Csikorgós advent

A hétvégén a tőlünk kissé délebbre elhúzó mediterrán ciklon meghozta a nagy havat – az ország délnyugati-déli, majd keleti (de inkább délkeleti) részére. Máshol abból kénytelenek gazdálkodni, ami korábban leesett, s néhol ez sem csekély. A hótérképet szemlélve már most is több helyen találunk annyit, amennyi egy kiadós szánkózásra, hegyekben, a kialakított pályákon síelésre is elég. Ráadásul – ahogy a középtávú modelleket elnézzük – csak lassú ütemben fog olvadni a következő hetekben. Közép-Európában s vele együtt a kontinens nagy részén a sokévi átlagnál hidegebb lesz, legalábbis karácsony előestéjéig – igaz, ezek egyhetes középértékek, s ebbe simán belefér, hogy közben 2 napig intenzíven olvad. Ehhez szintén átlagos mértékű csapadék járul majd – azaz alkalmanként még utánpótlás is érkezhet a hóhoz. Kár, hogy hétvégén a csapadék bizony nagyon nem kívánt formában is lehullhat.

A cinikus, ráadásul zömmel hómentes, mediterrán hollywoodi környezetben sütkérező filmiparosok és slágergyárosok munkái által feltüzelt elvárásoknak megfelelően ilyentájt szokott felvetődni a kérdés: vajon fehér lesz-e idén a karácsony? Nos, most ennek nagyobb az esélye – valószínűbb, hogy a hideg (kisebb enyhülési periódusokkal) kitart az ünnepekig. Ráadásul az sem kizárt, hogy karácsony alkalmából is érkezik némi szentimentalizmusra csábító pelyhes ajándék az égből.

Havazás éppenséggel e hét első napjaiban is várható: hétfőn, némileg kiterjedtebb és intenzívebb (de azért még mindig szordínós) formában kedden, s keleten még szerdán is lehet hószállingózás, főleg alacsony intenzitású havazás, futó hózápor. Csütörtökön, pénteken átmenetileg nyugodtabb, de rendkívül hideg, napközben is fagyos idő jön, azután a hétvégén kissé bizonytalanná válik a prognózis. Annyi biztos, hogy már péntek estétől a magasban enyhe és nedves levegő csúszik a hidegebb fölé, s csapadékhullás is várható, ám ennek halmazállapota most még bizonytalan. Sajnos jelentős az esély arra, hogy a felhők esőként aláhulló terhe a jól átfagyott felszínre hullva rögtön rá is fagyjon a tereptárgyakra, köztük az utakra, járdákra. Emellett a közlekedésnek szintén csak gondot okozó havas eső sem lesz ritka, s talán némely területeken (például északon, északkeleten) havazásba is átválthat a csapadék. Mindenesetre csak vasárnapra enyhülhet meg annyira az idő, hogy legalább napközben olvadni kezdjen a jég meg a hó. Addig a kiszórt (kémiailag izgalmasan vegyes) sóféleségek és kőzetőrlemények viaskodhatnak a fagyott halmazállapotú jéggel – nem biztos, hogy ez a meccs olyan felhőtlen szórakozást kínál a hétvégére.

Fagyos Luca-nap

Hétfőn egy északnyugat felől érkező gyenge okklúziós front hatására több régióban lehet kisebb havazás – délelőtt elsősorban az északkeleti régióban keletkezett friss, vékony hóréteg. Jelentős mennyiségű friss hó nem fog összegyűlni – legfeljebb ha pár centi. Ráadásul a felhőzet sem lesz tartós vagy összefüggő – éppen ezért sokfelé (például a Dunántúlon vagy a Dél-Alföldön) ki is süthet a nap. A hétvégi, hófúvást is okozó, erős széllökések után üdítő lesz, hogy végre mérséklődik a légmozgás. A gyenge fronttal érkező, kicsit enyhébb levegő hatására főleg a Dunántúlon (elsősorban az északi részén) emelkedhet 0 fok fölé a hőmérséklet, máshol azonban napközben is kitartóan fagyni fog: a keleti és északkeleti borult, hóval borított térségekben a –5 fok alatti maximumok (!) sem lesznek ritkák. Keddre virradó éjszaka kemény hideg, többnyire –4, –9 fokos minimumok jönnek, de számos térségben fog –10 fok alá menni a mérce mutatója. Kedden többnyire (és kezdetben) borult idő lesz, és sokfelé (a keddinél is kiterjedtebben) várható újabb, de nem túl intenzív és nem is éppen tartós havazás. Délutántól azután a Dunántúlon akár már fel is szakadozhat a felhőzet. Ott lesz a melegebb: 0 fok körüli, néhol talán kicsivel afölötti értékekkel, máshol viszont egész nap fagyni fog. Keleten, de a Dél-Dunántúlon is a hó tovább hűti a környezetet, ráadásul ismét feltámad az északi szél. Szerdára virradó éjjel már főleg keleten lesz újabb havazás, máshol ki is derülhet: –4 és –9 fokos, már megszokott hideg köszönt az ilyenkor is az utcán ténfergőkre. Szerdán napközben inkább csak a Tiszántúlon lehet még havazás, máshol változóan napos-felhős idő lesz – hogy még ennyire se legyen jó nekünk, arról az erős északnyugati szél fog gondoskodni. A hőmérséklet néhol fagypontig is emelkedhet, máskülönben biztos elég lesz nekünk a –3, –5 fok is. Éjszaka, illetve másnap hajnalban, miután alig akadályozza felhő a kisugárzást, ragyogóan tiszta, gyönyörű csillagos égben gyönyörködhetünk (már ahol nem zavar be a fényszennyezés) – ám ezzel együtt rendkívüli hideg: –7, –16 fokos intervallumhatárok közé eső hajnali-reggeli minimumok köszöntenek ránk.

Csütörtökön, azaz Luca napján mindenhol keményen fagyni fog (–1, –6 fokos csúcsértékek!), és péntekre virradó éjjel is ritka lesz, ahol csak –5 fok köré hűl reggelig, mert sokfelé rögtön –10 vagy akár –15 fokig zuhan a hőmérséklet. Pénteken itt lenn, józanul a földön járva észre sem vesszük a kezdődő változást – miközben a magasban határozottan enyhébb levegő szivárog fölénk. Napközben többnyire ismét (sokfelé igen keményen) fagyni fog, legfeljebb a Dunántúlon várhatók kicsit enyhébb, 0 fok feletti maximumok. Estétől beborul, és csapadékhullás kezdődik, amelynek a halmazállapota igen bizonytalan, és sajnos veszélyeket rejthet. Miközben a talaj közelében még szombatra virradó éjjel is többnyire (bár a korábbiaknál enyhébb mértékben) fagyni fog, a csapadék zömmel már eső, havas eső formájában kerülhet a szemünk elé, azután meg szépen ráfagyhat a talajra, különös tekintettel a közlekedésre szolgáló műtárgyakra.

A nedves idő szombaton is folytatódik – kicsit enyhül, ám az ország egy részén (főleg keleten) napközben is fagyos marad az idő. Ebből azután a havazástól kezdve az (ónos) esőig mindenféle nedves eredmény születhet. Lesznek olyan régiók, ahol még vasárnapra virradó éjjel sem megyünk 0 fok alá, vasárnap dél körül, kora délután pedig zömmel pluszok lesznek. Főként a nap első felében várható újabb csapadék: nyilván ismét izgalmas változatosságban. Most úgy tűnik, a jövő héten sem unatkozunk majd, de még erősen bizonytalan, hogy a fagypont körüli hőmérsékletek mellett mikor milyen halmazállapotú csapadék hullik: tovább fehéredik vagy inkább piszkosszürkébe vált a táj így karácsony előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.