Nyakunkon a tél! – időjárás a héten

November utolsó és december első napjai hideg és néha csapadékos időt hoznak: ez így együtt esélyt ad az első síkvidéki havazásokra is.

A kalendáriumban lassan betelik az ősznek szentelt fejezet: e hét közepével zárul a november és péntektől már december napjait írjuk. Az időjárás nem mindig szokott tudomást venni a mi önkényesen kijelölt határnapjainkról, de ezúttal mintha parancsnak engedelmeskedne a természet, és hét közepétől tényleg téliesre fordul az idő. Ez ahhoz képest azért durva fordulat, hogy a múlt hét nagy részén még a sokévi átlagnál melegebbet kaptunk november végétől – bár a makacsul szürke, ködös régiókban, így a főváros környékén ezt is nehezen lehetett elhinni, pláne átérezni. A pont Katalin napján (múlt szombaton) befutó ciklon hozta meg az esőt és zökkentette vissza a légkört az ilyenkor szokásos állapotába. (Mellesleg felhívnánk a figyelmet, hogy Katalin locsogott, fagynak híre hamva sem volt, és ez kopogós, fagyos karácsonyt sejtet – legalábbis a népi időjóslás szerint!).

Hétfőn-kedden még alig maradnak el a napközben mért hőmérsékletek az ilyenkor szokásostól, de figyelmeztető jel lehet, hogy éjjel (a hétfőn napközben még élénk-erős szél csillapultával) szinte mindenhol fagyni fog és a hideg hajnalokat sokfelé zúzmarás köd koronázza meg. Szerdán érkezik az első e heti ciklon: előbb a Kárpát-medence nyugati, később a keleti felén is derekas mennyiségű csapadék hullhat, ami főleg szerda hajnaltól, és napközben (majd még csütörtökön is), amikor már hidegebb levegő keveredik be az elegybe, sokfelé havas eső, sőt hó alakjában érkezik. Mire péntek hajnalra elvonul a vegyes halmazállapotú csapadékot hozó légköri rendszer, már jóval hidegebb levegő tölti ki a légkör alsó részét, s ez éjszakánként még keményebb fagyokat hoz. A viszonylag csapadékmentes, bár szürke, sokfelé ködös és hideg pénteket és szombatot követően vasárnap délkelet felől pöröghet vissza hozzánk egy ciklon felhőzete: ebből főleg délkeleten és keleten, de azért a középső országrészben is esni fog. Bár mindenféle halmazállapotban érkezik majd az áldás, de azért  – a napközben is csupán fagypont körüli hőmérsékleteket nézve – kiterjedtebb havazás is kialakulhat!

false

 

Szerdától ciklon, majd lehűlés

Hétfő: Változóan felhős idő lesz, legfeljebb a Tiszántúlon, a keleti határ mentén eshet még, máshol némi derengő napsütésben is bízhatunk. Főleg a Dunántúlon és a Duna mentén erősebb, de keleten-északkeleten is zömmel élénk északi szél fog fújni. Délután is zömmel csak 3, 6 fokos maximumokra számíthatunk. Éjszakára gyengül a szél, így a derült időben szinte mindenhol fagyni fog: hajnalra -6, 0 fokig hűl a levegő. Cserébe sokfelé képződik köd is.

Kedd: Néhol makacsul párás-ködös, ennek feloszlása után változóan felhős, elvétve napos időben 3, 7 fokos maximumok várhatók. Még nyugaton fújhat kissé élénkebb déli szél. Éjszaka -4, +2 fokig hűlünk: ezúttal inkább az enyhén szeles nyugati-délnyugati régióban lesznek fagymentes területek. A szélcsendes régiókban ismét sokfelé képződik köd! Reggel már északon és nyugaton gyengén eshet is - északon a fagy miatt akár ónos eső is hullhat!

Szerda: Nyugaton és északon már délelőtt megnövekszik a felhőzet és itt (beleértve a főváros környékét is) elered az eső, a havas eső és főleg északon, valamint a hegyekben hó is hullhat! Ugyanakkor keleten-délkeleten délutánig még némi derengő napsütésben is gyönyörködhetnek. Nyugaton és északon többnyire csak 0, +5 fokos hőmérsékleti maximumokkal számolhatunk, és ahol egész nap marad a szürke, párás idő (mint a gyengén szeles északon, északkeleten), alig lépi túl a hőmérséklet a 0 fokot. Ám délen, pláne délnyugaton kora délután átmenetileg még 6-7 fok is lehet. Az ország nagyobb részén csupán gyengén fújó délkeleti szélet tapasztalunk. Estétől egyre többfelé fog esni (hó, havas eső, eső is előfordulhat!), most már a Dunától keletre is. Legfeljebb a gyengén szeles északon-északkeleten fog átmenetileg fagyni (itt -3, -1 fok is lehet), máshol az erősen felhős időben, mérsékelt délkeleti-keleti szélben inkább 1, 4 fokos minimumokra számíthatunk.

Csütörtök: Borult, zömmel csapadékos időben északon és nyugaton csupán 0, +4, de az ország délkeleti negyedében akár +6, 8 fokos maximumok várhatók. Az eső mellett a hidegebb régiókban már havas eső, s főleg a hegyekben hó is eshet - délutántól azért délnyugat felől mind többfelé megszűnik a csapadék. Elsősorban a Dunántúlon északnyugati, délkeleten és a Tiszántúlon azonban szintén élénk délnyugati szél fog fújni. Késő estétől sokat gyengül a légmozgás, hajnalra északon és keleten is fokozatosan szűnik a csapadék is (mely estétől szeszélyes területi eloszlásban havas eső, hó is lehet!), így egészen -8, +1 fokig hűl a levegő (a Tiszántúlon és esetleg a Dél-Dunántúlon lesznek kiterjedtebb fagymentes területek). Reggelre sokfelé képződik akár zúzmarás köd is.

Péntek: Keleten-északkeleten még erősen felhős, de itt is legfeljebb elszórtan esős, máshol is inkább párás, sokfelé makacsul ködös (mivel csupán gyengén szeles) időnk lesz - délután azért némi napsütésre is számíthatunk. Délután az egész nap fagyos északon-északkeleten csupán -2, 0, de az ország zömén azért 1, 5 fokig melegszünk. Éjszaka a  felhős, mérsékelten szeles Dél-Alföld és Tiszántúl részleges kivételével mindenhol erősen fagyni fog (az Észak-Dunántúlon vagy a főváros környékén különösen hideg lesz a hajnal), reggelig -8, 0 fokig hűlünk. Hajnalra északkeleten kifejezetten megélénkül, de délkeleten és a Nyugat-Dunántúlon is feltámad az északi szél. Az ország nagyobb részén azonban a többnyire még gyenge szélben sokfelé képződik zúzmarás köd!

Szombat: Az ország délkeleti harmadán zömmel erősen felhős idő lesz, délután elszórtan vegyes halmazállapotú csapadékkal (hó, havas eső is előfordulhat!). Főleg a Dunántúlon és északon azért kevesebb lesz a felhő és a nap is előbújhat (persze itt is akadnak ködös-párás környékek). Napközben -4, +4 fok közötti maximumok várhatók: a makacsul ködös északi területeken inkább 0 fok körüli vagy az alatti csúcsértékek várhatók, de az ország keleti harmadán akár 3-4 fok is lehet. Zömmel élénk, északkeleten néha erős északi-északkeleti szél fog fújni. Éjszakára marad a közepesen felhős, délkeleten, a Tiszántúlon némileg erősebben felhős idő, itt már kisebb havazással, esetleg havas esővel. A többfelé (nyugaton, illetve északkeleten) még élénk északi szélben hajnalra -8, +0 fokig hűlünk. Néhol zúzmarás köd is képződhet.

Vasárnap: A néhol napközben is ködös nyugati országrészben inkább csak gyengén, a Dunától keletre, de már a középső országrészben is erősebben felhős, csapadékot (havat, havas esőt) is hozó időben csupán -1, +3 fokig melegszik a levegő. Többnyire élénk északi-északnyugati szél fog fújni, ugyanakkor délkeleten és északon némileg mérsékeltebb légmozgás várható. Éjszakára sokat mérséklődik a szél, az ott még vastagabb felhőzetből főleg keleten éjfélig még elszórtan havazhat is. Hajnalra -10, -3 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk