Tartalom

MaNcs 35. évf. 34. sz. (2023-08-23)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Diktátorbál a Várban

Az sajnos semmilyen szinten nem igaz, hogy Türkmenisztán, esetleg Azerbajdzsán, netán Üzbegisztán fogja megoldani bármilyen szinten Magyarország gázellátását a következő években, amint azt Szijjártó Péter a hét elején, az augusztus 20-i mámoros „diplomáciai nagyüzem” után kilátásba helyezte.

A szerk.

A szerk.

Rájár a rúd Lölőre

Bántják a Lölőt. Szegény Lölő, mi lesz vele? Először az ősi fészekben, Tusványoson ment neki a jó nevű pártoperatőr, Pesty László, hogy a Lölő-jelenség erre meg arra, hogy micsoda egy fertelem az már, „lopunk, csalunk, zsarolunk, hazudunk”.

Publicisztika

Édes Balázs

Publicisztika

Busszal megyünk mindenüvé

A vasúti mellékvonalak bezárásáról

Pár hete arra ébredtünk, hogy megint 2003 van. Akkor a részben a Mol épp leváltott vezetőiből toborzott gárda próbálta megszakérteni a MÁV-ot – most szürreális módon az új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok olyan helyekről jönnek, mint a Suzuki, a Waberer’s, a Mol vagy az Audi. Amikor a közösségi közlekedési szektor társadalmi feladata épp az autófüggés alternatíváinak felmutatása lenne, ez nem vicc, hanem katasztrófa.

Erő Zoltán

Publicisztika

A koppenhágai lecke

Az építészet társadalmi felelősségéről

Július első napjaiban tartotta kongresszusát Koppenhágában az Építészek Nemzetközi Szövetsége (Union Internationale des Architectes, UIA). A rendezvény középpontjában nem stíluskérdések, nem városépítészeti minták álltak, nem a műemlékvédelem – sőt nem is csupán az építészet. A kongresszus sokkal inkább az építés egészéről, a várospolitikáról, s mindenekelőtt az építészszakma társadalmi felelősségvállalásáról szólt.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„A pénz ebből a szempontból másodlagos”

Grósz Andor, a Mazsihisz új elnöke a Sorsok Házának sorsáról és a zsidó vallási szervezetek versenyéről

Vallási szervezet, amely számít a nem hívőkre is; korrekt kapcsolatot ígér a kormánynak, amelynek egyúttal azt javasolja, hogy tegyen le egy új, második holokauszt­kiállítás tervéről, mert egy is elég. Figyel Izraelre, ahol válságát éli a demokrácia. Ilyen most a Magyar­országi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), amelyet május óta Grósz Andor kecskeméti orvos­professzor, nyugállományú dandártábornok vezet.

Motorral a szabadba

Belpol

Eminensek, kirándulók, ámokfutók

Az ország egyes útjain a tavasztól őszig tartó motoros szezon egyre több konfliktust hoz a felszínre. Ámok­futókként száguldozóktól rettegő helyiek, renitens ­kisebbségről beszélő szabálykövető motorosok, tehetetlen vagy tétlen rendőrök – olyan utakon jártunk, ahol megszűnt a törvény.

Energiaital-vita Magyarországon

Belpol

Rossz erők

Július végén az Ózd melletti Farkaslyukon leállt a szíve egy 18 éves fiatalnak; bár sikerült újraéleszteni, azóta is kómában fekszik. A szomorú esetet követően újra fellángolt Magyarországon az ún. energiaital-vita. Megnéztük, hogy kinek lehet igaza, a gyártóknak vagy a szigorított forgalmazást, illetve tiltást követelőknek.

Külpol

Az OTP Ukrajnában és Oroszországban

Külpol

Prés alatt

Máig megtalálható az OTP azon a feketelistán, amelyen az ukrán kormány az Oroszországot – szerintük – a háborúban segítő cégeket szerepelteti. Bár a bank tárgyal róla, egyelőre nem tudta meggyőzni a kijivi hatóságokat arról, hogy nem pártolja az orosz agressziót. De a legnagyobb gondot nem is ez a lajstrom jelenti.

Könyv

Interjú

Könyv

„Nem kell mindig megtörni a hallgatást”

Turi Tímea költő, szerkesztő

Új verseskötete, az Egyszerre egy beszéljen apropóján beszédről és hallgatásról, környezetünk kommunikációs zajáról beszélgettünk, de kérdeztük szerkesztői tapasztalatairól és a magyar irodalom jelenlegi helyzetéről is.

Kritika

Könyv

Kritika

Józsefek és testvéreik

Tabajdi Gábor: Tartótisztek – A BM III/III. Csoportfőnökség belső történetei

A Kádár-kor egyik legféltettebb titka nem sokkal az első szabad választásokat megelőzően lepleződött le.

Rádió

Kritika

Kiskatonák

Talált Sorok Podcast

Vannak olyan kevésbé eseménydús történetek, amelyeken keresztül mégis egy egész világra láthatunk rá.

Színház

Kritika

Csak a mai nap

A csoport

Annyira plasztikus a szenvedélybetegségről, függőkről, felépülésről szóló, Bodó Viktor rendezte előadás, hogy legfőképpen az a kérdésünk, tud-e egyúttal színház is lenni a valóság ennyire pontos, már-már ismeretterjesztői igényű leképezése.

Koncert

Kritika

A Furcsa Barbie-éra

Billie Eilish

Ami az Y generációnak Lady Gaga, az a Z-nek Billie Eilish. Ám azt a fegyvert, amelyet Gaga a férfiak lába közé tesz, Eilish már saját halántékához tartja. Az énekesnő nemcsak felvállalja mentális zavarait, de már-már fetisizálja is azokat, régóta várt frissítést nyomva ezzel a „normális” szó jelentésére.

Koncert

Kritika

Üstökös év

The Comet Is Coming

Látszólag vakmerő vállalkozás hármasban előadni olyan komplex, részben erősen improvizatív jellegű, közben óriási energiákat mozgósító zenét, mint amilyet a londoni The Comet Is Coming játszik.

Zene

Nekrológ

Zene

Az utolsó keringőkirály

Robbie Robertson (1943–2023)

Hiába tartották a világ egyik legjobb szólógitárosának, hiába volt The Weight című száma a hippik himnusza, a legtöbben mégis Bob Dylan kísérőjeként tartották számon, máig tartó világhírét pedig főleg annak köszönheti, hogy feloszlatta a zenekarát, a The Bandet.

Interjú

Zene

„Odessza egy anya, aki magához ölel”

Vladimir Gitin zenész

A Sziget Fesztivál Global Village színpadán lépett fel az ukrán Kommuna Lux. A fantasztikus hangulatú koncert után a zenekar klarinétosával beszélgettünk az odesszai gengszterfolkról, a banda jótékonysági turnéjáról és a háború árnyékában is pezsgő ukrajnai kulturális életről.

Film

Greta Gerwig pályaképe

Film

Írta, rendezte és megélte

Örökre beírta magát a filmtörténetbe, nem csak az ötödik nő a világon, akit rendezői Oscar-díjra jelöltek, de az első nő, akinek a filmje több mint 1 milliárd dollárt hozott.

tévésmaci

Film

A tartalék oroszlán

Amikor Sztupa és Troché megérkeztek a városi park avatóünnepségére, már szabályosan állt a bál.

Interaktív
Visszhang

Visszhang: koncert

Visszhang

Viagra Boys

Posztpunk zenekarként szokták őket felcímkézni, ami annyiban igaz, hogy produkciójukban felfedezhetők a punk és közvetlenül a punk utáni „daloskönyv” kedvelt elemei.

Visszhang: koncert

Visszhang

Lorde

Jelentős késéssel, a színpad egyik láthatatlan pontján kezdte el Lorde a koncertjét.

Visszhang: színház

Visszhang

Ezeregy éjszaka

A nemváltó dzsinn (Mészáros Máté) arról hadovál, hogy ilyenek meg olyanok a nők, azért lett ő inkább férfi. Szimpatikus persze, hogy egy ekkora produkcióban tematizálódnak genderkérdések is, de az már kevésbé, hogy ennyire reflektálatlanul.

Visszhang: film

Visszhang

Red, White & Royal Blue

Furcsának tűnhet, de a queer közösség nemcsak az artmozik sötét termeibe száműzött, fájdalmas drámákra vágyik az előbújás traumájáról, a gyűlölködésről és az önelfogadás bonyodalmairól, hanem romkomokra is, amelyek pont olyan butuskák és sziruposak, mint heteró társaik (ezt a vonalat képviseli a Kszi, Simon, a Karácsonyi meglepi és a Fülig beléd zúgtam is). A lefóliázott könyvek korában ez nem csupán ízlésbeli kérdés, hanem politikai manifesztum is.

Visszhang: film

Visszhang

Kis csillag születik

Olyan, de olyan zabálnivaló kisfiú énekel olyan, de olyan édesen, hogy meg kell a szívnek szakadnia...

Tudomány

Balogh Magdolna

Tudomány

A mérgező hagyaték

Roman Dmowski, a lengyel etnikai nacionalizmus főideológusának élete és műve – I. rész

A kormányok legitimációját szolgáló emlékezetpolitika olyan múltbeli események, alakok emlékezetének fenntartását, ápolását jelenti, amelyek és akik a jelenben erősítik a kormányon lévők pozícióját, céljaikhoz támogatásként szolgálhatnak, számukra fontos értékeket reprezentálnak.

Lélek
Gasztro
Lokál