Átmeneti üzemzavar után ismét meleg – Időjárás a héten

Egy frontrendszer hoz sok csapadékot és átmeneti erős lehűlést a hét első napjára. Már kedden is javul az idő, szerdától visszatér a nyár.

Már egy ideje az ősz napjai peregnek le, de ezt is csupán az iskolakezdésből lehet észrevenni, szinte zavartalan nyári időnk van, s ebben eddig még átmeneti fennakadások sem jelentkeztek.Most azonban határozottabb ízelítőt kapunk az évszak legjavából: egy már hétfőre virradóan hozzánk kanyarodó, felettünk hullámot vető, ezzel együtt lelassuló hidegfrontnak köszönhetően üdítően változatos és igen hűvös lesz a hét első napja - hirtelen alaposan belekóstolunk az őszbe!

Ekkor sokfelé fog esni – reggel még zömmel a nyugati és a középső országrészben, de keleten sem marad sokáig a meleg nyár, s a hűvös napot egy kissé csípős éjszaka koronázza meg. Kedden, a még mindig felettünk tartózkodó magassági hidegcseppnek köszönhetően még elszórtan csapadékos, szeles és az ország nagy részén az átlagosnál hűvösebb (de már nem kellemetlen!) idő lesz, de szerdától a távolodó ciklon hátoldalán, ezúttal északkelet, Ukrajna felől érkezik az igen meleg levegő, amely keleten szinte kánikulát csinál. Később is jellemző lesz, hogy keleten lesz a melegebb, néha a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet, s ugyan visszafogottabb kivitelben, de nyugaton is késő nyárias idő lesz.

Csütörtöktől vasárnapig többnyire 27 és 30 fok közötti maximumokat mérünk majd, ami az egyre rövidülő nappalok, a hosszabbodó éjszakák, s a napsütés egyre kisebb beesési szögét tekintve igen komoly teljesítmény. A légmozgás a hét elején lesz a legerősebb, később visszafogottabb marad, s a meleg-beáramlásnak köszönhetően az éjszakák is igen kellemes hőmérsékletűek maradnak. A hétvégén egy árnyalattal nedvesebb, de továbbra is igen meleg levegő érkezik hozzánk, emiatt szombaton, de főleg vasárnap már több felhő lesz az égen (ekkor elszórtan előfordulnak záporok is), de továbbra is a sokévi átlag fölött maradnak a nappali hőmérsékletek, és enyhék maradnak a hajnalok és a reggelek is. Jelentős lehűlést okozó hidegfronttal szeptember közepe előtt biztosan nem kell számolnunk.

Itt jegyeznénk meg, hogy a Nap lassan már negyed hét körül kel, s mivel a napi hőmérsékleti görbe szokásos mélypontja kicsivel napfelkelte után található, a hőmérsékleti minimum időpontja is fokozatosan későbbre tolódik. Munkába menet már egyre fázósabb az idő - napközben meg fejthetjük le magunkról a rétegeket.

Esővel kezdünk

Hétfő: Nyugat felől fokozatosan beborul: reggel és délelőtt inkább a Dunántúlon, az északi és a középső országrészben, dél körül már a Tiszántúlon is esni fog, részben „sima” eső, részben konvektív csapadék (zápor, zivatar) formájában. Napközben 16 és 23 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk – ezen belül a legtöbbet a Tiszántúlon, de itt még délelőtt állnak be a maximumok, délutánra itt is lehűl a levegő. Délután inkább csak a Dunántúl északnyugati részén lehet több 20 foknál, ahol néhol már felszakadozik a felhőzet. Előbb a keleti országrészben, később a Dunántúlon is megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. Naplemente után keleten és északon még folytatódik a csapadékhullás, de most már egyre inkább csökken a kiterjedtsége. Igaz, hajnalban északnyugat felől újabb csapadékot hozó felhőtömbök érkeznek a Dunántúlra. Nyugaton-északnyugaton még mindig élénk, keleten gyengülő szélben hajnalra többnyire 10, 15 fokig süllyednek a hőmérsékletek, északkeleten helyenként még mélyebbre.

Kedd: Változóan, néha erősen felhős idő lesz, kora délutánig főleg északon, a Nyugat-Dunántúlon és délkeleten várható idővel gyengülő csapadék, a délután derekára nyugaton is folyamatosan felszakadozik a felhőzet. A Dunántúlon, a középső országrészben és az északi hegyvidéken csak 18, 23 fokot mérünk (a nyugati határ mentén néhol talán még ennyi sem lesz), az ország keleti harmadában viszont a délután derekán már a 24, 27 fokot is elérhetik a hőmérsékletek. Nyugaton néha kifejezetten erős északi szél fog fújni, északkeleten az északkeleti szél élénkül meg. Éjszakára is kissé élénk marad a légmozgás, hajnalban csupán a szélvédett északi völgyekben lesz kevesebb 14, 18 foknál.

Szerda: Zömmel derült idő lesz, csak a Dunántúl délnyugati sarkában maradhat felhősebb az idő (itt elvétve eshet is), de északon és nyugaton még mindig kissé élénk keleti-északkeleti szél fog fújni. A maximumok zömmel 25 és 29 fok között alakulnak, nyugat-kelet megoszlásban – az Alföldön lehet közel 30 fokos meleg. Éjszakára sokat gyengül a légmozgás, ennek ellenére nem hűlünk le nagyon, hajnalban is csak 12, 17 fokos minimumokat regisztrálhatunk – igaz, a szélvédett völgyekben ennél kevesebbet (itt a köd sem lesz ritka), a magasabb hegycsúcsokon viszont többet is mérhetünk.

Csütörtök: Zömmel derült időnk lesz, délután már 26, 30 fokos maximumokkal. Főleg a déli országrészben élénkül meg a délkeleti-keleti szél, máshol mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Éjszaka tovább gyengül a szél, kora reggelig, többnyire derült (de néhol, párás, ködös) időben  többnyire 13, 17 fokig (de az északkeleti szélvédett völgyekben 10 fok közelébe) süllyednek a hőmérsékletek.

Péntek: Az ország nagy részén derült, a délnyugati országrészben, a Dél-Dunántúlon erősebben gomolyfelhős, ott néha záporos időben délután 27, 30 fokos maximumokat mérhetünk. Mérsékelt vagy gyenge, északkeleti irányú szél fog fújni. Éjszaka nyugodt, zömmel derült idő lesz. Kora reggel is csupán 13, 18 fokos minimumok alakulnak ki.

Szombat: Kezdetben derült, később erősebben felhős idő várható, zömmel 27, 31 fokos maximumokkal (délkeleten lesz a legmelegebb), többnyire gyenge vagy mérsékelt széllel. Délutánra  többfelé megnövekszik a gomolyfelhőzet, esetleg délen, a Duna mentén és a Dunántúlon alakulhatnak ki elszórt záporok. Éjszaka fokozatosan mérséklődő légmozgás mellett 14, 20 fokig hűlünk.

Vasárnap: Változóan, néha erősebben felhős időben délutánra 27, 31 fokig melegszik az idő (ismét az ország északkeleti sarkában lesz a legmelegebb). Napközben (elsősorban a  délután derekától) főleg a déli országrészben alakulhatnak kisebb-nagyobb záporok, esetleg zivatarok. A gyenge, változó irányú szél fog fújni, a legfeljebb záporok környezetében élénkülhet meg.

(Előrejelzésünk a hét során napról napra frissül!)

Figyelmébe ajánljuk