Megcsap a nyár heve – Időjárás a héten

Két-három nap erős kánikula után egy frontrendszer jelentősen enyhíti a hőséget, mely a hét második felében nem is tér vissza, sőt!

Ha az elmúlt napokban hiányérzetünk támadt volna, a természet pótolja mulasztását: e hét első napjaiban beköszönt a legutóbbi prognózisunkban már beígért meleg, csak éppen nem lesz túl hosszú életű.

Voltaképpen egy rövid ideig tartó, de intenzív melegbetörés következik: a hétfői országos, erős kánikulát az ország nagy részén trópusi éjszaka követi, majd következik a keddi hőségnap, s egy még mindig izzasztó éjszaka: szerda hajnalra, ha lehet, még kevésbé frissül fel a levegő, mint az előző nap. Ezeken a napokon élénk déli, délkeleti szél kíséretében érkezik a forró levegő, ami származási helyéről némi szaharai homokot hurcol magával, s ez ismét tüneményessé teheti a naplementéket. Hétfőn legfeljebb az Alpokaljára sodródhat egy-két cella Ausztriából, de kedden a délután második felében a Dunántúlon már többfelé lehetnek záporok, hőzivatarok. Ezek már egy lassú mozgású hidegfront érkezését jelzik, amely keddről szerdára virradó hajnalban fut be, majd meg is torpan, és szaknyelven hullámot vet, azaz az előterében, éppen felettünk zajlik majd egy sekély ciklon kialakulása.

Szerdán északnyugaton már nem is lesz kánikula, az ország nagyobbik, középső és keleti felén azonban még marad a nagy meleg, délután már többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, főleg keleten és délen. Csütörtökre virradóan újabb, már masszívabb csapadékrendszer érkezik, eközben északnyugat felől lényegesen hidegebb levegő áramlik fölénk: csütörtökön az ország túlnyomó részén az évszakhoz képest kifejezetten hűvös lesz – a keleti határszélen részlegesen még marad a meleg. Pénteken és szombaton valószínűleg az egész országban átlag alatti (pénteken inkább  20–25 fok közötti, szombaton többnyire már 20 fok alatti!) maximumokat mérhetünk majd. Ráadásul erősen szeles marad az idő – jut eszünkbe, keddtől vasárnapig mindennap minimum élénk légmozgást tapasztalunk majd. Szombattól ráadásul a korábban tőlünk eltávolodott ciklon dél, délkelet felől visszakanyarodik, így péntek estétől kezdve egyre többfelé fog esni, a szombat erősen csapadékos lesz, s vasárnapra virradóan, sőt a hét utolsó napján is többfelé várható csapadék (igaz, akkor már egyre inkább nyugaton). Ennek dacára, vasárnapra némileg melegszik az idő, de megsülni még aznap sem fogunk. S ne aggódjunk, a forróság valahol délen már ekkor is erőt gyűjt, s aligha a mostani lesz az utolsó hőhullám az idei nyáron, még ha a jövő hét közepéig nem is látszik a visszatérte.

Szerdáig hőség

Hétfő: Zömmel napos időben délután már 30, 34 fokig melegszünk (érdekes, de a Dunántúl nyugati részén lesz tán a legmelegebb). Kissé élénk déli, délkeleti szél kíséretében érkezik a meleg levegő. Délután legfeljebb az Alpokalján lehet egy-egy futó zápor. Éjszaka is csak lassan hűl a levegő: hajnalban sem lesz 17, 24 foknál kevesebb, különösen a Dunántúlon (no, és a városközpontokban) lesz nagyon meleg az éjszaka.

Kedd: Erős kánikulára, sokfelé kifejezett (35 fokot elérő) hőségre számíthatunk sok napsütéssel. Élénk déli széllel zúdul be a forró levegő. Délután a Dunántúl északi és nyugati részén növekszik meg a gomolyfelhőzet, ott egy-egy hűsítő zápor is kialakulhat. Napközben már 32, 36 fokos maximumokat mérhetünk. Éjszaka északnyugatra vastagabb felhőzet érkezik, s ott elszórtan már záporok is kialakulhatnak. Hajnalra 19, 25 fokig hűl a levegő, az ország nagy részén trópusi éjszaka lesz, de reggel, a front befutása nyomán az ország északnyugati felén már feltámad az északnyugati szél, miközben keleten még déli marad a légáramlás iránya.

Szerda: Meleg lesz még mindig, de előbb nyugaton és északon, majd (inkább estefelé) keleten is enyhül a hőség, záporok, zivatarok kíséretében, délután néhol esetleg intenzívebb zivatarokra is számíthatunk. Főleg a Dunától keletre és a déli határ mentén fog esni, s a főváros környékén is lehetnek záporok. Ekkor nyugaton-északnyugaton már csak 26, 29, de az ország nagyobbik, keleti részén még 30, 36 fokos maximumokra számíthatunk – a Nyugat-Dunántúlon lesz a kellemesebb idő, s zömmel az Alföldre szorul vissza az erős kánikula. Északnyugaton élénk északkeleti szél fog fújni, de az ország keleti felén, pláne az északkeleti harmadán délutánig még erős délnyugati széllel érkezik a meleg levegő utánpótlása, később a záporok, zivatarok környezetében támad fel a szél. Estre előbb elszórtan eshet, de nyugat felől egyre terjeszkedik egy kiterjedt csapadékzóna és mind többfelé várhatók záporok, zivatarok (a fővárost éjfél után érik el), főleg ezek környezetében támad fel a szél. Hajnalig 16, 24 fokig hűlünk - délkeleten lesz a legmelegebb.

Csütörtök: Az ország túlnyomó részén minimum élénken, de többnyire erősen szeles idő lesz (szélirány: zömmel északnyugati, illetve északi, de keleten lehet délnyugati és délkeleti), kezdetben még sokfelé záporral, zivatarral. Kora délutánig az ország délkeleti sarka maradhat ki, később főleg az ország keleti harmadán és délnyugaton fog esni, majd kora estére ott is eláll. Nyugaton, valamint az ország középső és északi részén napközben mindössze 19, 24 fokos maximumokra számíthatunk,  a Tiszántúlon, a keleti határ mentén azért meglesz a 26, 30 fok is, igaz, a délután során itt is csökkennek a hőmérsékletek. Éjszakára némileg mérséklődik, de továbbra is élénk marad az északnyugati irányú légmozgás, csapadék már nem várható. Hajnalra 12, 17 fokig hűlünk.

Péntek: Délen még erősebben felhős, ott néha még záporos idő lesz, de azért az ország nagyobb részén talán többet süt már a nap, legfeljebb felhőátvonulások várhatók. Napközben mindössze 20, 26 fok közötti maximumokat mérhetünk (az Alföldön lehet 25-26 fok). Nem is csoda: napközben sokfelé ismét feltámad, sokfelé megerősödik az északi szél, amellyel főleg nyugatra, majd némi késéssel keletre, délkeletre továbbra is hűvösebb levegő érkezik. Éjszaka továbbra is erősen szeles idő lesz, kora estétől délen és keleten ismét egyre többfelé számíthatunk záporokra, ráadásul a csapadékzóna északra és nyugatra terjeszkedik, hajnalban a Dunántúl nyugati és északi része kivételével mindenhol eshet. Kora reggelig 12, 16 fokig hűlünk.

Szombat: Többnyire erősen felhős, többfelé csapadékos (záporos, néhol zivataros)  idő lesz: talán délen, a középső országrészben és keleten eshet a legtöbb. Azt ország nagyobb részén délután is maximum 15, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, de a Tiszántúl északi részén 21, 24 fok is lehet. Többnyire igen élénk, délnyugaton és északkeleten kifejezetten erős északi illetve északkeleti szél fog fújni. Éjszaka még mindig sokfelé eshet, nyugaton és északkeleten erős marad az északnyugati-északi irányú légmozgás, hajnalra 13, 17 fokig hűlünk.

Vasárnap: Még mindig inkább felhős, sokfelé esős, záporos idő lesz, a nap második felében délkeleten és a nyugati határszélen csökken a csapadék intenzitása, elvétve talán már némi napsütésre is számíthatunk. Napközben 16, 24 fokos csúcsértékeket mérhetünk (Az Alföldön lesz pár fokkal melegebb 20 foknál, az észak-alföldi megyékben talán a 24, 25 is összejöhet). Nyugaton határozottan élénk, néha erős északnyugati szél fog fújni, keleten viszont már mérsékeltebb légmozgást tapasztalunk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.