Szüret 2023/34.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 23.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Véget ért Európa legnagyobb tűzijátéka, az egész világ fog a csodájára járni

Cím az Origo.hu-n

 

LOPAKODNAK       ÖSSZEKÖTTETÉSEK       RÁFESZÜLNI       FESZÜLET

 

Ahhoz pedig, hogy az időben se váljunk elveszetté, ünnepekre van szükségünk. Minősített napokra, melyek útjelzőül szolgálnak, és biztonságot nyújtanak az idő körforgásában. Elviselhetővé, mérhetővé, összehasonlíthatóvá, tervezhetővé teszik az életünket. (…) Augusztus 20. nem porlepte hagyomány és nem is modern buli. (…) Ilyenkor háttérbe szorul a lényegtelen, és előtérbe kerül az igazán lényeges.

Novák Katalin augusztus 20-i ünnepi beszédéből; Sándorpalota.hu 

Elkészült a gyár, amelynek az épületét tavaly tavasszal adtuk át. Magyar földön gyártott német Hiúzok lopakodnak majd ki a kapuján. (…) Nem a homokra építünk, amikor újra erős magyar hadsereget akarunk létrehozni. Vannak, akik azt gondolják, hogy a béke záloga nem az erő, hanem az erőtlenség. Ezt a sületlenséget itt, Magyarországon aligha veszi be bárki. Mi pontosan tudjuk, hogy a békéhez igenis erő kell. Lelki, gazdasági és katonai erő.

Orbán Viktor beszéde a Rheinmetall zalaegerszegi gyárátadó ünnepségén; Miniszterelnöki Kabinetiroda

„Mi, magyarok sokszor hamvainkból keltünk újra szárnyra, de ezer év után is itt vagyunk, egyenesen, rendíthetetlenül állva, mindig felemelt fejjel. Mert ezer év alatt a csontjainkba vésődött, hogy megmaradásunk záloga a szabadságunk és a függetlenségünk” – folytatta az agrárminiszter. Kifejtette: a lélek és a szabadság a két fundamentum, amely István királyunk óta áthatja a történelmünket, hiszen első királyunk a koronát nem a császár, hanem a pápa kezéből vette el, ezzel tekintélyt, méltóságot, szabadságot adott népének.

MTI

A tárcavezető rendkívüli sajtóértekezletén minden magyar ember nagy közös sikerének nevezte, hogy itt, Budapesten méltó körülmények várják a világ egyik legnagyobb sporteseményét. (…) Hangsúlyozta, hogy a rendezvény ma különösen fontos, amikor a konfliktusok és háborúk közepette a sport jelenthet utat az együttműködéshez, és a nemzetek közötti összeköttetések ünnepére ezúttal Magyarországon kerülhet sor.

Az MTI tudósítása Szijjártó Péter sajtótájékoztatójáról

Természeti kincseink megóvása nemzeti közügy – hangoztatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki irodát vezető államtitkára pénteken Putnokon, a Mátyás király-kilátó átadási ünnepségén. (…) Az új építmény jelképe ennek a határtalanságnak és a magyarság határokon inneni és túli összetartozásának. Egyszersmind arra is figyelmeztet, hogy civilizációnk és kultúránk a természet hasznosításával kezdődött és kizárólag annak megvédésével maradhat fenn – mondta. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: mindenkinek személyes felelőssége van, amelyre azonban nem kell „ráfeszülni”.

MTI

Gondoljunk a következőbe bele. Mi a legnagyobb ellenség? Szén-dioxid, igaz. Biztos vagyok abban, hogy az emberiség eddigi történetének 99,99 százalékát úgy töltötte el, hogy az a műfaj, hogy szénsavas ital nem létezett. Mert vizet ittunk. Na, most az a helyzet, hogy a söripar (…) és az üdítőital-gyártás az egyik legnagyobb vízfogyasztású és szén-dioxid-kibocsátású ágazat. Próbálja ki, aki nem hisz nekem. Igyon meg egy üveg kólát, ki fogja böfögni. De amit kiböfög, az szén-dioxid, hát mi lenne más?

Kósa Lajos, a debreceni Farmer-Expón; Debreciner.hu

Tizenhárom év nagy idő – éppen ennyit volt kénytelen nélkülözni a tévénéző az elmúlt időszakban Pálffy Istvánt. Ám a böjt véget ért, a Hír TV adott új otthont a korábbi híradósnak.

Bors

Az utolsó napot a gigasztár, Billie Eilish zárta, akire botrányosan sok, szinte több tízezer látogató volt kíváncsi.

Joy.hu

A Medgyesbodzásra érkező országgyűlési képviselő, Erdős Norbert megköszönte azt a bizalmat és odafigyelést, amivel a munkáját szemlélik, figyelemmel kísérik. Az eltelt rövid idő alatt olyan beruházások érkeztek Bodzásra és Gábortelepre is, amik szemmel jól láthatók – emlékeztetett a politikus.

Beol.hu

A településen tizennyolc feszület újult meg az elmúlt időszakban a Fogadj örökbe egy keresztet! országos akció keretében.

Bama.hu

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?