló előadását a színészek improvizációi alapján Biró Zsombor Aurél írta, és a rendező Kizlinger Lillán kívül Hajdu Szabolcs, Rába Roland és Bagossy Bálint látható még a színpadon.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

vasárnap október 6. 17.00   Gyönyörű küzdelem – könyvbemutató és szülinapi buli

Tízéves a Közélet Iskolája, de nemcsak ezt ünneplik, hanem azt is, hogy kiadtak egy közösségi, aktivista kézikönyvet is. Ez alkalomból lesz beszélgetés magyarországi szerveződő emberekkel az ellenállás kreatív eszközeiről, kocsma­kvíz szülinapi ajándékért és Varsányi SzIrének-koncert. Buli a köbön!

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

vasárnap október 6. 19.00   A nagy füzet

Vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről két vidékre küldött ikerkölyök szemüvegén át. Néhány szereplő cserélődött az elmúlt évek során, de még mindig lélegzetelállító a Forte előadása Agota Kristof regénye és Erick Aufderheyde abból írt azonos című színpadi változata nyomán.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

vasárnap október 6. 20.00   Visszatérő álmom – könyvbemutató és vetítés

„2022 őszén egy Billund–Budapest repülőúton eldöntöttem, hogy megírom a férfivá válásom történetét.” Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című kötete kapcsán Biró Zsombor Auréllal beszélget Vida Kamilla költő, a Partizán szerkesztő-műsorvezetője. Utána kisjátékfilmet vetítenek: Hogy ne győzzünk címmel, amelyet Jászberényi Sándor azonos című novellája alapján Biró Zsombor Aurél és Füzes Dániel, a film rendezője írt.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

hétfő október 7. 10.00   Berlin, a tudós nők fővárosa – kiállítás

Bár a nők aránya az egyetemeken tanulmányaik megkezdésekor hasonló a férfiakéhoz, a magasabb tudományos szinteken arányosan egyre kevesebb nő van jelen az akadémiai életben. A Charité Berlin itt látható kiállításának szervezői azt szeretnék megmutatni, hogy a női tudósok láthatóvá tétele milyen nagy szerepet játszik a nemek közötti egyenlőség elérésében. A képek október 12-ig láthatók a könyvtár nyitvatartási idejében, vasárnap kivételével mindennap.

(Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár, Miskolc, Mindszent tér 2.)

 

hétfő október 7. 18.00   A kiadó: szövetséges vagy ellenfél? – kerekasztal-beszélgetés

A nagy és érdekes múltú Kalligram Kiadó idén hagyta el a Libri Kiadói Csoportot, hogy működésének 33. évében új fejezetet kezdjen, független, fejlődni kész műhelyként. Ennek az új fejezetnek a fóruma a Kalligram-kör, a kéthavonta ismétlődő szakmai beszélgetéssorozat. Ezúttal szövetségesekről, ellenfelekről, stratégiáról, menekülő útvonalakról, függetlenedésről beszélgetnek. Turi Tímeát, a Magvető főszerkesztőjét, Kelemen Pált, a Kijárat Kiadó munkatársát, Balogh Endrét, a Prae Kiadó vezetőjét és Szűcs Anna Emíliát, a Napkút Kiadó főszerkesztőjét Tóth Ramóna Mirtill, az est házi­gazdája kérdezi.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

hétfő október 7. 19.00   Lady Chatterley szeretője

A világhírű regény – régi kamaszok egyik első szexuálisan izgató olvasmánya – alapján, de nagyon távolról. Kiss-Végh Emőke a címszereplő, a férj Schmied Zoltán, Oliver Mellors: Rába Roland, Michaelis: Váradi Gergely, Charles May: Ördög Tamás, aki egyben a rendező is. Vagyis a Dollárpapa Gyermekei társulat előadása 18 éven felülieknek.

(Trafó, Stúdió, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

kedd október 8. 19.00   Double Bill

Két előadás, egy este, duplázva. Már ilyeneket találnak ki a kortárs táncosok az emberek szórakoztatására, amikor nem denevérszárnyakban hadonásznak görkorizva. Az első részben Góbi Rita vállalkozik arra, hogy Nagy Fruzsina jelmeztervező besorolhatatlan ruhafantáziájába költözik Pain Killer címmel. Utána Juhász Kata, a Frenák Társulat egykori táncosa, Don’Talk című etűdjében a verbalitást és a fizikalitást összekötve emlékezik meg eddigi munkáiról. 21.00-tól meg újra az egész.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

kedd október 8. 19.00   UH Fest 2024

Nyolc helyszínen zajlik az izgalmas újzenei fesztivál, körülbelül 40 performance-szal, erre a második napra a norvég Stine Janvin és Morten Joh duójának Death Songs című projektje, a hazai El Kanász és Csicskakoporsó, valamint a francia Autoreverse koncertje jutott.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

kedd október 8. 19.30   Pat Metheny: Dream Box Tour – koncert

A világ egyik legjobb dzsesszgitárosa tulajdonképpen akármit is csinálna a színpadon, azt is szívesen fogadná a nép, de ő most álmai zenéit adja elő.

(Erkel Színház, Bp. VIII., II. János Pál pápa tér 30.)

 

szerda október 9. 19.00   Slam Poetry Budapest Klub

Feltétlenül próbálja ki magát Magyarország legrégebbi, 16 éve futó slam poetry klubjában, aki még nem tette. Az Open Mic után 19.30-kor kezdődik a Slam Verseny, amely 2 blokkból áll és mindkettőre 3-3 Open Micre jelentkezőt és 8-8 versenyzőt húznak ki a kalapból. Házigazdák: Szabados-Mavrák Kata Hugee és Németh Péter Zeek. Infó a contest [at] slampoetry [dot] hu e-mail-címen kérhető. A DJ I-Lab a.k.a. Leengum.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

szerda október 9. 19.00   Jaj, Istenem!

Anat Gov izraeli szerző komédiájában nem az a legmeghökkentőbb, hogy a Mindenható látogatja meg a pszichoterapeutát, hanem az, hogy e „kliens” egyáltalán nem szimpatikus. Gryllus Dorka, Kálid Artúr és Kelemen Márton szereplésével Borgula András rendezte.

(Gólem Színház, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

szerda október 9. 19.00   Szószólók – dalszerzők élőben

A „Másfél óra zene és beszélgetés a magyar könnyűzene nagyjaival” sorozatban most Beck Zoli lesz Hegyi Gyuri vendége. Nem csak beszélnek, de lesz élő zene is, sőt dalszerzés-bemutató.

(K11 Művészeti és Kulturális Központ, Bp. VII., Király u. 11.)

 

csütörtök október 10. 18.00   Szemrevaló / Sehenswert filmfesztivál

Immár tizenharmadik alkalommal várják a közönséget a legizgalmasabb és legújabb német nyelvű – német, svájci, osztrák – filmek fesztiváljára. Az idén is lesz vidéki mutáció Debrecenben, Pécsen és Szegeden, hogy mindenki részese lehessen ennek a különleges élménynek. Az idei fesztivál kiemelt témája az irodalom és a filmek kapcsolata. Részletes programok hamarosan a Goethe Intézet és a mozik oldalán.

(Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

csütörtök október 10. 19.00   Verkli-mesék

A bringa-verkli olyan hangszer, ami előtte nem volt, de Fábián Gábor színész – a Mentőcsónak Egység színházi nevelési projekt alapítója – megépítette a Fedél Nélkül utcalap művészeti projektjeként, mint újságos stand és szórakoztató központ. Sokan láthatták a pécsi utcákon, de aztán elindult vele a világba szerencsét próbálni. Erről mesél.

(Nappali, Pécs, Király u. 23–25.)

 

csütörtök október 10. 19.30   Djiin, Endre, Coco Macsek – koncert

Francia fúziós rock egy kis hárfával megbolondítva, hazai stoner, illetve garázsrock klarinéttal fűszerezve és pszichedelikus free dzsessz csak úgy, a maga végtelen áradásában. Táncban pedig minden stílus képviselteti magát, hiszen buli van.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

csütörtök október 10. 20.00   Mit ér, ha?

Zenés női varieté a mulandóságról, avagy a középkorú könyvelő nő, pultos nő, szociális munkás, családanya vagy színésznő álmai és hétköznapi valóságuk. A színészek improvizációja alapján írta: Romankovics Edit és Zsigó Anna. A Láthatáron Csoport legsikeresebb nem részvételi előadása Álmosd Phaedra, Feuer Yvette, Manyasz Erika, Milák Melinda, Romankovics Edit és Szalontay Tünde előadásában.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.