Tippek a biztonságos online vásárlás érdekében

  • Fizetett tartalom
  • 2022. június 7.

Interaktív

A webes rendelés kényelmes és gyors, ám olykor veszélyeket is rejthet. Cikkünk segít abban, hogyan kerülhetőek el az online vásárlással járó esetleges kellemetlenségek.

Az elmúlt évtizedben egyre inkább teret hódított az online vásárlás – a mobileszközök és az internethasználat általánossá válása mellett a pandémiás időszak is felgyorsította ezt a tendenciát. A webes rendelés kényelmes és gyors, ám olykor veszélyeket is rejthet. Cikkünk segít abban, hogyan kerülhetőek el az online vásárlással járó esetleges kellemetlenségek.

 

Az online vásárlás előnyei

Az interneten történő vásárlás számos előnnyel bír. Sok olyan webáruház van, amelyeken kifejezetten online akciókat találhatunk, csak akkor érvényesíthetjük a kedvezményt, ha online vásárlunk. Időt spórolhatunk meg, ha a webet böngészve választjuk ki a kívánt termékeket és nem kell naphosszat boltokat járnunk. A modern csomagküldés segítségével pedig akár 1-2 napon belül az otthonunkban lehet a vágyott termék, akár az ország másik feléből is. Az online vásárlás tehát nemcsak kényelmes, hanem időtakarékos is.

 

Tippek a biztonságos online vásárláshoz

Ahogyan az sem mindegy, hogy személyesen milyen üzletből vásárolunk, úgy az online vásárlásnál is körültekintőnek kell lenni. Érdemes olyan áruháztól rendelni, amely fizikai üzlettel is rendelkezik, így baj esetén személyen is fel tudjuk keresni. A jó hírű, országos hálózattal rendelkező üzletláncok webshopjából biztonságosan rendelhetünk.

Happy natural brunette using credit card and laptop in the living room.

Ellenőrizzük, hogy valóban az adott áruház honlapján járunk-e! Elszaporodtak azok az internetes csalások, amelyek ismert áruházláncok nevében hirdetnek, kéretlen e-mailben küldött ajánlatokkal. Személyes és bankkártyaadatokat soha ne adjunk meg e-mailen keresztül! Legyünk gyanakvóak, ha egy ismeretlen webáruház jóval a piaci ár alatti akciót hirdet, lehet, hogy átverésről van szó!

A weboldalaknál könnyen ellenőrizhető, hogy biztonságos-e az adott cím. Ha a honlapcím https:// megjelöléssel látható, akkor megfelelő titkosítással rendelkezik. Alapszabály, hogy kétség esetén ne utaljunk előre! Érdemes ilyenkor az utánvétes fizetést vagy a csomagpontos átvételt választani. Így elkerülhető, hogy fizetés után elmaradjon a csomagküldés.

Ha lehet, akkor otthonról vagy mobilunkról, saját internet-előfizetést használva rendeljük, és intézzük az online bankkártyás utalást. Ne használjuk kártyánkat olyan számítógépről, amelyhez többen is hozzáférnek, továbbá kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatokat is, ha online vásárlást bonyolítunk.

Külföldről történő rendelések esetén fokozottan oda kell figyelni banki adatainak biztonságára. Főleg nagyobb összegű vásárlásnál érdemes PayPal szolgáltatással fizetni, vagy külön bankszámlát és bankkártyát használni az online rendelésekhez.

Természetesen az, hogy egy webáruház nem ismert, még nem jelenti automatikusan, hogy veszélyes lehet a felületéről rendelni. A Google segítségével könnyen utánanézhetünk az áruház megítélésének, illetve fórumokon a vásárlók visszajelzéseinek is. Ha túl sok negatív tapasztalatról találunk hozzászólásokat, akkor ne kockáztassuk az online rendelést!

 

A csomagküldő sem mindegy...

Sokat elárul az online üzlet megbízhatóságáról az is, hogy milyen csomagküldő szolgáltatókkal áll kapcsolatban. Ha széles körben ismert, jó hírű cégek gondoskodnak a webáruház csomagküldéséről, akkor megnyugodhatunk. A neves szállítócégek általában garanciát is vállalnak a csomag sértetlenül történő kézbesítéséért.

Érdemes vásárlás előtt tájékozódni arról is, hogy a megrendelt termékre milyen garanciális feltételek vonatkoznak. Internetes vásárlásnál esetén érvényesíteni lehet a 14 napos visszaküldést, a vásárlástól való elállást – azonban külföldről történő rendelésnél vagy egyes higiéniai termékeknél ez a lehetőség nem biztos, hogy adott.

Az internetes vásárláshoz szükséges technikai és infrastrukturális háttér az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött, ezért egyre gyorsabban és kényelmesebben juthatunk hozzá webáruházakban leadott rendeléseinkhez. Nem árt azonban óvatosnak lennünk, főleg az ismeretlen, túlzottan jó ajánlatokkal kecsegető internetes ajánlatokkal szemben!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk