Augusztus jól belekezd – Időjárás a héten

Hétfőn még sokfelé eshet, de keddtől szárazabb, hét közepétől egyre melegebb napok következnek.

A hét a minapi prognózisunkban beharangozott hidegfront átvonulásával kezdődik, útját záporok, zivatarok jelezték, de ezek javát (egy kiterjedt, szapora villámlással és felhőszakadásokkal kísért, vonalba rendeződött zivatarrendszer, azaz squall line formájában) már hétfőre virradó éjjel, illetve hajnalban megkaptuk. Napközben idővel egyre inkább a Dunától keletre, sőt az ország keleti harmadán fog esni, miközben nyugaton stabilizálódik a légkör. Eközben mindenhol alaposan mérséklődik a még vasárnap mért kánikulai meleg.

Ezután azonban olyan történik, ami már régen nem esett meg ezen a nyáron: a Kárpát-medence tartósan egy alapvetően a leszálló légáramlások által uralt anticiklon befolyása alá kerül. Ennek következtében keddtől napokon át szinte semmilyen csapadék sem várható, csütörtöktől pedig érzékelhetően melegszik az idő. A hét közepén dél-délkelet felől száraz, meleg, mediterrán eredetű légtömegek érkeznek, így csütörtökön sokfelé már átlépjük a 30 fokot, s péntekre az ország nagy részére kánikulai meleg köszönt be. Ezzel együtt mind többfelé várható trópusi éjszaka, azaz ragadnak 20 fok felett még hajnalban is a hőmérsékletek – mondjuk ez a felmelegedés kellemetlenebb oldala.

Most úgy néz ki, hétvégére kicsit változatosabb idő köszönt be – péntek délután-este éri el a Dunántúlt, annak is inkább a nyugati részét egy gyenge hidegfront, ami szombatra virradóan, majd napközben keletebbre is kialakít zivatarokat, és több fokos hőmérsékletcsökkenést okoz (kelet felé haladva egyre kevésbé érvényesül ez a hűsítő hatás és a Tiszántúlon csapadékból is kevesebbet látnak majd). Vasárnap szeles, mérsékelten meleg, de napsütéses, csapadékmentes időnk lesz. A jövő hét első felében újra melegszik és átmenetileg szépen visszatér a száraz, kánikulai meleg - egészen a következő, menetrendszerű, hidegfrontig.

Keddtől zavartalan, szép nyári idő, péntektől gyenge hidegfront

Hétfő: Napközben főleg a keleti országrészben (délelőtt elszórtan még a Dunántúl északi részén) várhatók záporok, zivatarok, estig a legtöbb csapadék a Tiszántúlon és északkeleten várható. Délutánra 24, 29 fokig melegszünk: keleten-délkeleten lesz a legtöbb, de még a délután során itt is mérséklődik a meleg. Többfelé megélénkül az északnyugati szél, viszont északkeleten délelőtt még délnyugatról fúj majd. Éjszaka főleg a középső országrészben, illetve az északkeleti hegyvidéken várhatók elszórtan kisebb záporok, zivatarok, hajnalra mérsékelt, északkeleten kissé élénkebb északi szélben 15, 20 fokig hűl a levegő – az ország keleti harmadán lesz a legmelegebb a reggel.

Kedd: Napos időnk lesz, legfeljebb kisebb záporokkal, a Kelet-Dunántúlon és az ország keleti harmadában kissé élénkebb északi-északnyugati széllel, délután 23, 28 fokos maximumokkal – az Alföldön lesz a legmelegebb. Éjszaka változóan felhős, gyengén szeles idő lesz, a középső országrészben kisebb záporok kialakulhatnak. Hajnalra 13, 18 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Zömmel derült időben, néha kissé élénk, de többnyire mérsékelt északnyugati szélben délutánra már többnyire 23, 29 fokig melegszünk. Éjszaka derült idő lesz, csapadék sehol sem várható, kora reggel 14, 19 fokos minimumok várhatók (a magasabb hegyek csúcsain, a magasban zajló meleg-beáramlás, advekció miatt még melegebb is lehet).

Csütörtök: Derült időben délutánra 27, 31 fokig melegszik az idő. Főleg a Dunántúl északi és nyugati részén élénkül meg a déli szél (itt is lesz a legmelegebb) – keleten gyenge marad a légmozgás. Éjszaka sem várható csapadék, hajnalra 16, 20 fokig hűl a levegő.

Péntek: Az ország nagyobbik felén (keleti kétharmadán) sok napsütésben lesz részünk, napközben már 29, 34 fokos maximumokat mérhetünk – a nyugati határvidék kivételével mindenhol kánikula lesz.. Délután az ország nyugati felén megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél, ekkortól a Dunántúlon záporok, zivatarok is kialakulhatnak – itt estétől folytatódik tovább a csapadékos idő. Éjszaka keleten alapvetően gyenge marad a légmozgás, a Dunántúlon élénk, néhol erősen fúj az északnyugati szél, s előbb a Dunántúlon, éjfél után már a Duna mentén (így a fővárosban is) és az északi hegyvidéken további záporok, zivatarok alakulnak ki.15, 22 fokig csökken a hőmérséklet – keleten lesz melegebb a reggel.

Szombat: Nyugaton vagy a Duna mentén felhősebb, az ország keleti harmadán kezdetben többnyire napos időnk lesz. Délután az Alföld nagyobbik (keleti, délkeleti) felén még 28, 31, de nyugaton, a középső országrészben és északon már csak 23, 27 fokos maximumokat mérhetünk. Délelőtt főleg a Duna mentén lesz több csapadék, ott többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, délután már nagyobb eséllyel a Dunától keletre mozognak majd konvektív csapadékot hozó zápor- és zivatartömbök. Eközben a Dunántúlon esni már nem fog, viszont igen élénk, néhol erős északi, a Dunától keletre többnyire mérsékelt, de az északkeleten megint csak kifejezetten erős északkeleti irányú szél fog fújni. Éjszaka a Duna-Tisza-közén, a Tisza vidékén elszórtan még eshet, s továbbra is élénk északi-északkeleti szél fog fújni. Kora reggelre 16, 21 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Többnyire már napos idő lesz, legfeljebb felhőátvonulásokkal, délutáni gomolyfelhő-képződéssel. Délutánra zömmel 24, 28 fokos magasságba emelkednek a hőmérsékletek, ezen belül keleten délkeleten a több: itt többnyire, ha mérsékeltebb formában is, de még meleg nyári idő lesz. Élénk északkeleti, északi szél fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

kora este a Nyugat-Dunántúlon egy-két kisebb zápor kialakulhat

Figyelmébe ajánljuk