Szeles hétkezdet – derűs hosszú víkend

Ezért érdemes volt várni: Magyarországra és vele együtt Európa nagy részére ezen a héten végérvényesen beköszönt a derült, száraz, enyhe tavasz. Ehhez nem is kell más, mint hogy tartós anticiklonális hatások uralják a kontinenst – s ezt garantáltan megkapjuk. Egyelőre még elérik Közép-Európát a legyengült légörvények erőtlen frontjai, ám hamarosan egy gigantikus magasnyomású képződmény telepszik ránk, s mellesleg elzárja az óceán felől érkező ciklonok útját. Európában ezt követően a szárító hatású leszálló légáramlások dominálnak majd, ugyanakkor a száraz, napos időben egyre erősebben érvényesül a besugárzás hatása. Ne felejtsük: közeleg a napéjegyenlőség, a Nap égi útja során lassan eléri a tavaszpontot (az ekliptika és az égi Egyenlítő metszéspontját), így azután mind magasabban delel: most már érezzük az erejét. A tartósabb enyhüléshez persze az is kell, hogy a kontinens közepére inkább délnyugat, mintsem északkelet felől érkezzenek újabb és újabb léghullámok – ehhez pedig sokszor annyi is elég, hogy eme bizonyos anticiklon középpontja ezúttal ne tőlünk északra, hanem délre helyezkedjen el. Ezek a rendszerek az óramutató járásával egyezően forognak (méltóságteljes lassúsággal), eközben jelentős légtranszportot bonyolítanak le. Ha a Kárpát-medence hozzájuk képest jó pozícióban helyezkedik el, akkor ide pont (kora tavasz lévén még csak) enyhe mediterrán eredetű levegő érkezik, s nem szibériai − máris a bot jobbik végére kerültünk!

A hét közepén ugyan tőlünk északkeletre fog „leszakadni” egy magassági hidegcsepp, ez azonban csupán csekély mértékben szól bele a Kárpát-medence időjárásába – legfeljebb ha a keleti régióban szaporodnak meg a felhők, és csak kicsit lesz hűvösebb a nemzeti ünnepen (ezt is inkább a rákövetkező, csípősebb éjszakán érezzük). Csapadékra azonban ne nagyon számítsunk – aminek talán nem örülnek annyira a mind többször riasztott tűzoltók. A még őszről-télről itt maradt kiszáradt avar, gaz, nád, rőzse és bozótos pillanatok alatt lángra kap – elég hozzá egy szál gyufa, egy kínai öngyújtó, egy szál cigi, a pirománia rabságában élő embertársaink megannyi leleménye és tűzgyújtó szenvedélye. A szomszédban, a hírek szerint pusztán dohányzó kiskamaszok miatt, már porig égett Krasznahorka híres vára – ki tudja, mi következik a sorban, ezúttal akár határainkon belül. Ráadásul a hét elején még erős szelek is korbácsolhatják a (feltéve, de meg nem engedve) felcsapó lángokat – azután alábbhagy a légmozgás.

Tíztől húszig

Hétfőn még bőszen fújnak a böjti szelek, az ország nyugati szélére pedig felhőtömbök sodródnak, és ott eső is várható – az ország közepén, pláne attól keletebbre már hét ágra süt a nap. Az ország jelentős részén már a hét első napjaiban minimum 10 fok körüli csúcshőmérséklet várható – ami jelentős előrelépés a hajnalban mért alacsonyabb értékekhez képest; az ország keleti harmadán hétfőre virradóan még sokfelé tapasztaltak fagypont alatti hőmérsékleteket. Ez a fajta, sokszor megénekelt övezetesség megmarad egész héten: országos léptékben még nem lesznek teljesen fagymenetesek az éjszakák, de azért a fagy idővel mind kisebb területekre lokalizálódik. A leghidegebb hajnalok-reggelek rendre az ország északkeleti csücske körül várhatók, ahogy itt a nappali hőmérsékletek is csak némi spéttel emelkednek. Másrészről azért folytatódik a lassú enyhülő tendencia az éjszakai-hajnali hőmérsékletek terén is: a nagyvárosokban aligha jelent majd nehézséget kiállni a kocsma elé és rágyújtani – ha már bent úgysem lehet.

A nappali hőmérsékletek előbb a 10, majd péntektől kezdve a 15 fokot is bízvást átléphetik, és sok-sok napsütés várható, többnyire enyhe légmozgással, legfeljebb kisebb széllökésekkel kísérve. A hét vége felé az ország melegebb régióiban a 20 fok körüli kora délutáni csúcshőmérséklet is előfordulhat: szerencsére most úgy tűnik, hogy mégsem a hónap legelején mérjük majd a márciusi legmagasabb termikus értékeket. Mindazonáltal Sándor, József és Benedek (azaz a mostani vasárnap, a rákövetkező hétfő, s pláne a szerda!) melegzsákolási habitusának ez évi érvényesüléséről még korai volna nyilatkozni – a távlati prognózisok pont ezeknél az időhatároknál kezdenek szórni. De az ellenkezőjére sem fogadnánk – aligha valószínű, hogy pont akkor törne meg ez a határozott melegedési tendencia.

Szintúgy tartózkodnánk attól, hogy jóslásokba bonyolódjunk a tavasz hátralévő részére vonatkozólag: megteszik ezt mások, pláne ott, ahol ez életbevágó lehet. Amerikai meteorológusok egy csoportja például a szokottnál melegebb tavaszt ígér, főleg az ország keleti felére (a tornádófolyosóra és környékére), ráadásul a szokottnál gyorsabb felmelegedést a Mexikói-öböl vidékére (a viharokhoz szükséges páradús, meleg levegő forrása), ami ott egyenértékű az átlagosnál is pusztítóbb és nagyobb területet sújtó tornádószezonnal. Ennek azért mutatkoznak előjelei: a potenciálisan gyilkos légtölcséreket produkáló viharrendszerek már belehúztak március legelején is. Még szerencse, hogy Kansas messzebb van Kecskeméttől, mint Makó Jeruzsálemtől – gondolhatnánk naivan. De azért ne bízzuk el magunkat: nálunk is csak ezután kezdődik a viharszezon.

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.