Vérbeli november – Időjárás a héten

Utolértek minket az őszi esők. A hét második felében fokokban mérve is olyan idő lesz, amit megérdemlünk így november végén.

Úgy tűnik, a vasárnapi (a múlt heti prognózisban beígért) esőnappal vége a viszonylag szárazabb novemberi periódusnak: ez a hét már sokkal inkább fog szólni a vissza-visszatérő csapadékmezőkről. Az európai meteorológiai összképet nézve nem is csoda: tőlünk délkeletre beindult a mediterrán ciklongyár, ami gigantikus, áradásokat, földcsuszamlásokat okozó esőkkel örvendeztette meg például Észak-Olaszország lakóit és a délnyugati Alpok vidékét. Hozzánk ezek a peremciklonok kissé már megjámborulva érkeznek meg – de azért eső, sőt néha konvektív, záporos csapadék is hullhat belőlük: csütörtökig (de főleg hétfőn, kedden) többször, többfelé.

Hétvégén viszont szárazabb, de hideg és többfelé ködös idő lesz. Érdekes, de a visszatérően esős idő egyelőre még nem lesz tragikus hatással a hőmérsékletekre: hét elején még több fokkal az átlagos feletti hőmérsékleteket mérhetünk, s a sok felhőnek hála viszonylag enyhék lesznek az éjszakák is. Csütörtöktől a légáramlás északnyugatira vált, megerősödik, s ezzel a korábbiaknál hidegebb levegő özönlik hozzánk. Péntektől azután jelentősen mérséklődik a légmozgás, ennek örömére a párás, éjszakára jobban hűlő levegőben ismét elszaporodnak a hajnali, reggeli ködfoltok. Hétvégére megérkeznek az éjszakai fagyok (egyelőre még némileg bizonytalan kiterjedéssel), és a nappali hőmérsékletek sem nagyon akarják majd megugrani az 5-6-7 fokot. És ezzel még mindig a szerencsésebb oldalon maradunk: az Egyesült Államok túlnyomó részére (mínusz Kalifornia, Florida) kifejezetten fogvacogtató idő köszöntött be, ami csak lassan fog enyhülni. S az is csak látszólag banális szenzáció, hogy Szibériában milyen rettenetesen hideg van: pedig ez az idő még ottani mércével nézve is zordnak számít.

Többször is eső

Hétfő: 9–12 fok, többfelé (leginkább a középső országrész kivételével) esős, felhős idő – de sehol sem fog egész nap esni, s néhol akár a nap is felbukkanhat az égen. Délutántól délnyugat felől felszakadozhat a felhőzet, éjjel átmeneti esőszünet következik többnyire 6–9 fokos minimumokkal, ám kora reggel délnyugat felől újabb csapadéktömb érkezik.

Kedd: 8–13 fokos maximumok (esetleg délnyugaton még több is), esős, felhős idő, többfelé kifejezetten élénk délkeleti (néhol délnyugati) szél – késő délutánra, kora estére az ország nagy részén átmenetileg eláll az eső, de főleg északon még további csapadék várható. Éjszaka megint többfelé eshet (a főváros környékén is!), így a felhős időben még „csak” 3–7 fokos hajnali minimumok lehetnek.

Szerdán erősen felhős időben többfelé is előfordulhat inkább gyengébb intenzitású őszi eső – jelentős csapadékra azonban nem kell számítanunk. A kora délutáni maximumok 9–12 fok körül alakulnak, főleg a középső országrészben fújhat kicsit élénkebb északnyugati szél. Éjszaka már csak kevés helyen eshet, hajnalban többnyire még mindig csak 2, 7 fok várható.

Csütörtökön erősen felhős időnk lesz, délutántól főleg keleten (s részben a középső országrészben) további csepergéssel, gyöngécske esővel. Kora délután sem lesz több mint 6–11 fok, többnyire élénk (a Dunántúlon és északkeleten kifejezetten erős) északnyugati szél fog fújni. Éjszaka akár még eshet is, hajnalban -1 és  +5 fok között szóródnak a minimumok (reggelre a Dunántúlon és a főváros környékén is lehetnek fagyos területek).

Pénteken már csak 7 és 9 fok közötti kora délutáni csúcshőmérsékletek lesznek – ehhez köretként keleten jobbára felhős idő jár, eső már itt sem nagyon, nyugatabbra (így a Duna mentén, Budapesten) viszont még a nap is kisüthet. Főleg a Nyugat-Dunántúlon élénkül meg az északnyugati szél (ezen felül még északkeleten lesz említést érdemlő, szintén északias irányú légmozgás). Éjszaka párás, ködös idő lesz, hajnalban többnyire –2, +4 fok várható: főleg északkeleten és délnyugaton lesznek fagyos területek.

Szombaton napközben sem lesz több 6–9 foknál, de legalább nem fog esni és szellő is alig rebben. Éjszaka, illetve másnap hajnalban  északon (talán a főváros környékén is - de a belső kerületekben aligha) és északkeleten több helyen is fagyni fog, de az ország nagyobb részén még nem csökken a hőmérséklet fagypont alá (arrafelé zömmel 0 és +3 fok közötti minimumok várhatók).

Vasárnap napközben 6 és 9 fok között tetőzik a hőmérséklet. Amúgy ez sem lesz egy kifejezetten derűs nap, sokfelé még a hajnalban képződött köd sem oszlik fel. Főleg keleten, északkeleten fúj majd élénkebb északkeleti szél. Hétfőre virradó éjjel valószínűleg már az ország túlnyomó részen erősen fagyni fog.

Figyelmébe ajánljuk