Kicsit kárpótol a nyár – időjárás a héten

Ezen a héten visszatér a nyár, még néhány nap és le sem tagadhatjuk, hogy júliust írunk, de nagy melegre, tartós kánikulára ne számítsunk!

Ritka, habár nem történelmi előzmények nélkül való az olyan mértékű lehűlés, amit a múlt hét második felében, pláne a hétvégén tapasztalhattunk. Lehet, hogy az utóbbi években csupán az újabb és újabb melegrekordok bűvöletében éltünk, de a mi éghajlati övezetünkben az ilyen kilengések, ha nem is mindennaposak, de bizonyos, jól kalkulálható valószínűséggel időről időre bekövetkeznek. Örüljünk neki, ezúttal nem az egész nyár maradt el, mint mondjuk 200 éve egy vulkáni katasztrófa miatt (lásd erről szóló cikkünket). Nos, a természet ezen a héten szépen visszazökken az átlagos, július második felében szokásos kerékvágásába: előbb 2-3 napig még átlag alatti, de azért kellemes hőmérsékletű időnk lesz, majd a gyári programra kapcsol a gigantikus légköri termosztát. Eközben mindvégig megmarad az országon belüli megosztottság a hőmérsékletek tekintetében: érdekes módon péntekig rendre a nyugati megyékben lesz a legmelegebb és északkeleten a leghűvösebb, de hétvégén már helyreáll a szokásos rend. A kezdetben még élénk légmozgás sokat mérséklődik, éjszakánként pedig még mindig rendesen felfrissül a levegő. Hét vége felé közeledve gyakoribbak lesznek akár a 30 fok körüli hőmérsékletek is; igaz, ezzel együtt az addig zömmel száraz, csapadékmentes időnek is lassan lőttek. E héten is valahogy hétvégére, talán már péntekre fut be a következő, kissé még bizonytalan mennyiségű és eloszlású (de keleten kisebb valószínűségű) konvektív csapadékkal kecsegtető, hullámzó frontrendszer, ami előtt egy sekély ciklonális mező is kialakulhat, ami időről időre szállítja a záporokat, zivatarokat. Ám annyi biztos, hogy a légköri labilitás növekedése nem hoz magával a múlt hetihez hasonló drasztikus mértékű lehűlést. Sőt, a frissebb prognózisok szerint péntektől vasárnapig stabilan 26 és 30 fok között maradnak a csúcshőmérsékletek.

Közben szinte észrevétlenül (a vasárnapra virradó kissé őszies éjszakán) átléptünk a nyár második felébe. Ettől nem függetlenül, immár jól érzékelhetően, napról napra bő egy perccel később kel és egy perccel korábban is nyugszik a nap. Bár ennek hatása még kevésbé érzékelhető, de az előttünk álló héten éppen egy negyedórával rövidül a nappal és ennyivel lesz hosszabb az éjszaka (ehhez képest Földünk lassan módosuló kozmikus pozíciója a nyári napforduló óta eltelt négy hét alatt is csak szűk félórát csípett le a nap világosabb feléből).

false

Lépésről lépésre melegszik

Hétfő: Változóan gomolyfelhős idő lesz, de azért mindenhol várható több-kevesebb napsütés. Kora délutánig a Tiszántúl északi részén, az ország északnyugati csücskében várható még területileg kiterjedtebben konvektív csapadék, később inkább elszórtan alakulnak ki újabb záporok, többnyire a Dunától keletre. Már 23, 27 fokos csúcsértékeket mérhetünk. Többnyire igen élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, hajnalra 13, 18 fokig hűlünk.

Kedd: Napközben többnyire csupán felhőátvonulások zavarják a napsütést, délután is legfeljebb keleten alakulnak ki elszórtan kisebb záporok. Délután zömmel 21, 27 fokos maximumok várnak ránk – a nyugat-dunántúli megyékben lesz a legmelegebb (ott lesz 26-27 fok, esetleg több is). Az ország nagyobbik, nyugati felén és északkeleten még mindig kissé élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszakára gyengül a szél, eltűnnek a felhők is. Hajnalra 13, 18 fokig hűlünk (talán a Balaton környékén lesz a legkevésbé hűvös).

Szerda: Sok lesz a napsütés, napközben ugyan megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csupán kevés helyen, főleg az északkeleti országrészben, esetleg a Duna-Tisza-közén alakulnak ki záporok. 22, 28 fokos maximumok várhatók – a délnyugati-nyugati határnál lesz a legmelegebb. Mérsékelt, az Észak-Dunántúlon kicsit még élénkebb északnyugati szél fog fújni. Éjszaka változóan felhős idő lesz, hajnalra gyenge légmozgás mellett 13, 19 fokig hűlünk.

Csütörtök: Zömmel szinte zavartalanul napos időben délután már 24, 29 fokos maximumokat mérhetünk, a legtöbbet a nyugati megyékben.Többnyire mérsékelt, még mindig északnyugati irányú szél fog fújni. Éjszaka sem lesz hűvös idő, hajnalra 14, 21 fokig csökken a hőmérséklet, de hajnalban nyugat felől vastagabb felhők érkeznek és nyugaton-északnyugaton eshet is.

Péntek: A nap első felében keleten inkább derült idő lesz, délelőtt a Dunántúl nyugati és északi felén fog esni, később már az északi országrészben (így a főváros környékén) is megnövekszik  a felhőzet és itt többfelé záporokra, zivatarokra is számíthatunk. Ugyanakkor délen és délkeleten napközben végig a napsütés fog dominálni. Zömmel mérsékelt, változó irányú szél fog fújni, de zivatarok környezetében hirtelen feltámadhat a légmozgás. Többnyire 24, 30 fokos maximumokra számíthatunk: a déli-délkeleti országrészben lesz a legmelegebb. Késő estig ismét a nyugati és részben az északi országrészben fordulnak elő még záporok, hajnalra 16, 20 fokig csökken a hőmérséklet, hajnalban majd reggel a Nyugat-Dunántúlon alakulnak ki újabb záporok.

Szombat: Az ország északkeleti felén-harmadán inkább a napsütés fog dominálni, de délelőtt még a Dunántúlon is többet süt a nap. Napközben azután az ország nyugati és középső felén növekszik meg a gomolyos felhőzet, ott már kora délután is többfelé pattannak ki újabb záporok, zivatarok, s délután a főváros környékén is kialakul egy-két konvektív cella. 26 és 31 fok közötti maximumokkal számolhatunk: délen-délkeleten lesz a legmelegebb. Az alapvetően visszafogott légmozgás a zivatarok környezetében erősödhet meg. Éjszakára csökken a csapadékhajlam, de a a Dunántúl északnyugati sarkában élők már reggel is záporokra, zivatarokra ébredhetnek. Hajnalra mérsékelt szélben 16, 21 fokig hűlünk.

Vasárnap: A Dunántúl nagyobb (nyugati és déli) felén borult, többfelé csapadékos (záporos, zivataros) idő lesz, azért néha itt is kisüt majd a nap. Az ország zömén ugyanakkor napsütéses, vérbeli nyári idő várható. Délután többnyire 26, 30 fokos maximumokat mérhetünk. Keleten kissé megélénkülhet az északkeleti szél, nyugaton a záporok, zivatarok környezetében támadhat fel a légmozgás.

Figyelmébe ajánljuk