Fokozatos lehűlés – Időjárás a héten

Nem húzta sokáig az amúgy is visszafogottan teljesítő vénasszonyok nyara. Hétvégére drasztikusabb lehűlés is jöhet.

Ahogy múlt héten ígértük, e hét első felében még kitart a viszonylag langymeleg időszak, még ha – egy magassági hidegörvénynek köszönhetően – felhőkkel, esőkkel tarkítva is. A nosztalgikus képzeletben még vénasszonyok nyaraként élő derűsebb, naposabb időszak éppen csak elkezdődött volna az elmúlt hétvégén, és lám, már véget is ért. Azért emlékeztetnénk rá, hogy az efféle periódusokat azért még a vasárnap mértnél is combosabb maximumok szokták jellemezni – ehhez képest a csúcshőmérsékletek az elmúlt hétvégén éppen csak elérték a dátum szerint várható átlagos értékeket, most hétfőn-kedden már ennyi sem lesz.

Ráadásul szinte a hét minden napján várható csapadék, még ha nem is országos kiszerelésben. amikor meg nem, akkor ködfelhők fognak terjeszkedni. Ennek is köszönhetően csütörtöktől (egy viszonylag meleg szerda után) kissé már hűvös lesz, s lépcsőzetesen tovább csökken a hőmérséklet. Szombaton is hűvös lesz, de vasárnap szinte már a következő hónapba (babonából nem is írjuk le a nevét) kóstolhatunk bele: mintha az idei ősz csupán a kellemetlenül borongós idő, a vigasztalan eső és a hideg északkeleti szél kategóriákban akarna versenyezni. Ez utóbbi kettőért ráadásul kár is sírni: pusztán a vastag felhők, majd az élénk szél akadályozza meg, hogy a hét közepéig még kifejezetten kellemesen alakuló éjszakai-hajnali hőmérsékletek hirtelen lezuhanjanak. A hét utolsó napján például egyáltalán nem kell tartani az eső vagy a légmozgás hiányától: ez még jobban csökkenti az amúgy is igen csekély hőérzetünket.

És egy érdekesség: a hét elején még Észak-Amerika keleti partjai előtt elvonuló, egy ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatot is megközelítő Joaquin hurrikán péntekre, immár extratropikus, de még erős ciklonként eléri a Brit-szigeteket, s ennek mellékhatásai utóbb talán nálunk is érzékelhetőek lesznek.

Keddig langymeleg

Hétfő: Többnyire borult idő lesz, reggel és délelőtt is sokfelé fog esni (főleg záporeső, de csendes eső, szitálás is előfordul). Délután zömmel keleten várható csapadék, s főleg nyugaton, délnyugaton, s néha Budapest környékén  szakadozhat fel a felhőzet. A Dunántúlon élénkebb északnyugati, keleten viszont már délnyugati szél fog fújni. Délután azért még 16, 20 fokig melegszünk. Késő estére mindenhol eláll az eső, nyugodt, eseménytelen, szinte szélcsendes, felhős és idővel ködös idő lesz: hajnalra csupán 9, 12 fokig süllyed a hőmérséklet.

Kedd: Inkább borult idő lesz, ráadásul az alacsony szintű rétegfelhőzet (magyarul a köd) sem távozik egyhamar. Késő estig azonban jelentős csapadékra nem kell számítani. Legfeljebb az Észak-Dunántúlon élénkül meg a délkeleti szél. Délután még 17, 20 fokos csúcshőmérsékletek várnak ránk. Átmeneti szünet után késő estétől kezdve nyugat felől egyre többfelé várhatók záporok. Éjszaka erősebben felhős, főleg a Dunántúlon, ritkábban a középső országrészben csapadékos, de csupán gyengén szeles időben mindössze 10, 14 fokig süllyed a hőmérséklet. Ismét többfelé képződhet köd.

Szerda: Napközben az ország nyugati és középső részén erősebben felhős, néha esős, viszont keleten-északkeleten, pláne a nap első felében inkább még napos idő lesz (már miután felszállt a köd). Sokfelé élénk északkeleti-keleti szél fog fújni. Kora délutánra többnyire 16, 21 fokig melegszik az idő – az ország keleti harmadában lesz legmelegebb, értelemszerűen a Dunántúlon némileg hűvösebb. Éjjel északon még élénk marad az északkeleti szél, a zömmel felhős, egyre többfelé esős időben kora reggelig is csak 8, 13 fokig süllyed a hőmérséklet, délkeleten esetleg még eddig se.

Csütörtök: Erősen felhős, sokfelé (így a főváros környékén is) még csapadékos, többnyire mérsékelten, de délen élénkebben szeles időben délután még 13, 18 fokokat mérhetünk (az átmenetileg naposabb tájakon a magasabb értékeket). Éjszaka is inkább borult, többfelé még esős idő lesz, a jelentősen gyengülő szélben hajnalra 7, 12 fokos minimumok várhatók.

Péntek: Északon és nyugaton erősen felhős, néha még csapadékos időben, délen szakadozottabb felhőzet mellett délután is mindössze 12, 17 fokos maximumok várhatók (a tartósan esős környékeken lesz különösen hűvös). Mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka az északi országrészben további csapadék is várható, a légmozgás  az ország nagy részén, ha lehet, még tovább gyengül - csupán északkeleten támadhat fel az északi szél. A felhők miatt nem lesz még hideg (északkeleten azért jobban hűl): hajnalban 6, 11 fokos minimum-hőmérsékletekre számíthatunk.

Szombat: Főleg északon és nyugaton még felhősebb, alkalmanként esős, kissé élénkebben szeles időben legfeljebb 10, 17 fok várható. Naná, hogy délkeleten lesz a melegebb, itt néha a nap is kisüthet. Késő délutántól egy a Balkán felől érkező csapadéktömbnek köszönhetően délen már kiadós esőre számíthatunk. Éjszaka tovább erősödik az északkeleti szél, és mind többfelé esni is fog, éppen ezért hajnalban csupán  5, 11 fokig hűl a levegő, nem tovább.

Vasárnap: Erősen felhős, egyre többfelé esős időben csupán 6, 11 fokig melegszik az idő. A csapadékmező napközben dél felől terjeszkedik, de az ország legnagyobb részén már délelőtt esni fog. Élénk, néhol erősebb lökésekkel kísért északkeleti, nyugaton északnyugati szél fog fújni.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.