Törtfehér karácsony

A legfrissebb hírek szerint jelentős az esélye annak, hogy vasárnap kiadós hólepel borítsa be az ország jó részét. Sajnos e takaró aligha lesz tartós.

A karácsony előtti időjóslás legsúlyosabb terhe és egyben traumaforrása az ünnepre várható hóhelyzet megbecsülése – természetesen az úgynevezett fehér karácsony jegyében. Nos, most jó hírekkel szolgálhatunk azoknak, akik rajonganak a hideg, nedves fehérségért: az ország jelentős részét vélhetőleg még hó borítja majd karácsony előestéjén - csakhogy erősen olvadó formában. Ha önök véletlenül kimaradnak a szórásból, és az ablakon kitekintve csupán alacsony albedójú barnaságot és szürkeséget látnak, ne bánkódjanak: a hirtelen érkező enyhülés máshol is seperc alatt felzabálja a havat.

Meg kell hagyni, rég voltak ennyire bizonytalanok a kilátások – majdnem félnaponta fordulnak szinte ellenkezőjükbe a prognózisok. Mindenesetre annyi biztosan állítható, hogy hétvége felé haladva hidegebbre fordul az idő, s ehhez idővel nedvesség is társul. Ez mondjuk sem a fűtésszámla, sem a fagyoskodástól mentes bevásárlás szempontjából nem jó hír – viszont paradox módon csökkentheti a felső légúti jellegű, cseppfertőzéssel terjedő nyavalyák terjedési sebességét (ezek inkább az enyhülős, olvadós időszakokat kedvelik). Ezzel együtt hétvégén, leginkább vasárnap - egy atlanti ciklon közelünkben hullámot vető frontrendszerének köszönhetően - megjönnek a kövérre hízott hófelhők. Aznap sokfelé várható kiadós havazás - az ország délnyugati harmadában viszont ennél folyékonyabb állagú valami fog hullani. Addig viszont jórészt várnunk kell a csapadékra – hiszen e pillanatban (csütörtökre virradó éjszaka) egy tőlünk keletre húzódó anticiklon peremén száraz, ám alacsony hőmérsékletű levegő szivárog a Kárpát-medencébe.

A jövő hét legelején, hétfőn már csak az ország északkeleti harmadában maradhatnak hideg, átmenetileg fagyos (de ott is gyorsan kiengedő) körülmények – ami ott pont elég lesz ahhoz, hogy ideig-óráig konzerválja az addigra a felszínt borító (hol vastagabb, hol vékonyabb, hol összefüggő, hol szakadozottabb) hóréteget: ahhoz mérten, hol mennyi hullott belőle. Máshol viszont a délnyugatról beáramló enyhébb levegő hatására hevesen olvadni fog. Ennek megfelelően karácsony estéjén az ország hótérképe kicsit mákosnak tűnik majd (a városok belsejében pedig inkább törtfehér árnyalatú lesz az amúgy is latyakos, lassan tócsákká átlényegülő hó…), de azért még mindig a fehér fog dominálni benne. Ezt követően viszont még határozottabban melegszik az idő, s már kedd hajnalban megjön az újabb, szokás szerint vegyes halmazállapotú (de inkább határozottan folyékony) csapadék is. Igaz, addigra már a szaloncukorból is csak a sztaniol marad.

Vasárnapra megjön a hó, keddre elolvad

Szerdán még zömmel felhős időben csatangolhattunk ajándékra vadászva, s a Dunántúlon még eső is hullott – csütörtökön ehhez képest sokkal több lesz a napsütés. Ráadásul ezen a napon még pozitív hőmérsékleti maximumok (többnyire +2, +4 fok) várhatók. Péntekre virradó éjjel az ország legnagyobb részén már fagyni fog (nyugatról kelet felé haladva egyre erősebb mértékben, –4, –7 fokig süllyedhet a hőmérséklet), és ez napközben sem mindenhol enged ki: Az ország, középső, Duna menti részén, így a fővárosban és északon is 0 fog alatt ragad a maximum is. Máshol is csak egy kicsivel megy fagypont fölé a hőmérséklet, miközben zömmel borús időre számíthatunk. Szombat reggel erősen felhős időre és –2, –6 fokos fagyra kelhetünk, napközben pedig (elsősorban északon és nyugaton) már kisebb havazás is várható. Az ekkor még csekélyebb mennyiségű lehulló hó akár meg is maradhat (hiszen északkeleten napközben is fagyni fog, máshol +2, +3 is lehet), de az utakat mindenesetre latyakossá teheti.

Vasárnap délelőtt nyugat felől intenzív csapadékhullás, jórészt havazás kezdődik – amely akár hétfő reggelig is kitarthat. A 0 fokot közelítő nappali hőmérséklet kedvez a csapadékképződésnek, a levegő rétegződése miatt pedig főként hó fog hullani, ami egyre nagyobb mértékben meg is maradhat – azért egyáltalán nem zárható ki, hogy az ország délnyugati harmadán eső, havas eső, ónos eső szomorítsa az aranyvasárnapi tömeget.  Ráadásul a Nyugat-Dunántúlon és Dél-Magyarországon később sem fog fagyni – hónak itt tehát semmi keresnivalója. Hétfőn előbb (reggelig) mérséklődik, majd délelőtt mindenhol megszűnik a havazás illetve az eső, sőt a nap is kisüthet. Az ország nagy részén hóolvasztó, enyheséget tapasztalhatunk - az ország északkeleti megyéiben (főképp a hegyvidéki területeken) viszont kora délután sem lesz több –2, –3 foknál. Ott legalább az addig lehullott hó biztonságban van. Az ország déli és nyugati felén viszont erősen olvadni fog (már ha lesz minek), s az enyhe, de nedves levegő beáramlása ezt követően is folytatódik. Kedden és szerdán, azaz karácsony első és második napján zömmel viszonylag enyhe, ámde borongós és különösen kezdetben csapadékos idő várható. Kedd hajnaltól egy újabb mediterrán ciklon vonulhat át rajtunk, ám nem valószínű, hogy ennek terhe pont az addigra amúgy is megrokkant hóleplet gazdagítaná. S az enyhe, zömmel fagymentes idő folytatódhat az ünnepek által közrefogott, gyorsan múló munkanapokon (jövő hét csütörtökön, pénteken) is.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.