Tévé

Tabukról tabuk nélkül, 2. évad

  • - kg -
  • 2019. december 29.

Interaktív

Hogy mennyire naprakész a Thuróczy Szabolcs vezette dokusorozat? Ennyire: „…a MeToo mozgalom a hazai sajtóban is több botrányt robbantott. A kultúra és a közélet ismert szereplőit nevezték meg. Voltak, akik később bocsánatot kértek tetteikért, mások a mai napig alaptalan rágalomnak tartják a vádat” – konferálja fel a zaklatásról készült részt Thuróczy, azt az epizódot, amelyik a múlt héten került adásba, néhány nappal azután, hogy a kultúra és a közélet egyik ismert szereplőjéről kiderült, zaklató. Noha minden mindennel összefügg, és Thuróczy történetesen egy olyan darabban játszik a Katonában, amely reflektál az említett botrányokra, a zaklatásról szóló Tabuk-epizód természetesen nem a katonás Gothár-ügyet járja körül. Nem is járhatja, hiszen ezek hosszas munkát igénylő, nagy műgonddal készített epizódok, de az időzítés akkor is figyelemre méltó.

Ahogy a közhely tartja (és ilyen néha a felkonfokba is be-becsúszik, lásd „a szerelem flitteres csillogása”), a készítők rajta tartják az ujjukat a társadalom ütőerén. Ez a kardiológiai figyelem például a megtért bűnöző és a neonáci múltjával szakító fiatalember, a kerekesszékes srác és az értelmi fogyatékkal élő édesanya, az aspergeres fiú és az anorexiás lány vagy a sterilizációra készülő nő és a lombikprogramot választó lelkész házaspár esetét mutatja fel. Olyan hely a miénk, ahol nem tudsz úgy eldobni egy követ, hogy az ne egy tabura essen, de nem csak nekünk fontos a Spektrum sorozata: az első évadra az Amazon Prime Video csapott le, s nincs okunk kételkedni benne, hogy a folytatásra is hasonló sors vár.

A Spektrum Tv műsorán

 

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.