Telhet a hócipő

Miként a múlt héten írtuk, a kalendáriumi tél beköszönte idén meghozta a meteorológiai értelemben vett, ideáltipikus (sőt tankönyvi!) telet is. Sok helyen maradt meg a lehullott : főleg nyugaton és északon – nemkülönben a Mecsekben. Sőt, a Dunántúlon több helyen okozott közlekedési nehézségeket a hófúvás: Fejér megyében például utakat kellett lezárni. Most úgy tűnik, hogy decemberben tartósan hideg és hóval is teljes körülmények várnak ránk, bár egyelőre – s tesszük hozzá: szerencsére – elkerül minket ama bizonyos farkasordítóan fagyos idő.

Amikor e sorokat gépelem, éppen elvonulóban a soros mediterrán ciklon csapadékot adó felhőzete: a Dunántúlon és a Duna mentén (így Budapesten is) kisütött a nap, ám ettől keletre a Duna–Tisza közén és a Tisza mentén még gyengén havazik, s a Tiszántúlon eső, havas eső is hullik. Ez is jellemző lesz kedden-szerdán, mivel a hőmérséklet még 0 fok körül alakul (napközben kicsit fölötte, éjjel azért zömmel alatta), így gyakorta helyi hatásoktól függ, hol és milyen halmazállapotban hullik le a csapadék. Merthogy abban egy ideig nem lesz hiány: kedden például a déli óráktól délnyugat felől tekeredik fölénk egy mediterrán ciklon nedvességtől duzzadó felhőzete. Ebből délen, délnyugaton kezdetben biztosan folyékony vagy legalábbis vegyes halmazállapotú matéria hull alá – északon azonban már délután is havazás várható. Szerdára virradó éjszaka, ahogy hűl a levegő, mind többfelé válthat át a csapadékhullás havazásba, s szerdán már ez a csapadékforma lesz az uralkodó – igaz, ekkor már csak a keleti országrészben hullhat a pelyhes, fehér szösz.

A hét közepén átmenetileg nyugodtabb idő vár ránk, kevéssel nulla fok feletti maximumokkal, alkalmi napsütéssel, futó hózáporokkal – ám az éjszakák már csikorgósan hidegek lesznek. Hétvégén (akár már péntek estétől) egy újabb mediterrán ciklon érkezik, s ezzel együtt a szokásos bizonytalan területi eloszlásban hullhat tisztán hó, vagy kevert halmazállapotú csapadék – összességében nem is kevés! Sajnos az sem zárható ki, hogy az áthűlt talajra hulló folyékony víz néhol vékony rétegben megfagyjon – ez ama bizonyos, rettegett ónos eső. Péntektől napközben is mind többfelé maradhat tartósan 0 fok alatt a hőmérséklet – és az éjszakák továbbra sem az enyheségükről maradnak emlékezetesek.

Ciklonok, sorakozó!

Hétfőn az ország nyugati és középső harmadában változóan felhős idő lesz, s élénk légmozgás mellett több-kevesebb napsütés is várható. Itt lesz melegebb (2–5 fok), a felhős vagy hóval borított tájakon csak 0 fok körüli értékekre (esetleg némely hegyvidékeken tartós fagyra) számíthatunk. Keleten ugyanakkor még további hó, havas eső, sőt a keleti határnál eső is esedékes. Estére azonban itt is abbamarad a csapadékhullás, s éjjel nyugodt időben a mérséklődő légmozgás miatt is –1 és –7 fok közötti vacogós minimumok várnak ránk. A kedd is változóan felhős-napos idővel indul, s kora délutánra 0, +5 fokig melegszik az idő (ami hó korábban lehullott, az is olvadni fog). Az ország nagy részén a fájdalmasan gyorsan bekövetkező naplementéig nem is lesz ebben változás. Azután kora délutántól nyugat, délnyugat felől vastag csapadékmező éri el hazánkat, ezáltal mind több helyen kezdődik csapadékhullás – ennek halmazállapota azonban területileg és időben is gyorsan változhat. Szerdára virradó éjszaka kiterjedt havazásra számíthatunk – persze lesznek olyan régiók, ahol inkább havas eső várható, hiszen viszonylag „enyhe” lesz a hajnal: +1 és –3 fok között szóródnak a minimumok.

Szerdán az ország nagy részén változóan felhős-napos, igaz, szeles idő várható – ugyanakkor keleten és délen további havazás, havas esős lesz a jellemző, míg a csapadékmező végleg búcsút nem int nekünk. A maximumok 0 és +4 fok között alakulnak, de naplemente után gyorsan zuhannak a hőmérsékleti értékek. Csütörtök reggelre –3 és –8 fok közé hűl a levegő (némely hóval borított területen a –10, –11 fok sem lesz ritka!), s másnap is csak lassan emelkedik: –1 és +4 fok közötti maximumok mellett futó hózáporok, de némi napsütés is várható. A péntek hajnal megint nagyon hideg lesz (–3 és –10 közötti, esetleg még alacsonyabb minimumokkal), napközben is csak 0 fok körüli maximumok (de lesznek olyan, akár megyényi területek is, ahol egész nap fagyni fog), hozzá élénk déli szél. Péntek késő estétől érkezhet meg a soron következő hullámzó frontrendszer, meg az általa generált mediterrán ciklon felhőzete, s ez egészen vasárnap reggelig kitartó, zömmel szilárd halmazállapotú (de azért sokszor ennél nedvesebb állagú) csapadékot biztosít az ország területének zömén. Bizony, most komoly esély mutatkozik arra is, hogy nagy területen hulljon jelentősebb mennyiségű hó, amit az élénk szél még hordhat is – pláne hogy szombaton napközben sem lesz túl meleg: valószínűleg +3 és –3 között váltakoznak a hőmérsékletek (attól függően, melyik régió kerül bele éppen a ciklon melegszektorába).

Vasárnapra alábbhagy a csapadékhullás (jelesül a havazás), ám a 0 fok körüli vagy éppen az alatti maximumok mellett csak kevéssé fog olvadni – ráadásul derekas, északi irányú szél is fújhat, ami szépen buckákba hordhatja a havat (néha egyenesen a közutakra). Ráadásul a rövid nappalt hosszú és hideg, sokfelé –5 fok körüli vagy az alatti hőmérsékletet hozó, gyorsan sötétedő délutáni, majd esti-éjszakai periódusok követik. S hétfőn valószínűleg érkezik az újabb csapadék-utánpótlás – eminens módon megint csak hó formájában!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.