Több fagy, mint kolbász – Időjárás a héten

Ezen a héten mintha tényleg januárt írnánk. És a február is faggyal köszönt be.

A múlt hétvégi, a hosszú enyhe periódus után szinte meglepetésként ható (bár múlt heti prognózisunkban előre jelzett) lehűlés ismét terített az országra némi hóleplet, és visszahozta a kiterjedt éjszakai fagyokat. Ez a télies, vérbeli januári idő marad nálunk a hét nagy részén is.

Keddtől egészen vasárnap estig ehhez még naponta váltakozó kiadású, halmazállapotú, több-kevesebb mennyiségű csapadék, így például regionálisan jelentősebb mennyiségű hó (máshol meg kiadós eső) is társulhat. A hó napközbeni megmaradását csupán az szabotálja, hogy kora délutánra (a makacsul hóval borított területeket leszámítva) mindenhol enyhe pluszokat mérhetünk. A hét elején nyugodt időnk lesz mérsékelt légmozgással kísérve: kedden, szerdán (egy érkező hidegfront hatására) inkább északnyugati szelet tapasztalhatunk, csütörtökön viszont már délről, délnyugatról fog fújni. Péntekre virradóan délkeletire vált és a déli országrészben viharossá is fokozódik a légmozgás. Ezzel pedig kitalálhatóan az addiginál némileg langyosabb és igen nedves levegő áramlik a Kárpát-medencébe: péntek hajnalra az ország nagyobb részéről elűzi a fagyot a szél, pénteken  érzékelhetően melegebb is lesz (ehhez is többfelé viharos szél társul), a Dunántúl északnyugati részén marad a telivér téli idő. Sok csapadék várható, mindenféle halmazállapotban - egészen szombat délutánig.

Péntekre virradóan egy mediterrán peremciklon kerül fölénk, amely jó mixerként itt helyben keveri be a hideg, sarki és a nedves, langymeleg mediterrán légtömegeket: a melegebb levegő a Kárpát-medence délkeleti sarkában tart ki, így tartós hőmérsékleti kontraszt alakul ki az országon belül. A ciklon rendkívül alacsony légnyomású középpontja napokig (pénteken és szombaton biztosan) felettünk lesz, ami garantálja a többszöri erős szelet.Most úgy tűnik, vasárnap hajnaltól estig egy újabb, kiadós mennyiségű elegyes halmazállapotú csapadékot hozó peremciklon vonul át délnyugat-északkeleti irányban.

Az ország nagy részén (akárcsak egész héten) hétvégén is többnyire éjszakai fagyok várhatók, pláne a hóval borított északi és nyugati vidékeken. Február első reggele pedig az ország nagyobb részén fogvacogtatóan zord lesz, és a vasárnap is vérbeli téli napnak bizonyul.

Kérem, még ne kérdezzék, vajon meglátja-e az árnyékát a medve: mindez csak a megbízhatóbb előrejelzések időhatárának peremén, jövő hétfőn (azaz február 2-án) esedékes – habár kora tavaszi időre igen kevés az esély.

Hideg, szeles

Hétfő: A többnyire felhős időben kisebb hószállingózásokra és többnyire –1, +5 fokos, eme periódusban átlagosnak számító maximumokra számíthatunk (a magasabb értékeket keleten, délkeleten mérjük). A Dunántúlon és északkeleten a nap első felében még élénkebb északi-északnyugati szél fújhat, délutánra azonban ott is gyengül, éjszakára pedig az ország legnagyobb részén szinte leáll a légmozgás (közben csapadék is csak elszórtan várható). Éppen ezért keményen fagyni fog: többnyire –2, –7, de a hóval borított észak-dunántúli területeken –8, –10 fokig is lehűlhet a levegő!

Kedd: Többnyire felhős, ritkán (a Dunától keletre) napos időben főleg a Dunántúlon ismét több helyen havazhat, de havas eső, sőt eső is előfordulhat. –1, +4 fokos délutáni csúcsértékekre számíthatunk – az északi országrészben, meg általában a hóval borított Kelet-Dunántúlon egész nap fagyni fog. Napközben kissé megélénkül az északnyugati (Észak-Dunántúl), illetve a délnyugati szél (középső és keleti országrész). Éjszaka a Dunántúlon fúj majd élénkebb északnyugati szél, kisebb havazás, hózápor többfelé is előfordulhat, a Dunántúlon jelentősebb hó is eshet. Szinte mindenhol fagyni fog: legfeljebb Dél-Baranyában és a Tiszántúlon maradhat 0 fok körül a hőmérséklet, máshol –1, –6 fok lesz a minimum.

Szerda: Változóan, gyakorta erősen felhős, néha azért napos időben a Dunántúlon és a Duna mentén fújhat kicsit élénkebb északnyugati szél, keletebbre gyenge lesz a légmozgás. Nagy csapadék nem várható, de kisebb havazás, hózápor, esetleg havas eső elszórtan előfordulhat. A délutáni maximumok –1, +3 fok között alakulnak – napszállta után gyorsan csökken a hőmérséklet, s éjszaka többnyire –2, –7 fokos minimumokat mérhetünk, de a vastag hóval borított dunántúli vidékeken meglesz a –8, –10 fok is. A szerda estétől mindenhol gyengülő légmozgás csütörtök kora hajnalban támad fel előbb a Dunántúlon, később máshol is: de ekkor már déli-délnyugati szél fog fújni.

Csütörtök: A felhős, északon többfelé ködös, keleten azért még ritkán napos időben kora délután zömmel –1, +4 fokos maximumok lesznek (az észak-dunántúli, északkeleti hegyvidéken néhol ennél is kevesebb). Napközben főleg a Dunántúlon illetve északon számíthatunk havazásra, néhol havas esőre, sőt esőre (ami le is fagyhat). Ehhez még mérsékelt déli-délnyugati szél dukál. Sötétedés után még mindig többfelé fagyni fog, a minimumok (országosan –3, +2 fok) tipikusan az éjszaka első felében, hajnal előtt állnak be. Éjjel is többfelé várható izgalmasan vegyes halmazállapotú csapadék. Előbb csak északnyugaton, de reggelre szinte az egész országban feltámad a délkeleti szél.

Péntek: Felhős, sokfelé csapadékos idő lesz (délen és később keleten eső, havas eső, északon és nyugaton hó). Sokfelé (s nem is kizárólag délen, délkeleten!) fúj majd erős, sőt viharos délkeleti szél. Az ország nagyobbik (középső, déli  és keleti) részén délutánig 5, 9 (a keleti határnál akár 10–11) fokig emelkedik a hőmérséklet, ám például északon és a Nyugat-Dunántúlon csupán 2-3 fokos nappali hőmérsékletek várhatók. Estétől is marad a heves légmozgás: reggelig délkeleten erős déli-délnyugati, kora estétől a Dunántúlon, majd a főváros környékén is viharos erejű északnyugati szél fog fújni. Hajnalban a részben még mindig hóval borított Dunántúlon illetve a középső országrészben lesz a leghidegebb (-1, -8 fok), viszont az ország keleti harmadán kora reggel is kicsivel (tán 1 fokkal) fagypont felett maradunk. Országosan, majd egyre inkább a középső és a keleti országrészben  várható még csapadék (mindenféle halmazállapotban).

Szombat: Továbbra is változóan felhős, a nap első felében északkeleten még csapadékos időnk lesz (itt havazás, havas eső is lehet) - ugyanakkor délelőttől nyugat felől fel is szakadozhat a felhőzet s a nap is kisüthet. A napi maximumok az északi országrészben többnyire fagypont körül tetőznek, de az ország nagyobb részén 3, 6 fok is lehet. Többnyire már csak gyengén, de az ország északkeleti negyedén délutánig még erősen szeles időnk lesz: a délután második felében itt is csillapodik a szél, ahogy a ciklon középpontja távolodik tőlünk.

Vasárnap hajnalra a gyenge légmozgás mellett szinte mindenhol fagyni fog: dél-észak viszonylatban -1 és -11 fokok közötti minimumok várhatók és többfelé képződhet köd. Hajnaltól kezdve a Nyugat-Dunántúlon és délen is várható havazás.

Vasárnap: Erősen felhős, egyre nagyobb területen csapadékos idő lesz: ennek halmazállapota a hótól (Dunántúl) az esőig, havas esőig (keleti országrész) váltakozik. Eközben legfeljebb mérsékelt, változó irányú légmozgást tapasztalhatunk. Kora délután a Dunántúl nagyobbik északi részén fagypont alatti vagy legfeljebb a körüli, eközben délen, délkeleten, keleten akár 3, 6 fokos maximumok is várhatók.


Figyelmébe ajánljuk