Forróság, majd enyhülés

A péntektől kezdődő igen meleg, de egyben változatos, zivatarokkal, felhőszakadásokkal tarkított idő (lásd a vasárnap délutáni, váratlanul kialakult budapesti cellát) hétfőn egy új, igaz, átmeneti fázisba lép. Egy nyugat-európai, úgynevezett hosszúhullámú teknő és az ahhoz kapcsolódó hidegfront előtt utoljára még rútul hosszú, forró nyelvét ölt ránk Afrika: a kelet-európai központú anticiklon áramlási rendszerében száraz és igen meleg levegő zúdul be Közép-Európába, így a Kárpát-medencébe is. Ennek köszönhetően az év eddigi legizzasztóbb napja áll előttünk – ráadásul az utóbbi napok zivatarai is elmaradnak! Persze nem sokáig: ugyanis már hétfő késő este-éjszaka megérkezik az említett hidegfront északnyugat felől – ám ez zömmel száraznak mutatkozik. Elszórtan azért, pláne északon-északnyugaton záporok-zivatarok kísérik az útját, de jellemzőbb lesz a szélerősödés, a hevesebb lökések (ami eső híján porviharokat okozhat!) – s nem csak éjszaka meg hajnalban, hanem kedden, a front vonulása mentén többfelé az országban. Ha a front csapadék szempontjából nem is mutatkozik túl markánsnak, azért a korábbinál több fokkal hűvösebb levegőt hoz magával – ennek hatására a hétfőn még a 40 fokot közelítő maximumok helyett az ország jó részén legfeljebb 30 körüli vagy az alatti idő várható –, még az ország délkeleti harmadában maradhat meg a kánikula, de ott is enyhültebb formában, maximum 31-32 fokos csúcshőmérsékletekkel.

Szerdától azután az egész országban megszűnik a hőség, és javarészt 30 fok alatti, de még igen kellemes értékek várhatók – s az éjszakák is szépen megenyhülnek. Csütörtökön is hasonló idő, szinte langymeleg várható, ám estétől egy újabb, mondjuk szintén nem túl markáns hidegfront érkezését várjuk, a nyomában megint egy pár fokkal hűvösebb és kicsit nedvesebb levegővel. Ennek megfelelően pénteken és szombaton is pár fokot csökken a hőmérséklet – olyannyira, hogy hétvégén már legfeljebb a 25 fok lehet a napi termikus maximumok csúcsa, s többfelé számíthatunk üdítő záporokra is. A moderált mértékben csökkenő hőmérsékleti tendencia (amely a Brit-szigetek fölötti középponttal kiépülő, az olimpiára is nyugodalmasabb időt hozó anticiklon működésének tulajdonítható) persze záros határidőn belül megszakad. Most úgy látjuk, hogy vasárnaptól, de legkésőbb a jövő hét elejétől ismét markáns melegedés kezdődik: majd meglátjuk, akkor hol áll meg a folyton kilengő hinta.

Amennyiben a Sziget fesztivál szigorúan vett öt napját tekintjük, akkor azt kell mondanunk, hogy szerdától (s talán már keddtől is) alapvetően kellemes hőmérsékletű, mérsékelten meleg, de zömmel napos idő várható – azért, különösen csütörtök estétől, készüljenek alkalmi záporokra is, és a hétvégén talán egy könnyű, hosszú ujjú felső is elkelhet úgy hajnaltájt. Az egyetlen kockázati forrás a magas UV-B sugárzás lehet: az első hidegfront nyomán tisztább levegő érkezik – legyen tehát mindenki a maga bőre őre!

Forró és hűvösebb szelek

Hétfőn 35–40 fokos csúcshőmérsékletekkel kezdünk: 40 fok leginkább a Dél-Alföldön várható, de Budapesten még a kertvárosi, peremkerületi részeken se lesz 38 foknál hűvösebb – gondolhatják, mire számíthatunk akkor a Belvárosban. A beáramló forró levegő néhol igen nagy sebességgel érkezik meg főleg a Dunántúlra – itt délnyugati széllökésekre kell számítanunk. A keddre virradó éjszaka első fele meglehetősen enyhének, hogy azt ne mondjuk, melegnek ígérkezik – szokásos urbánus hőszigeteken jó, ha 25 fokig csökken a  hőmérséklet, máshol se mehet nagyon 20 alá. Igaz, az érkező száraz hidegfront kissé hűvösebb légáramlatokat hoz, s a megélénkülő szél is segít kifújni például a házak közt megrekedt forróságot. Másnap az érkező hidegfront nyomán mindenhol visszaesik a hőmérséklet: délkeleten azért még megközelítheti a 31-32 fokot, északnyugaton legfeljebb 27-28 fok várható, és sokfelé számíthatunk hevesebb északnyugati széllökésekre. Szerdára virradóan kissé már jobban felfrissül a levegő (15–20 fokos hajnali minimumértékekkel), napközben pedig zömmel napos idő, helyenként még élénk légmozgás mellett 26–30 fokos maximum csalogat az utcára (s a tiszta levegőben különösen égethet a nap!). Csütörtökön legfeljebb egy árnyalattal lehet hűvösebb, ami főleg annak köszönhető, hogy intenzívebb lesz a felhőképződés – a gomolyokból késő délutánra, kora estére markánsabb zápor-zivatarcellák is összeállhatnak – egy érkező újabb hidegfront előtt labilizálódik a légkör.

Az átvonult gyengécske front nyomán pénteken napos-felhős időnk lesz, elszórt záporokkal, 24–28 fokos maximumokkal (igen, lassan ezek az átlagnak megfelelő értékek). Szombaton viszont már eme átlag alatt leszünk: legfeljebb 22–26 fok várható gomolyokkal, kevés záporral, élénkebb északnyugati széllel. Ráadásként egy örömhír: csütörtök, péntek, szombat, vasárnap a már derekasabban hűvös (12–17 fokos) hajnalban alaposan át is szellőztethető a lakás. Vasárnap talán már kicsit emelkedik a hőmérséklet, hétfőtől pedig határozottabban, karakteresebben nyári idő várható. Specifikus pollenallergiával küszködő olvasóink számára kevésbé örvendetes fejlemény, hogy akkor már javában érezhetjük a parlagfűvirágzás mikroméretük dacára is áldásos gyümölcseit.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?