Ez is meleg lesz

Az utolsókat rúgja a július, de semmi gond: az augusztus is derekas, telivér nyári hónapnak ígérkezik. Hétfő hajnalra végül átvonult rajtunk az a hullámzó hidegfront, melynek előbb a szombat éjszakai, vasárnap hajnali-reggeli észak-dunántúli, főváros környéki zivatarokat, majd a vasárnap napközben és este országszerte portyázó zivatarrendszereket, a rendezett alakzatba tömörült cellák viharos vonulását köszönhetjük. Sok helyen esett le hirtelen nagy mennyiségű, persze konvektív jellegű csapadék, néhol egy-két havi mennyiség is. A számok néha nem elég beszédesek, de ha azt halljuk, hogy például egy településre (mint például most a hétvégén Mórra) két nap alatt 82 milliméter eső hullott le ismétlődő felhőszakadások formájában, az annyit jelent, hogy ott bizony minden négyzetméternek 82 liter (!) vízzel kellett megbirkóznia. Nem is csodálható, hogy megannyi helyen alakultak ki villámárvizek – például Miskolcon, de a főváros számos részén is, s akkor még nem is beszéltünk a vihart kísérő heves széllökések okozta épület- és egyéb károkról (a siófoki viharban 113 km/órás orkánerejű szelet mértek).

Hétfőn még mindig elég labilis lesz felettünk a légkör, hogy reménykedhessünk további égi parádékban. A szükséges kraft tehát meglesz – már ami a zivatarokat illeti. Az izgalmasan rétegzett, nedves, párás levegőben leginkább Közép-Magyarországon, illetve keleten, a Tiszántúl északi részén és az északkeleti hegyvidéken pattanhatnak ki zivatarok – no, azért a zömmel inkább már tiszta, napos időt megtapasztaló Dunántúl sem lesz teljesen nyugton tőlük. A cellák viszont alighanem kevésbé rendezett formában bandáznak majd, mint a hétvégén. Az eddigi nagy meleg mérséklődik – összességében is elmondható, hogy a hét első három napja egészen kellemes hőmérsékletű időt hoz: közel ama bizonyos mágikus, sokévi átlaghoz. S miközben a nyugatról érkező, először változatos nedvességtartalmú, majd mind szárazabb, de egyelőre még nem túl meleg levegő fokozatosan stabilizálja a légkört a Dunántúlon, ritkábban az ország középső, de főleg keleti térfelén kedden is előfordulhatnak zivatarok. Országos viszonylatban azért a napos periódusok lesznek gyakoribbak, közepes felhőzet és gyenge légmozgás mellett. Szerdán már egyértelműen Kelet-Magyarországra szorulnak vissza a konvektív csapadékot adó felhőtömbök – a hét további napjain elszórtan ugyan lehet zivatar, de azért már a napsütés szerepe lesz domináns.

Ennek megfelelően csütörtöktől, ahogy megint egy terjedelmes anticiklon telepszik Európa közepére, markáns emelkedés kezdődik – már ami a napi maximumokat illeti. Eközben hajnalban azért rendre felfrissül a levegő – s ne felejtsük: legkésőbb szerdától a fülledtség is eltűnik. Péntek-szombaton erőteljes, intenzív kánikula várható, jön a melegnyelv a Földközi-tenger afrikai túlpartjáról – jóformán az egyetlen vigaszunk, hogy a Szent Iván-éj környéki minimumhoz képest már bő órával hosszabb az éjszaka, némileg több idő jut a hőleadásra. Most úgy tűnik, hogy a meleg időszak a jövő hét elejére is kitart – valószínűleg a következő hét közepétől várható némileg enyhébb, de még mindig nyárias idő, a fesztiválozók nagyobb örömére.

Augusztus: Császár, uszoda

Hétfőn még mindig kicsit fülledt, sokfelé zivataros idő várható – az ország radarképe, különösen délután, egyre jobban hasonlíthat egy jóféle, feltétben gazdag pizzára. A csúcshőmérsékletek határozottan, jó pár fokot visszaesnek: úgy 26–31 fok közé – mit ne mondjunk, megint délkeleten maradhat meg a 30 fok körüli meleg. A 15–20 fokos keddi minimum után napközben elszórtan megint jöhetnek a zivatarok: bár zömmel a rendes, nappali gomolyképződés gyümölcseivel (cumulus), esetleg bárányfelhőkkel (altocumulusból kialakuló cirrocumulus) gazdagított kék égbolt lesz a domináns, néha azért változatos állagú, de tejszínhabos tetejükkel égbe törő zivatarfelhők (cumulonimbus) is érkezhetnek. Mindez 25–30 fokig lesz elég, másnap pedig már csökkenő fülledtség mellett 13–18 fokig hűl a levegő – remek esély egy eredményesebb szellőztetésre. Szerdán még csak minimálisan emelkedik a nappali hőmérséklet (26–31 fokig – a magasabb értékek délen várhatók, továbbá a budapesti belvárosban), és még a csütörtök hajnal is üdítő lehet. Csütörtökön leginkább csak a szokásos gomolyok maradnak az égi cukrászmunkából – az anticiklon pumpálja hozzánk a melegebb levegőt –, fel is szalad a maximum 28–32 fokig (megoszlás: mint fent). Pénteken és szombaton már az egész országban 30 fok feletti maximumok várnak ránk, ráadásul a napi csúcsok sokfelé megközelítik, sőt elérik a 35 fokot is. Fázni nem fogunk, annyi biztos, és hajnalonként is sok helyen (no persze: a szokásos hőszigeteken) ragad ama bizonyos mérőszál 20 fok felett. Ezúttal a korábban menetrendszerű hétvégi hidegfrontra sem számíthatunk – az talán csak jövő kedden érkezhet meg.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?