Egységes töltőcsatlakozóval kell rendelkeznie 2024-től minden okostelefonnak az EU-ban

  • narancs.hu
  • 2022. június 8.

Interaktív

És szép lassan az egyéb elektronikai eszközöknek is. A cél az, hogy fenntarthatóbbá tegyék a termékeket.

Egy új, ideiglenes megállapodás értelmében az Európai Unió előírja, hogy 2024 őszére minden új, a határain belül értékesített okostelefonnak és táblagépnek egységes, USB-C típusú töltőcsatlakozóval kell rendelkeznie, 2026-ra pedig a laptopoknak is.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács kedden állapodott meg a jogszabályról, a lépés célja, hogy "fenntarthatóbbá tegyék a termékeket az EU-ban, csökkentsék az elektronikai hulladék mennyiségét, és megkönnyítsék a fogyasztók életét". A jóváhagyásra váró törvény az okostelefonok mellett vonatkozik majd az e-olvasókra, hordozható hangszórókra és más egyéb elektronikai eszközre.

Ennek értelmében az Apple-t is arra kényszerítik, hogy az univerzális csatlakozóval gyártsa a termékeit. Az Apple eddig nem reagált a hírre, ám amikor korábban szó volt a törvényről, a vállalat azt közölte, szerintük egy egyetlen csatlakozótípust előíró szabályozás "inkább megfojtja, mint ösztönzi az innovációt, ami viszont kárt okoz a fogyasztóknak Európában és világszerte".

(Washington Post)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk