Szüret 2024/43.

  • Narancs
  • 2024. október 23.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Ugye, Európa helyben jár, látja, hogy a világ változik, és alkalmazkodni kellene, de nem tud, vagy nem esik jól neki, vagy nem akar, szóval valahogy nem sikerül, és ehhez képest Magyarország ki fog lőni.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

ÉPÜLT    ELKÉSZÍTHETTÉK    ÉGETŐBB    TÉNYEZŐ

A helyi elképzeléseket szem előtt tartva teremtünk értékeket, ezáltal növekszik a települések versenyképessége – fogalmazott szombaton a 17. szigligeti süllőfesztiválon a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. (…) Hangsúlyozta: a Balatont egyszerre kell fejleszteni, mint turisztikai térség [sic!] és otthonossá tenni az itt élők számára. „Szigliget megtalálta, hogy miben rejlik a versenyelőnye, mert a balatoni hal Magyarország számára valódi versenyképességi tényező” – fogalmazott.

MTI 

A polgárőrök az egyéneket, a közösséget és a nemzetet egyaránt szolgálják – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. (…) Soltész Miklós felidézte, hogy a polgárőrség munkatársai a kilenc évvel ezelőtti migránsinvázió idején is kitartóan védték az országot, s egyben egész Európát is. Rámutatott: a fiatalok számára ma természetes, hogy „szabadságban, demokráciában, nyugalomban, békességben, és a kilencvenes évek előtti időszakhoz képest fantasztikus jólétben” élnek. Éppen ezért hangsúlyozni kell számukra, hogy mindezt 1956 hősei teremtették meg, akik 68 évvel ezelőtt meghozták a szükséges áldozatot. Ha nem tiszteljük, nem becsüljük meg őket, akkor gondok lesznek, mert előbb-utóbb egy nemzedék elkényelmesedik – figyelmeztetett Soltész Miklós.

MTI

Koncz Zsófia köszöntőjében a szakképzés megújításáról is beszélt. (…) Hangsúlyozta, az innováció kérdésében a fiatalokkal a kormánynak egy olyan szövetséget kell kialakítani, hogy a magyarok „igazán sikeresek” tudjanak lenni, hiszen egy ország gazdasági teljesítményét is meghatározza, hogyan tud „rákapcsolódni” az innovációra. Szerinte a magyarok kreativitása évszázadokra visszamenőleg egyedülálló, és ebben a fiatalokra „óriási szükség van”.

Az MTI tudósítása a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának beszédéről a Tiszalúci Ifjúsági Innovációs Fórumon.

– Egyre égetőbb probléma, több ágazati szereplő is kitért már rá, hogy folyamatosan csökken a legfiatalabb generáció körében az alkoholfogyasztás. Erre milyen megoldási stratégiákkal lehet készülni?

– Pont most indítunk egy komoly belföldi promóciós projektet, melyben a fiatalabb fogyasztókat ösztönözzük, hogy borászati termékeket fogyasszanak. Látjuk mi is a kialakulóban lévő trendeket, amelyek az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok irányában tolják el a fogyasztást. Magunkba kell nézni, mint ágazat, és meg kell teremtenünk azokat a körülményeket, melyben a bor újra divatos lesz, olyan élményt adjon a fogyasztónak, ami után újra és újra leveszi az adott terméket a polcról.

A Pénzcentrum.hu interjúja Varga Mátéval, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagjával

Az ünnepi beszéd után a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kiképzők elismerő oklevelet vehettek át, majd a díszmenetet követően a hozzátartozók elkészíthették a már esküt tett katonákkal az első egyenruhás képeket.

Honvédelem.hu

– Az esemény nem csupán kulturális találkozó volt, jelen voltak az energiaszektor képviselői is, akik méltatták, hogy rendkívül fontosak a gazdasági kapcsolatok mellett az ehhez hasonló kulturális kapcsolatok is.

– A bemutatóra Kövér László házelnök úr is eljött, valamint beszédet mondott Hoppál Péter, a Magyar–Török Kulturális Évad kormánybiztosa. (…)

– A magyar–török kulturális értékek különleges harmóniában olvadnak össze a produkcióban. A közönség érezte a két világ találkozását?

– Teljes mértékben, hiszen az énekesnő, Mesi segített is nekik ebben. Török és magyar szavakat mondott, zenei példákat mutatott, és szépen lassan épült a közönség lelkében ez a csodálatos találkozás.

Az Origo.hu interjúja Káel Csabával, a Magyar–Török Kulturális Évad keretében bemutatott Tiszta forrás című produkcióról

Egy rögtönzött flashmobra érkeztünk: a muzsikaszóra körtáncot alkotó helyiek a tekeredő kolbász alakzatát vették fel a téglási Polgármesteri Hivatal udvarán, szombaton délelőtt. (…) Az idősebbek a sörpadokon ültek, az asztalon bőségesen elterültek a finomságok, és ahogy a hamisítatlan vidéki rendezvényekhez, a kólásüvegben pálinka, a fagylaltos dobozban töltött káposzta készült arra, hogy leöblítsék velük a kolbászt.

Haon.hu

A magyar vőfélykedés élő hagyománya, pásztortudás és hagyományok a Bakony és Balaton vidékén, a hadházi lapos káposzta termesztésének és feldolgozásának hagyománya, valamint a tamburazene hagyománya felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

MTI

Neked ajánljuk