Szüret 2024/40.

  • Narancs
  • 2024. október 2.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Összekapaszkodva, szervezetten rontott neki Orbán Balázsnak a Telex, a 444, a Magyar Hang, Magyar Péter és Török Gábor

Cím a Mandiner.hu-n

KARAKTER     ÉRTÉKEK     KÉZIKÖNYV     ELŐNY

– Miniszterelnök úr, az elmúlt időszakban ön szó szerint legény volt a gáton. Ön köszöntötte az árvizet, amikor megérkezett, végig is kísérte az országon, és hogyha minden igaz, akkor már el is búcsúztatta.

– Valóban…

– Látta minden pillanatát.

– Valóban, ma Dunaszekcsőn voltam, az Mohács mellett van. Mohács az utolsó nagyobb településünk, amelyet még veszélybe sodorhatott volna a víz, de nem sodort, és szépen ki is csúszott az országból.

– Megtisztelő, hogy onnan egyből idejött hozzánk, tehát a gátról egyből itt kezdjük, és itt folytatjuk. Még mielőtt belevágnánk itt az összegzésbe, volt olyan emberi pillanat ebben az egész tizenegy-tizenkét napos helyzetben, amire egész életében emlékezni fog?

– Talán amikor a Lajtánál a legelején még szükségtározót kellett nyitni, olyat még nem csináltam.

Gönczi Gábor interjúja Orbán Viktorral a TV2 Tények című műsorában; Miniszterelnöki Kabinetiroda

Nagy János úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a falu virágozzon, nem kell más, mint egy erős, összetartó közösség, egy „olyan rutinos róka, aki negyed évszázada országgyűlési képviselő”, valamint egy energikus polgármester, aki mögött egy vidékpárti nemzeti kormány áll. Az államtitkár hozzátette, „nagy előny, ha a kormány vezetője is egy akkora faluból származik, mint Kisgyőr”. A politikus azt mondta, így lesznek „a lesajnált borsodi zsáktelepülésekből festői ékszerdobozok a Bükk hegység lábánál”.

MTI

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten, a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson. A szervezők tájékoztatása szerint Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora megállapította, hogy sikerült felállítani az ugyanarra a koreográfiára egyszerre egy helyen táncolók csúcsát.

MTI

„Nincs semmi új hát a nap alatt, a Tisza az új DK, Magyar az új Gyurcsány” – írta Deutsch Tamás, hangsúlyozva: a rezsicsökkentést, ahogy eddig a dollárbaloldallal, úgy most a Tisza Párttal szemben is meg fogják védeni.

Híradó.hu

A miniszter ezután sérelmezte, hogy aki akár csak megemlíti a „béke” szót, azt azonnal támadni kezdik, és különböző dehonesztáló megbélyegzésekkel illetik, ahogy az a magyar kormány esetében is látható.

A Fidesz.hu tudósítása Szijjártó Péter beszédéről az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén

A Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz Nagy Sándor 48. Területvédelmi Zászlóaljánál tett látogatást Szabadicsné Rádi Éva, aki augusztus óta az ezred zászlóanyjaként „szolgál”. (…) „Minden eddigi munkátok elismeréseként, és hogy amíg [sic!] hátralevő, nem kevésbé nehéz kiképzéshez erőt adjak, hoztam nektek egy kis süteményt, hogy ezzel egy kicsit édesebbé tegyem a napotokat. Mellé kávét is hoztam, és amikor iszogatjátok, gondoljatok jó szívvel a zászlóanyára.” Szabadicsné Rádi Éva látogatása egyértelművé tette, hogy a Magyar Honvédség nem csupán egy katonai szervezet, hanem egy összetartó közösség, ahol a fegyelem, a becsület és az emberség kéz a kézben jár.

Honvédelem.hu

Megjelent, és mától streaming oldalakon is elérhető Ákos Metropolis című dupla albuma. (…) Ákos az Origónak úgy fogalmazott: a lemez alcíme Make Orwell Fiction Again, és azért ezt választotta, mert körülöttünk fortyog a világ – ezek irányított folyamatok, és akik irányítják, nem elrettentő példaként tekintenek az 1984 című regényre, hanem kézikönyvként használnák.

Origo.hu

Megkímélte a heves eső a kaszaperi újszülötteket és a családokat, akik babakocsikkal érkeztek a szombati falunapra.

Beol.hu

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a falumegújítókat. Röviden bemutatta a Lakitelken, a Hungarikum Ligetben működő értékfeltáró kollégiumok munkáját, majd hangsúlyozta, mindenhol vannak értékek. Hosszú ideje bármerre jár, szívesen betér a helyi kisboltokba. Megkérdezi, milyen értékek vannak a településen.

Baon.hu

A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti kultúra szerves része – jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (…) a XV. Zempléni Szabad Pálinkafesztiválon. (…) Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőbeszédében emlékeztetett, „a pálinka mellett másik nemzeti italunk, a tokaji aszú is a Zemplénben készül” (…) Hozzátette, hogy ezek a hungarikumok sok család megélhetését is adják, a pálinka pedig hozzátartozik a nemzeti karakterhez.

MTI

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.