Most tényleg melegünk lesz – Időjárás a héten

Derekas hőhullám vár ránk a héten, de a záporok is velünk maradnak.

A meteorológiai nyár már hetekkel ezelőtt elkezdődött, de most hétfőről keddre virradó éjszaka (nyári időszámítás szerint éjfél után 32 perccel) kezdetét veszi a csillagászati nyár is. A nyári napforduló múltával pedig az éjszakák már nem rövidülnek tovább, s lassan apadni kezd a nappalok hossza is – igaz, a következő hetekben még alig észrevehető módon.

Az elmúlt héten csupán bekopogott a kánikula, most viszont tényleg érkezik a hőség: szerdától már nem is a júniust, de a júliust idézően forró napokat élhetünk meg. Eközben szinte egyetlen nap sem múlik majd el záporok, zivatarok nélkül - igaz, ezek a hétvégéig lokalizáltak maradnak, s nem terjednek ki az egész országra. A még viszonylag visszafogottan meleg hétfőn többfelé, kedden inkább a Dunától keletre eshet. A hét közepén fokozatosan melegszik az idő, s átmenetileg kissé szárazabbra is fordul, csütörtökön szinte már az egész országban kánikulára számíthatunk. Ezt követően a Kárpát-medencét napokon át jó meleg, de egyben idővel egyre nedvesebb és labilisabb levegő tölti majd ki: miközben a hőmérsékletek csupán lassan mérséklődnek a csütörtöki-pénteki hőségnapokat követően, napról napra várhatók záporok, zivatarok (de minden nap máshol). Pénteken és vasárnap talán kissé többfelé fordulhat elő, zápor, zivatar, s a hét utolsó napjára nyugaton egy árnyalatnyit mérséklődik a hőség – ezzel együtt a kifejezetten kánikulai meleg is lassan az Alföldre szorul vissza (a jövő hét elejére pedig várhatóan mindenhol megszűnik). Ekkor már kissé monszunszerű időnk lesz, amire ráerősít a hét második felében egyre erősödő fülledtség is.

Hőség, néha zivatarokkal

Hétfő: Délelőtt a Dunántúlon és a Tiszántúlon is erősen felhős idő lesz, sokfelé további záporokkal, zivatarokkal, délután elszórtan többfelé fordulnak elő további záporok, közben több-kevesebb napsütésre szinte mindenhol számíthatunk. Délután a Dunántúlon, a középső országrészben és északon csupán 21, 25, de a Dunától keletre, az Alföldön 26, 28 fokos maximumokat mérhetünk. A Nyugat-Dunántúlon az északnyugati, északkeleten a délnyugati szél élénkülhet meg. Kora estétől kezdve, majd az éjszaka során elsősorban az ország keleti harmadán alakulnak ki újabb záporok, zivatarok, máshol csendes időnk lesz. Hajnalra mérsékelt-gyenge légmozgás mellett 13, 20 fokig hűlünk – keleten lesz a legmelegebb, itt helyenként trópusi éjszakára készülhetnek.

Kedd: Változóan, keleten délelőtt még erősebben felhős idő lesz, délután már zömmel 25 és 29 fok közötti maximumokkal, mérsékelt széllel (keleten helyenként meglesz a 30 is). A nap első felében főleg az Alföldön és északkeleten alakulnak ki záporok. Késő délutántól már nem fog esni, éjjel is csendes időnk lesz, hajnalig gyenge légmozgás mellett mindössze 15, 20 fokig hűl a levegő, legfeljebb nyugaton és északon a határ mentén frissül fel komolyabban a levegő.

Szerda: Napos időben az ország nagyobbik, keleti felén sokfelé már kánikulai magasságokba szökik a hőmérő szála: immár 28, 32 fokot is mérhetünk, közben mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Délután a Tiszántúlon és délkeleten alakulhat ki egy-egy futó zápor. Sokfelé már igazi trópusi éjszakánk lesz, mérséklet légmozgás mellett nem süllyed a hőmérséklet 16, 22 fok alá (még a nyugati és az északi határnál lesz a leghűvösebb).

Csütörtök: Országos, erős kánikulára számíthatunk, délután 30, 33 fokos maximumokkal számolhatunk, mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Közben délután azért megnövekszik a gomolyfelhőzet, délután és kora este keleten és délen fordulhat elő konvektív csapadék, a cellák környezetében megerősödhet a szél is. Éjszakára abbamarad a csapadéktevékenység, visszafogott marad a légmozgás is, hajnalra is csak 19, 22 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: Kezdetben kevés felhő, sok napsütés várható, ám napközben, pláne a délután derekától elszórtan (főleg a középső és a keleti országrészben, de a Dunántúlon is) kialakulhatnak záporok. Ennek ellenére kora délután már 30, 34 fokokat mérhetünk – záporok környezetében hirtelen csökkenhet a hőmérséklet. Napközben mérsékelt keleti szél fog fújni. Éjszaka nyugodt, csapadékmentes, gyengén szeles idő lesz, hajnalra 19, 23 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: Már délelőtt is kialakulhatnak futó záporok-zivatarok, de ekkor még a napsütés fog dominálni. Délutánra 29, 34 fokig emelkedik a hőmérséklet (keleten lesz a legmelegebb, a Nyugat-Dunántúlon a kellemesebb), de ekkor már többfelé érkeznek záporok, zivatarok (de főleg a Dunántúlon és északon fog esni). Napközben sokfelé megélénkül, sőt helyenként megerősödik a délkeleti szél – később a zivatarok környezetében várható hevesebb légmozgás. Éjszaka előbb elszórtan, később mind többfelé várható újabb konvektív csapadék, hajnalra 18, 21 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: Kezdetben napos, délutántól már erősebben felhős, sokfelé záporos, zivataros időnk lesz, a maximumok ezen a napon a Nyugat-Dunántúlon már 26 és 29, keletebbre még 30 és 34 fok között alakulnak, az igazi kánikulai meleg az Alföldre szorul vissza, ott a nap első felében még nem fog esni. A zivatarok környezetében megerősödik a szél is.

Figyelmébe ajánljuk