Snoblesse Oblige 2023/34.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 23.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Cement bűzlik, pléd senyved. A szél sietős. / Itt mécses pislogott a lépcsőn négy napig. / Hátha ott áll. Nem áll ott. A gyász nem ismerős. / Hogy eltűnt, most szégyenünk jóllakik.

(Balla Zsófia: Metró, aluljáró)

péntek augusztus 25. 9.00   Nyílt nap a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben

A BALATORIUM Ökológiai-Kulturális Hét keretében egy napig ismét látogatható az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Betekinthetünk az itt zajló munkába, valamint megismerhetjük a tó őshonos és invazív fajait is. A tudományos programon kívül a BALATORIUM művészeti rezidencia programjában részt vevő művészek munkái is láthatók lesznek, és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is nyílt napot tart tihanyi művésztelepén.

(Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany, Klebelsberg Kuno u. 3.)

 

péntek augusztus 25. 17.00 Malek Andi és az EszeMent MeseBand – koncert

Aranka, a takarítónő váratlanul bejelenti, hogy a meghívott művésznő hirtelen lemondta a fellépést, ezért őt kérték meg, hogy a gyerekeket versekkel, mesékkel és dalokkal szórakoztassa. A takarítás kellékein kívül előkerülnek Lackfi János, Varró Dániel, Szabó T. Anna és Bartos Erika versei is a terézvárosi TE!Feszt első napján. A produkciót Jantyik Csaba ötlete alapján szerkesztette és színpadra alkalmazta Malek Andrea, akit Hámori Máté akusztikus gitáron, Frey György basszusgitáron, Kovács Tamás pedig ütős hangszereken kísér. Aztán estig rengeteg színházi, zenés és egyéb program várja a közönséget az ingyenes rendezvényen.

(Kisszínpad, TE!Feszt, Bp. VI., a Podmaniczky u. Izabella és Szinyei Merse Pál utcák közötti szakaszán)

 

péntek augusztus 25. 19.00 Herkulesfürdői emlék

A Tanácsköztársaság leverése után, a fehérterror időszakában, 1919 decemberében egy tüdőszanatóriumban új nővér jelentkezik munkára. A betegek és a személyzet hamar megkedvelik a kedves és szép fiatal lányt. Pedig nem is lány. A Sándor Pál-hét műsorán újra bemutatják az 1967-ben készült filmdrámát, amelynek forgatókönyvét a rendező ötletéből Tóth Zsuzsa írta, operatőre Ragályi Elemér, főszereplője pedig Holman Endre amatőr színész. A film cím­adója és fő zenei motívuma Pazeller Jakab azonos című örökzöld szerzeménye.

(Art+ Cinema, Bp. VII., Erzsébet krt. 39.)

 

péntek augusztus 25. 20.00 TransNomad és Grabanc – koncert

Nem csak zenei élmény, de pszichedelikus űrkaland is ez az este a Holló éjsötét biztonságában. Először egy kis szférák közötti utazás és tudattágítás különféle szertartásokkal TransNomadéktól, aztán jön a vendégzenekar, akikkel a legutóbbi Tilos Maratonon akadtak fenn a mágneses mezejükön, pályájuk már egy ideje közelített egymáshoz, erejük azóta fokozódik a közös rezgésérzékelés hangfolyamataiban.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek augusztus 25. 20.00 Besh o droM – koncert

Eltelt 24 év, észre sem vettük, csak táncoltunk rájuk mindenhol. Közben elköltöztek, de mindig visszajöttek, hogy zenéljenek. Pettik Ádámék azt vallják, hogy a zene egy társadalmat csak összeköthet, el nem választhat, hiába erőlködnek a nagyokosok.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

péntek augusztus 25. 22.30 Pannonia Allstars Ska Orchestra – koncert

A Szegedi Ifjúsági Napok, az ország egyik legrégebbi fesztiválja ezen az utolsó előtti napon ér a csúcsra. A 2003-ban alakult, soktagú budapesti ska zenekar – amely a CsizmáSKAndúr, a The Deadbeats, a Kevés, a Böiler és a MeSKAlin tagjaiból állt össze – a dancehall, a reggae és a dub stílusjegyei mellé néha magyar népzenei elemeket is vegyít. Ezért is van az, hogy a folk szekció jutott nekik, és utánuk még fellép a Söndörgő, majd hajnalig tartó táncház is lesz a Tiszavirág Néptáncegyüttessel. Bővebben a szin.org oldalon.

(Fonó Színpad, Szeged, Középkikötő sor)

 

szombat augusztus 26. 10.00 Szárnyalás–Vol–Flight. Reigl Judit figurális festészete

Reigl Judit születésének 100. évfordulóját kiállításokkal ünnepli számos európai és hazai múzeum. Ez a tárlat a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum kiállításait köti össze: míg az előbbi a művész legismertebb alkotói korszakát, az 1950-es és 1980-as évek közötti festményeit tekinti át, az utóbbi Reigl munkásságának első és utolsó éveiből válogat. Jelen tárlat a fenti két kiállítás törzsanyaga közötti periódusra fókuszál, és első ízben mutatja be, milyen jelentős helyet foglalt el a festő életművében az emberábrázolás. A művek október 27-ig tekinthetők meg.

(Kiscelli Múzeum, Bp. III., Kiscelli u. 108.)

 

szombat augusztus 26. 20.15 Ivan & The Parazol – koncert

Az utolsó gitárszólamokat és dobfutamokat játsszák ezen a szombaton a magyar zenekarok a SZIN színpadain. Akik vasárnap arra ébrednek, hogy nem tudják, mit keresnek a Tisza-parton, még azoknak is van egy napjuk a munkakezdésig. Vitáris Iván és pszichedelikus posztrockzenekara után ugyanitt a Brains meg a Supernem következik.

(SZTE színpad, Szeged, Középkikötő sor)

 

szombat augusztus 26. 20.30 A Neoton Família Sztárjai – koncert

A boomerek és a mai fiatalok együtt mulatnak Csepregi Éva és Végvári Ádám zenekarának slágereire. A TE!Feszt generációkat átívelő, s azokat egymáshoz közelebb hozó buligyárában ekkor hág tetőfokára a hangulat. Ráadásul a mulatság ingyenes.

(Nagyszínpad, TE!Feszt, Bp. VI., a Podmaniczky u. Izabella és Szinyei Merse Pál utcák közötti szakaszán)

 

vasárnap augusztus 27. 10.00 Robert Capa életmű-kiállítás

A nyáron megnyitott az egyedülálló tárlat, amely a világhírű, magyar származású fotós 138 – köztük számos emblematikussá vált – fényképét mutatja be. Robert Capa olyan hatást gyakorolt a közönségre, amilyet előtte kevesen, és megváltoztatta a fotóriporteri szakma normáit is. Most korlátlan ideig nézhetjük a munkáit, és beleélhetjük magunkat olyan helyzetekbe, amelyekben a valóságban sosem voltunk, de bármikor lehetünk. Nyilván számos kísérőprogram is jár majd vele.

(Capa Központ, Bp. VI., Nagymező u. 8.)

 

vasárnap augusztus 27.16.00 The Old Oak – A mi kocsmánk – filmbemutató

Egy északkelet-angliai falu lakói úgy érzik, hogy magukra hagyta őket a kormány. A fiatalok elköltöztek, és az egykor prosperáló közösség már csak vegetál. Az emberek dühösek és csalódottak.

A házak ára lecsökkent, ezért a brit kormány ideális helynek tartja arra, hogy ideköltöztesse a befogadott szíriai menekülteket – de vajon hogy fogadják majd őket a helyiek? És mi lesz a sorsa a falu utolsó kocsmájának? Ken Loach filmje a 10. Vertigo Filmhéten, a premier előtti vetítések ünnepén. Bővebb infó az artpluszcinema.hu oldalon.

(Art+ Cinema, Bp. VII., Erzsébet krt. 39.)

 

hétfő augusztus 28. 19.00 Szerelem – bemutató

„Nelli. Lujza. Böske. Egy keserű vénlány. Egy különleges végzet asszonya. Egy széllelbélelt csitri. A három Szalay lány.” És háromféle sors. Barta Lajos darabjából Czajlik József rendezte, és kassai, valamint marosvásárhelyi színészek, alkotók is részt vesznek a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös produkciójában. Szemle Plusz néven és új koncepcióval folytatódik az idén a hiánypótló színházi vállalkozás, a tavaly 10. jubileumát ünneplő Városmajori Színházi Szemle, amelynek mostantól a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad majd.

(Városmajori Szabadtéri Színház, Bp. XII., Városmajor)

 

hétfő augusztus 28. 20.00 nincs kilincs, Kiel Winde, Valami Lesz – koncert

A furcsa nevű zenekarok sorozat folytatódik. Zárfetisisztákkal indul, egy elképzelt német filmrendező után elnevezett indie punkcsapattal folytatódik, aztán egy nosztalgikus és katartikus indie rockbandával zárnak. Szerintünk felejthetetlen este lesz.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

kedd augusztus 29. 18.00   Még egy kört mindenkinek

„Négy jó barát, akik gimnáziumi tanárok, letesztelnek egy elméletet. Feltevésük szerint egy csekély alkoholszint fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket.” Főszerepében a cannes-i és európai filmdíjas Mads Mikkelsen, partnerei Thomas Bo Larsen és Lars Ranthe. Rendkívüli színészek, ebben a rendkívüli filmben, a 10. Vertigo Filmhét programján.

(Art+ Cinema, Bp. VII., Erzsébet krt. 39.)

 

kedd augusztus 29. 19.30    One Girl Show

A Szemle Plusz színházi mustra Béres Márta szólóelőadását mutatja be, egy csodálatos vajdasági színésznő életének szilánkjait tárva elénk. A független létről szóló előadás izgalmas kaland lehet azoknak is, akik nem ismerik a vajdasági, posztjugó avantgárd színházat. Urbán András rendezésében és zenei válogatásával, a MASZK Egyesület és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában 2011-ben készült darab egy cseppet sem veszített aktualitásából.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

szerda augusztus 30. 12.00    …a mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik…” – kiállítás

Féner Tamás kortárs magyar fotográfus munkái történeti korszakokon ívelnek át, hatása a mai napig kimutatható az utána jövő generációk alkotásaiban. Az elmúlt évtizedben létrejött sorozataiban leg­inkább a tárgyi világ, benne sokszor szakrális vagy annak tételezett tárgyak, szövegek jelennek meg, illetve később egy újabb váltással a festészeti felfogáshoz közelítő alkotásokat vonultat fel, amelyekkel reflektál a digitálisan generált képek világára. A munkásságának elmúlt évtizedéből itt bemutatott három sorozat október 1-jéig látható.

(Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

szerda augusztus 30. 18.00    OTL All Gang – parti

Az On The Low a hazai trap és újvonalas hiphop legmeghatározóbb kiadója lassan ötéves lesz. Havi rendszerességű bulijaik az Akváriumban megkerülhetetlen eseményei a pesti éjszakának, de a vidéki és határon túli jelenlétük is eléggé rendben van. Ez a buli viszont több szempontból is különleges lesz. Először lesz együtt a kiadó minden tagja All Gang címszó alatt, egy esemény keretein belül a színpadon, másrészt először lépnek fel itt. A pult mögött ekhoe, nasiimov, powerpuff, ibbigang és valahány furcsa művésznév a naptárban.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

 

szerda augusztus 30. 19.00    Csinibaba

„A történet középpontjában, bizonyos értelemben az 1962-es Ki mit tud? áll, amelynek a győztese kijuthatott a helsinki Világifjúsági Találkozóra, és az 56-os forradalom után mindössze hat évvel az egész ország megvadult ettől.” A Márton Gyula által írt és Tímár Péter által rendezett film eredeti színpadi változatát Novák Eszter rendezésében a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában mutatja be a Szemle Plusz.

(Városmajori Szabadtéri Színház, Bp. XII., Városmajor)

 

szerda augusztus 30. 20.00    A csodák könyve – premier előtti bemutató

Egy nőről, aki a fia iránt érzett szeretetért megvalósítja a legmerészebb álmait. Lisa Azuelos friss filmje Julien Sandrel azonos című nemzetközi bestsellere alapján a 10. Vertigo Filmhét műsorán.

(Art+ Cinema, Bp. VII., Erzsébet krt. 39.)

 

csütörtök augusztus 31. 19.00    Visszhangok a múltból – a Hubay hegedűiskola öröksége – nyitókoncert

A kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását helyezi középpontba a Miranda Liu hegedűművésznő – Magyarország legfiatalabb koncertmestere – által alapított, idén ötödik alkalommal megrendezett New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. Az első koncerten Miranda Liu és Soós Orsolya zongoraművész játszik Britten-, Bartók-, Hubay- és Ravel-műveket.

(FUGA, Bp. V., Petőfi S. u. 5.)

 

csütörtök augusztus 31. 19.30    Nagymamával álmodtam

Karanténos emlékeink a Szemle Plusz programján. A 35 éves Göndör László független színházcsináló, a kijárási tilalom idején úgy döntött, hogy odaköltözik 97 éves nagymamájához, és 32 napig buliztak egyfolytában, vagyis meséltek egymásnak a múltról és a jövőről, miközben álarcok, ékszerek, furcsa tárgyak és zenék kerültek elő. Göndör László és nagymamája, Katona Éva beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből Bódi Zsófia és Laboda Kornél segített szöveget írni, és a produkció így a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett STAFÉTA program keretében valósult meg.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

csütörtök augusztus 31. 20.00    Oláh Krisztián Quartet – koncert

A zenekar programja Krisztián saját szerzeményeire épül, de a tagok mind nagyszerű improvizatőrök is. A zongoraművész zenésztársai, Oláh Kálmán Jr. szaxofonos, Orbán György nagybőgős és Serei Dániel dobos mellett a koncert vendége Fenyvesi Márton dzsesszgitáros lesz.

(BMC Opus Jazz Klub, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?