Rádió

Válasz a csend

A Puskás Aréna átadója a Kossuthon

Interaktív

Annak szemléltetéséhez, hogyan lehet valami egyszerre nagyszabású és kisszerű, elég jó segédanyagokat biztosított az új Népstadion, pontosabban a Puskás Aréna átadási ünnepsége.

Hiszen már rögtön ez a név, illetve névsor milyen: Népstadion, Puskás Ferenc Stadion, Puskás Aréna. A bornírtság változatossága gyönyörködtet, más nemigen. Az meg már csak hab a tortán, hogy Orbán maga vette mellre a meccslabdát a nagy nap reggelén. Nincs erről mit mondani, övé volt a nap, s nem is habozott ezt minden egyes rezdülésével jelezni országa felé.

Arról nyilván lehetett volna sokkal többet beszélni akár szakértői, akár laikus szinten, hogy valóban kellett-e, így kellett-e, s most kellett-e ez nekünk. De úgy látszott, az ünnepi alkalom minden józan megfontolást és mégoly körültekintő kritikát ellehetetlenített. Éppen ezért tűnt érdekesnek, hogy a Kossuth rádió, még mielőtt be­ütött volna a totális stadionláz, a kezdő sípszó előtt röviddel egy úgynevezett elemző műsorban is górcső alá vette a régi-új aréna kérdését. A dicséretesen célratörő című A nap kérdése tehát, ahogy más témák esetén is szokta, hozzáértő megszólalókkal igyekezett feltárni a stadionavatás jelentőségét és történelmi mélyrétegeit.
S ahogyan más témák esetén is gyakran, végül ez ügyben sem sikerült a felszín karcolgatásánál tovább jutnia. Habár kár lenne tagadni, voltak az adásnak emlékezetes pillanatai is.

Természetesen tudatában vagyunk, hogy nem várhatjuk el az állami rádiótól, hogy egy efféle össznemzeti örömünnepbe esetleg polemikus hangokat vegyítve ünneprontóként lépjen fel. Ugyanakkor az állami rádió meg a hallgatóktól nem várhatja el, hogy ne támadjon bennük hiányérzet, amikor úgy beszélnek egy fontos témáról, hogy elkerülik annak kényesebb aspektusait. A Törőcsik Zsolt vezette A nap kérdése a maga harminc percében úgy tudott a stadionépítésről beszélni, többek között egy sportközgazdász vendéggel, hogy egyszer sem hangzott el, mennyibe került a mondott épület. Megtudtuk ellenben, hogy számszerűen 130 ezer köbméter beton, 57 ezer négyzetméter tetőszerkezet és több mint 67 ezer férőhely jellemzi a hazai sport új szentélyét. Az viszont megint csak homályban maradt, hogy, mondjuk, egy szék árára lebontva milyen összegről beszélünk, illetve, hogy egy magyar állampolgárra elosztva mekkora terhet jelent az aréna rohamtempójú felhúzása. Ami pedig a nemzetközi összehasonlítást illeti, arról szintén nem esett szó.

Szabados Gábor sportközgazdász végül is az objektív mérőszámok helyett saját fiatalkori emlékeiben merült el inkább, Hrutka János románoknak kanyarított szabadrúgásától Koplárovics Béla Manchester Unitednek lőtt győztes góljáig, holott a nosztalgiázásra ott volt egy vérbeli profi is, a veterán sportriporter, Novotny Zoltán személyében. Ő nem is okozott csalódást, egy-egy mondatával totális időutazásokat tudott előidézni, és ezzel valóban átérezhető kontextust teremtett a régi-új monstrum köré. Szép történet volt az 1956 előtti időkből, ahogy a rekordkísérletre és talán már a disszidálásra is készülő Homonnay Tamás rúdugróra rásötétedett a több tízezres stadion, hiszen nem volt még világítása, de Homonnay így is megugrotta az új csúcsot. Ahogy az is erős korfestő értékkel bírt, hogy a kettős rangadó közvetítése közben bőrig ázó fiatal riporter a stadion bemondójának, a korábbi olimpiai bajnok vízilabdázó Molnár Istvánnak a kis irodájába húzódott be szárítkozni. Érdekes, hogy az avatóra időzített műsor legéletszerűbb hangjai épp a múltból szólaltak meg. Ám ahhoz is csak Novotnynak volt lélekjelenléte a stúdióban, hogy kétségeit fejezze ki, mennyire és mivel lesz megtölthető majd az új létesítmény, illetve, hogy szóba hozza, nem a legszerencsésebb a riporteri állások elhelyezkedése sem. Erre is csak zavart csönddel reagáltak a többiek. Igaz, az élet nyomban No­vot­nyt látszott igazolni, hiszen a meccset röviddel ezután élőben közvetítő kommentátorok összetévesztették Gera Zoltánt és a kezdőrúgást ténylegesen elvégző Nyikita Szimonyant, pedig van köztük jó ötvenhárom évnyi korkülönbség.

A nap kérdése, Kossuth rádió, november 15.

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.