Egy hét kultúra 2024/40.

  • Narancs
  • 2024. október 2.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

PORCELÁN Az olasz rendőrség letartóztatott egy 57 éves cseh állampolgárságú férfit, aki a bolognai Palazzo Fava szeptember 20-i kiállításmegnyitóján összetörte Aj Vej-vej Porcelain Cube című alkotását. A kínai képzőművész Instagram-oldalán osztotta meg a múzeum biztonsági kamerájának felvételét, amelyen az látható, ahogy a férfi feldönti a szobrot, majd egy törött porcelándarabot a feje fölé emel. „Az indítékoktól függetlenül úgy gondolom, egy kiállított műalkotás megsemmisítése elfogadhatatlan” – fogalmazott az alkotó az esettel kapcsolatban, aki a rongálás idején egyébként a kiállítótér egyik szomszédos helyiségében tartózkodott. A tárlat kurátora a Reutersnek nyilatkozva arról beszélt, ismeri az elkövetőt, aki korábban Firenzében zavart meg kiállításokat. Az elpusztított mű maradványait letakarták, majd elszállították, a múzeum közleménye szerint pedig egy életnagyságú nyomattal helyettesítik majd. 

RANDEVÚ Munkácsy Mihály egyik nagy méretű olajfestménye is szerepel a Virág Judit Galéria október 15-i, a Budapest Kongresszusi Központban sorra kerülő őszi aukcióján. A Randevú az ablaknál című kép az 1880-as évek végén született Franciaországban. 1906 előtt a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének darabja volt, 1914 után pedig feltehe­tően egy magyar műgyűjteménybe került. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint. A galéria közleménye szerint Munkácsy egy-egy művének megjelenése a piacon mindig nagy izgalmat kelt a műgyűjtők és a műkedvelők körében, a hamarosan kalapács alá kerülő olajkép pedig az életmű egyik tipikus és igen látványos darabja. Az aukciós anyagot – benne a Munkácsy-képpel – október 4. és 14. között a nagyközönség is láthatja a galériában.

HITELESÍTÉS Sandro Botticelli egy korábban ismeretlen festményét azonosították be a franciaországi Champigny-en-Beauce városában található Saint Félix templomban. A festményről, amely Szűz Máriát a kis Jézussal és a fiatal Keresztelő Jánossal ábrázolja, sokáig úgy gondolták, hogy egy 1490 körül készült Botticelli-remekmű 19. századi másolata. A kép tavalyi restaurálása során azonban a francia kutatók mikro-mintavételes vizsgálatok és röntgenanalízis alapján arra jutottak, hogy a mű valójában 1510 körülre datálható. A szakértők szerint tehát mégsem másolatról, hanem egy Botticelli műtermében készült képről van szó, amelyen többen is dolgozhattak. Azt azonban nehéz megállapítani, hogy az 1510 májusában elhunyt reneszánsz mester pontosan milyen módon járult hozzá a munkához. Az újonnan hitelesített kép október 19. és január 19. között együtt lesz kiállítva a chambord-i kastélyban az ez idáig mintaként számon tartott Botticelli-festmény mellett, amely a firenzei Uffizi Képtárból érkezik Franciaországba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.