Tavaszból az őszbe – Időjárás a héten

Még néhány napig kitart a szokatlanul enyhe késő őszi idő – azután lassan visszacsúszunk a novemberi szürkeségbe, de továbbra sem lesz hideg.

A múlt hét meghökkentően meleg, pénteken sokfelé hőmérsékleti rekordokat is hozó időjárása csak részben zárult le a szürkébb hétvégén: még e hét elején sem lesznek ritkák a 17–18 fokos hőmérsékleti maximumok.

Mindehhez kedvező a kontinentális légköri helyzet is: ismét egy tőlünk keletre elhelyezkedő anticiklon nyugati peremére kerültünk – ugyanakkor egy frontrendszer előterébe. Ez vélhetően jórészt szerdán-csütörtökön szól bele időjárásunkba – akkor is főleg a Kárpát-medence nyugati részén fordul átmenetileg csapadékosra az idő. Mindez némileg mérsékli ugyan a napi felmelegedést: a hét elején tapasztalt, még mindig csaknem tavaszias enyheséghez képest a hét közepén inkább már a 15 fokos maximumok, a hétvégén pedig a 10–15 fokos csúcsértékek lesznek jellemzőek: de ez ahhoz képest értékelendő, hogy az év eme szakaszában, november közepén átlagosan csupán 8–9 fokig emelkedik a hőmérséklet. S ha ehhez hozzátesszük, hogy éjjelente is csak alig megyünk 10 fok alá (sokfelé pedig egyáltalán nem), akkor elégedettségünk még nagyobb lesz: még mindig nem jött el a télikabátok és kesztyűk kora.

false

Üröm eme örömben, hogy a langymeleg (de sajnos csak ritkán derült) nappali órák kiterjedése igencsak visszafogott: ezen a héten már kevéssel 4 óra után lemegy a nap – s a sötétség reggel is kezdi ledolgozni azt az előnyt, amit az óraátállítással biztosítottunk magunknak.

De nem mindenhol ilyen idillien békés az időjárási helyzet a világban. A Csendes-óceán északi részén, a Bering-tengeren minden idők legerősebb szubpoláris viharciklonja alakult ki – az északra sodródott Nuri szupertájfun metamorfózisa nyomán. A prognózisok szerint még sosem mértek annyira alacsony nyomást, mint amit eme óriási kiterjedésű viharciklon magjában regisztrálhatnának (már ha bárki odamerészkedne, amit a gigantikus hullámok miatt nem javasolnak). Ráadásul a szupervihar megváltoztatta a magas légköri futóáramlások pályáját is, s részben emiatt a Kanada felett terpeszkedő, szintén terebélyes sarki örvény délre mozdul el, s ezen a héten igen hideg levegővel árasztja el az Egyesült Államok túlnyomó részét (naná: Florida, illetve Kalifornia hangsúlyos kivételével).

Még mindig nem fázunk

Hétfőn a köd és az alacsony szintű rétegfelhőzet felszakadozása után változóan felhős időben 12–17 fokos kora délutáni maximumok várnak ránk – főleg a Dunántúl északi és nyugati részén élénkebb délkeleti széllel. Egyáltalán nem lesz hideg az éjszaka: másnap hajnalra többnyire 7–9 fokig hűl a levegő, de a nyugati határszélen nem megyünk 10 fok alá.

Kedden is a köd felszállását kell megvárnunk, utána kora délután északon (például a főváros környékén) 13–15, máshol 16–18 fokos maximumok várhatók – változóan, néha erősebben felhős időben, a Dunántúl északi részén élénkebb délkeleti széllel. Szerda hajnalra mindössze 5–11 fokig hűl a levegő – csapadék ekkor még nem várható, bár délről vastagabb felhőzet vonul fel. Sokfelé képződik köd, ami az ország északi-északkeleti harmadában napközben sem nagyon oszlik.

Szerdán erősen felhős, néhol még ködös időre, elszórtan (főleg a Dunántúlon) esőre és 12–16 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk – a középső országrészben kifejezetten élénken fúj majd a délkeleti szél. Csütörtök hajnalban kissé szeles időben főként a Dunántúlon gyenge eső és zömmel 6–9 (de az ország keleti harmadában, ahol szinte szélcsend lesz, csak 4–5) fokos minimumok lesznek.

Csütörtökön napközben leginkább felhős idő lesz: főleg a nyugati és a középső országrészben számíthatunk kisebb esőre, délután 11–16 fok között tetőznek a hőmérsékletek. Élénk és változatos lesz a légmozgás, kezdetben főleg a középső országrészben fúj határozott délkeleti szél, de a Nyugat-Dunántúlon délután már északnyugatira vált a szélirány. Késő estétől péntek reggelig borult idő, csapadék már alig, s többnyire 4-8, de a nyugati határszélen még viszonylag magas, 9 fok körüli minimumok várnak ránk – a Dunántúlon továbbra is élénk északnyugati szél fúj majd.

Pénteken még mindig sok lesz a felhő, de eső már nem nagyon várható – legfeljebb  mérsékelt, de többnyire gyenge lesz a légmozgás. Délután 12–15 fokos maximumokra számíthatunk. Szombat reggel pedig, még mindig borult időben 4–10 fokos minimumokra: a szelesebb Dunántúlon lesz kellemesebb, míg keleten, ahol szinte a szél se rebben majd, a hidegebb.

Szombaton erősen felhős idő, elszórtan eső, délután 11–14 fokos maximumok várnak ránk. Az ország keleti felén gyenge, középen, s pláne a Dunántúlon jóval erősebb délkeleti légmozgást tapasztalunk. Éjféltől délnyugat felől terjeszkedik egy kiterjedt csapadéksáv: egyre többfelé ered el az eső. Vasárnap reggelre sok felhőt, s ismét csak 4–10 fokos minimumokat kapunk ajándékba: a szeles nyugaton a többet, a szélcsendes keleten a kevesebbet.  Vasárnap délután többnyire 8–13 fokokat mérhetünk - északon, így a főváros környékén lesz a hűvösebb. Sok lesz a felhő felettünk, többfelé eső is várható. Az ország keleti-északkeleti negyede kivételével kifejezetten élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél.

Figyelmébe ajánljuk