A végére megenyhül a január – Időjárás a héten

Borongós, de viszonylag meleg nappalok, kissé még fagyos éjszakák – ennyi marad a télből.

A múlt héten, ahogy azt a minap írtuk, rendes, hideg januári időt élhettünk át, ám úgy tűnik, a zimankónak (szó szerint) híre-hamva sem marad: sokszor ködös, szinte késő őszies, de az évszakhoz képest meleg idő lesz ezen a héten.

Hétfőn, mondjuk, még marad a télies idő, amit egy melegfront kíséretében érkező csapadéktömb tesz változatossá: a fagypont körüli, többnyire már a feletti hőmérsékletek, no meg a magasban zajló erőteljes melegedés miatt szinte valamennyi csapadékforma előfordul majd, a halmazállapotok közötti átmeneti típusokat is beleértve, ami ezen a napon nem teszi egyszerűvé a közlekedést. Kedden-szerdán napközben elsősorban a Dunántúlon jelentősen melegszik az idő, máshol az éjszaka képződött köd is lassan száll fel, és visszafogottabb marad a felmelegedés, de itt is határozott pluszokat mérhetünk, ami az előző hét egész nap fagyos napjai után határozott előrelépés. A kettősség szinte egész héten megmarad: keleten, északkeleten mindig hűvösebb lesz, mint nyugaton vagy délen. Az éjszakák már nem lesznek olyan zordak, mint a múlt héten,  sokfelé ugyan még gyengén fagyni fog hajnaltájt, de a hét közepén például átmenetileg az ország zöme maradhat ekkor is fagymentes. Ugyanakkor a visszafogott légmozgás miatt sokfelé képződik köd, ráadásul még súlyosbodik is a már most is komoly szmoghelyzet.

Keddtől péntekig szót érdemlő csapadék ritkán, gyenge intenzitással és csupán regionálisan (például kedden és csütörtökön délután, illetve éjszaka északon, északkeleten) várható, máshol inkább kisebb szitálás fordulhat elő, ami a ködös időben nem is oly meglepő. Péntektől azután ismét célba vesznek bennünket a ciklonok frontjai: ezen a napon és vasárnap is többfelé számíthatunk csapadékra – de mivel komoly lehűlést hétvégén sem várhatunk, sőt vasárnap még melegszik is, így ez főleg eső lesz. Eközben a korábbi napoknál hevesebb légmozgásra is számíthatunk. Most úgy tűnik, február első napjain szinte tavaszias idő lesz – a medve tehát sürgősen visszasomfordál majd barlangjába.

Keddtől melegszik

Hétfő: Délelőtt észak felől vastagabb felhőzet érkezik, és mind többfelé kezdődik havazás (északon, északkeleten), illetve eső, havas eső, esetleg ónos eső (nyugaton és délen). Napközben –1, +5 fokos maximumokat mérhetünk: északon-északkeleten még egész nap fagyhat, nyugaton lesz a legmelegebb. Mérsékelt, keleten néhol élénk délnyugati szél fog fújni. Éjszaka Kelet-Magyarországon még havazhat, de ebben a napszakban már nem fog mindenhol fagyni: hajnalban –2, +3 fokos minimumok lesznek – főképpen a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé bőven fagypont felett marad a hőmérséklet. Éjszaka főleg a Kelet-Dunántúlon és a főváros környékén élénk északnyugati szél fog fújni, keleten és a Nyugat-Dunántúlon gyenge marad a légmozgás; itt sokfelé képződik köd.

Kedd: Többnyire felhős időben, gyenge légmozgás mellett +2, +11 fokos maximumok várhatók, de az ország nagyobbik, középső és keleti felén, ahol a köd is makacsul megmaradhat, csupán 2, 5 fokot mérünk, a Dunántúlon viszont már 7, 10 fokig emelkedik a hőmérséklet. Estétől kezdve északkeleten és a Tiszántúlon többfelé alakulhat ki kisebb havazás, szitálás, ónos eső. Éjjel többnyire –3, +2 fokokat mérhetünk – hajnalban keleten-északkeleten kisebb havazás még mindig előfordulhat. Reggelre a gyenge légmozgás mellett sokfelé képződik köd.

Szerda: Erősen felhős, sokfelé makacsul ködös időben a Dunától keletre és a főváros környékén napközben is csak 3, 5 fokokat mérhetünk, de a Dunántúlon (és részben a Dél-Alföldön) már 6, 10 fokig emelkedik a hőmérséklet. Nyugaton gyenge marad a légmozgás, keleten-északkeleten élénkebb délnyugati szél fog fújni. Északkeleten fordulhat elő kisebb szitálás. Éjjel gyengén felhős időben –2, +4 fokos minimumok lesznek – északon még többfelé fog fagyni, délen legfeljebb az éjszaka első felében. A Dél-Dunántúlon élénk délnyugati szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás és sokfelé képződik köd.

Csütörtök: Napközben felhős, északon-északkeleten többfelé makacsul ködös időben az ország nagy részén már 6, 12 fok is lehet – de keleten, északkeleten csupán 5 fok körül vagy az alatt alakulnak a maximumok is. Délutántól északkeleten többfelé is előfordulhat gyenge szitálás. Napközben délen és keleten átmenetileg megélénkül a délnyugati szél, később északon az északnyugati támadhat fel. Éjszaka immár gyenge szélben –1, +4 fokig süllyednek a hőmérsékletek: északon és keleten többfelé, máshol csak elvétve fog fagyni. Kezdetben északon, északkeleten havazhat is, de a nem túl alacsony hőmérséklet miatt a havas eső sem kizárt. Hajnalban viszont már a Dunántúlon fog esni - vegyes, de inkább folyékony halmazállapotban.

Péntek: Erősen felhős, főleg a nap első felében esős időben 3, 9 fok körüli maximumok lesznek (az 5 fokot többnyire a  Dunántúlon, pláne annak déli és nyugati részén haladhatja meg a hőmérséklet) – délutántól észak felől felszakadozik a felhőzet.  Eközben a légmozgás mindvégig gyenge marad. Éjszaka ismét sokfelé fagyni fog –3, +2 fokos minimumok várhatók: a Dunántúlon azért kiterjedt fagymentes területek is akadnak majd, főleg mert itt éjfél után feltámad a déli-délnyugati szél. Hajnalra sokfelé képződik köd, ami másnapra is makacsul megmaradhat.

Szombat: Az ország nagy részén borongós, párás, sokfelé kitartóan ködös időben legfeljebb a Dunántúlon süthet ki a nap. A hőmérsékletek csúcsértéke többnyire 2 és 8 fok között alakul (északkelet-délnyugati megoszlásban), de a  Dunántúl nyugati részén ennél több is lehet. Többfelé  megélénkül a déli szél, leginkább a Dunántúl északi és nyugati részén, ami ott oszlatja a felhőket. Estétől kezdetben főleg északkeleten, keleten lehet kisebb csapadék, főleg eső, esetleg havas eső. A minimumok is a 2 és 7 fok közötti intervallumban alakulnak, fagyra tehát nem kell számítani, ráadásul a minimumok még az éjszaka első felében állnak be, hajnalban már melegszik  az idő - ahogy megvastagszik a felhőzet és mind többfelé ered el az eső.  Estétől többnyire élénk, a Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön sokfelé erős délnyugati szél fog fújni. Reggelre már az északnyugati szél támad fel, különösen északon.

Vasárnap: Erősen felhős, sokfelé esős időben délutánra 4, 8 fokig emelkedik a hőmérséklet. Napközben az északi országrészben lesz némi átmeneti csapadékszünet. Főleg a nap első felében többnyire élénk, északon erősebb  északnyugati-nyugati szél fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk