Lucskos, szeles szilveszter – Időjárás a héten

Csütörtöktől ciklon lesz felettünk, de átmeneti lehűlést követően az év utolsó napján már újra melegszik.

Az idei, szokatlanul meleg karácsony elmúltával sem kell számolnunk holmi tartós lehűléssel: e héten is csak rövid időre tér vissza a tél, és még az év legvégéig sem tart ki. Szerdán szinte márciusi időnk lesz, ám még a hét közepén egy ciklon vet véget az addigi nyugodt, szinte kora tavaszias időszaknak: csütörtökre virradóan, majd napközben is sokfelé esni fog, s közben a megélénkülő északnyugati széllel már hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Az addig folyékony csapadék ekkortól sokfelé havazásba vált: északon és keleten alakulhat ki említést érdemlő hólepel, de megmaradásának csak a szombatra virradó éjszaka fog kedvezni, amikor keményen fagyni fog. Szombaton napközben még nyugodt, száraz, nagyjából az évszaknak megfelelő hőmérsékletű idő lesz, de már késő estétől újabb havazás, havas eső kezdődhet. Vasárnapra virradóan a feltámadó délnyugati széllel kicsit enyhébb levegő érkezik, ekkor a csapadék mind többfelé esőre és sajnos ónos esőre vált. Szilveszter napján borongós, esős időre ébredünk, és bár délutánra zömmel el is áll az eső, a korábban leesett hó azonban tovább olvadozik majd. Szilveszter éjszakáján alig hűl az idő, ami kedvez a szabadtéri programoknak – igaz, közben többfelé élénk déli-délnyugati szél fog fújni. Újév napján az ilyenkor szokásosnál jó pár fokkal melegebb időnk lesz, délutántól egy nyugaton sokfelé ismét esőt, majd éjszaka átmenetileg némi havat hozó hidegfronttal..

Eközben középtávon sem kell tartanunk holmi kellemetlen időjárási fordulattól – igaz, ez rossz hír azoknak, akik szívesen látnának tartósan megmaradó hóleplet. Még az előrejelzések peremén sem látható egy igazi zord hideget (de előtte még kiadós havazást) hozó lehűlés, de ettől még nem biztos, hogy sokáig megúszhatjuk a telet.

Sokszor esős, szeles

Szerda: Zömmel napos, csupán közepesen felhős időben 7, 12 fokos maximumok várhatók. Többnyire kissé élénk, északnyugaton erős déli szél fog fújni. Késő estétől északon és nyugaton helyenként már eleredhet az eső. Éjszaka sem lesz még hideg, többnyire csupán 2, 9 fokos minimumok várhatók – az ország túlnyomó részén viszonylag enyhe lesz az éjszaka, csupán északkeleten fog helyenként fagyni. Élénk, délen és északnyugaton kifejezetten erős délkeleti-déli szél fog fújni. Hajnalban a Dunántúlon már nagyobb területen is elered az eső.

Csütörtök: Borult, sokfelé csapadékos (főleg esős, de helyenként záporos!) idő lesz, estig talán délkeleten esik a legkevesebb. Napközben zömmel még 5, 11 fokos maximumokkal számolhatunk, de a Dunántúl nyugati és északi felén már csak 1, 4 fokot mérünk, ráadásul a hűvös levegő délután kelet felé terjeszkedik. A Dunántúlon már az északnyugati-északi szél élénkül meg, délkeleten estig még előbb erős, majd már csak élénk déli szél fog fújni. Éjszaka is kiterjedten esni fog (igaz, a Dunától keletre hajnalra már sokfelé eláll), ráadásul több helyen (főleg a Dunántúlon) már átvált havazásba a csapadék. –3 és +2 fokos minimumok várhatók: a nyugati-délnyugati régiókban (ahol felszakadozik a felhőzet) már többfelé erősen fagyni fog, északkeleten marad kissé enyhébb az idő. Nyugaton élénk, hajnalban Észak-Dunántúlon és a főváros környékén már erős, néha viharos északnyugati szél fog fújni.

Péntek: Főleg keleten borult, északkeleten helyenként még mindig csapadékos idő lesz – akár havazhat is, de eső, ónos eső is előfordul! Nyugaton azért már többfelé kisüthet a nap, de azért hidegebb lesz, mint a korábbi napokon. Napközben már csak –1, +5 fokot mérhetünk – kora reggelhez képest sokfelé alig melegszik az idő. A Dunántúl nagy részén és a középső országrészben kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni – de a délután derekától ez is fokozatosan gyengül. Az északkeleti országrészben még éjjel is gyengén havazhat. Éjszaka gyengülő szélben többnyire erősen fagyni fog: –8, –2 fokig süllyed a hőmérséklet: csupán a sokáig csapadékos északkeleten marad még egy ideig a hőmérséklet 0 fok felett, de hajnalban itt is erősen lehűl. Hajnalban azután a Dunántúlon megélénkül a déli szél. Reggelig főleg a Dunától keletre ismét többfelé képződik köd.

Szombat: Változóan felhős, de helyenként makacsul ködös időben -1, +5 fokig melegszünk. Legfeljebb csupán mérsékelt délnyugati, déli szél fog fújni. Délután átmenetileg még gyengül is a légmozgás, majd estétől a melegfront érkeztével megélénkül. Az Észak-Dunántúlon már délelőtt kialakulhat kisebb havazás, hószállingózás, míg északkeleten előfordulhat  ködszitálás. Késő estétől előbb nyugaton, majd a főváros környékén és az északkeleti országrészben is várható havazás, helyenként havas eső is. Éjszaka –2, +3 fokig hűl a levegő, inkább  a keleti és átmenetileg a középső országrészben fog fagyni, főleg az éjszaka első felében – hajnalban, kissé élénk déli-délnyugati szélben már sokfelé (pl. a Dunántúlon és délen) melegszik az idő, közben a Dunántúlon és északon reggelig többfelé esni is fog (sima, de akár ónos eső, helyenként még hó).

Vasárnap (szilveszter): Borult, délutánig sokfelé csapadékos időnk lesz – ekkor már főleg eső fog esni, de sajnos az ónos eső sem kizárt.  A délután derekán már csak északkeleten eshet az eső, majd kora estére mindenhol eláll. Ettől függetlenül folytatódik az olvadás, elvégre a hőmérsékleti maximumok zömmel már 5 és 9 fok között alakulnak (igaz, északkeleten és a Tiszántúlon nem lesz több 3, 4 foknál). Napközben többnyire mérsékelt, a Dél-Dunántúlon és a Tiszántúlon kissé élénkebb délnyugati szél fog fújni. Éjszaka továbbra is felhős idő lesz, de hajnalig átmenetileg legfeljebb északon és északkeleten eshet, ott is csak gyengén és és elszórtan. Nem is lesz különösebben hideg: -1, +6 fokig süllyed a hőmérséklet, északon és északkeleten (ahol gyenge havazás is lehet) néhol fagyhat is, de hajnalban már ott is melegszik. Főleg a Dunántúlon élénk délnyugati szél fog fújni.

Hétfő (újév): Napközben erősen felhős, délutántól a Dunántúl délnyugati felén már ismét esős idővel indul 2018 – napközben nagy ritkán (például a középső országrészben vagy a Tiszántúlon) napsütéssel is számolhatunk. A maximumok zömmel 6 és 11 fok között alakulnak (ám makacsul ködös-párás északon és északkeleten "csupán" 4-5 fokig emelkedik a hőmérséklet). Délelőtt a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza-közén még élénkebb-délnyugati, keleten mérsékelt délies szél fog fújni, ám délutántól mind többfelé északnyugatira vált a légmozgás (igaz már kora estére gyengül). Az éjszaka első felében inkább a Dunántúl nyugati és déli felén fog esni, a csökkenő hőmérsékletek miatt az eső helyenként (például az Alpokalján, Őrségben vagy a Mecsekben) havazásra vált! Hajnalra a csapadékzóna a középső és a délkeleti országrész fölé húzódik (ekkor már a fővárosban is esni fog). Eközben csupán gyengén szeles időnk lesz. Reggelig -1, +5 fokig hűlünk  és legfeljebb északon fagyhat, miközben sokfelé képződik köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.