Tűzijáték égen-földön

A késő nyári melegedést megszakítva augusztus 20-án már napközben hidegfront vonul át – este legalább nem vár ránk meglepetés.

A múlt heti, többszöri, kiadós csapadékkal járó hanyatt-homlok frontátvonulások után úgy hisszük, jólesik némi esőszünet – még akkor is, ha ez sem tart sokáig. A hét első két napja kifejezetten kellemes időt hoz – még akkor is, ha már kedd délután holmi záporok rondítanak be az összképbe.

false

Tapasztalataink alapján már magunk is úgy sejtjük: hozzánk hasonlóan a természet is irracionálisan rajong augusztus 20-áért. Már megint ekkor érkezik a hidegfront – csak éppen ezúttal a nap első felében köszönt be, és estefelé már javában felettünk tartózkodik. Ez annyit jelent, hogy aki szereti a kissé hűvös, szeles, felhős, esős-záporos időt, azt már semmilyen meglepetés sem zavarhatja meg a tűzijáték élvezetében. A hidegfrontot egy rajta képződött peremciklon követi már csütörtök hajnaltól – s e kettős nyomán alaposan visszaesik a hőmérséklet csütörtökre, és péntektől is csak apró lépésenként javul – a záporok, esők folyton visszatérnek, vasárnapra pedig ismét alaposan visszaesik a hőmérséklet. Azt csak csendben tennénk hozzá, hogy az érkező hidegfront szerdán és csütörtökön még jobban felerősíti a hűvösebb északi és nyugati, valamint a melegebb délkeleti tájak közötti, részben már a hét első, melegebb napjaiban is fennálló különbséget. A hét második felére az évszakhoz képest kissé hűvös idő köszönt be: kirándulásra azért alkalmasak lesznek ezek a napok is - már, ha éppen nem esik. Most azért úgy tűnik, hogy a jövő hét  - ami a kalendárium szerint az utolsó nyári hét - keddjétől (augusztus 26.) ismét melegszik az idő: a nyárnak még lesz legalább egy dobása! Ideje is volna: ezen a héten például már két órával (hétvégén még többel) lesznek hosszabbak az éjszakák, mint a nyári napforduló idején – értelemszerűen ugyanennyivel rövidültek meg a nappalok is.

Az ünnepre elromlik

Hétfőn nagyon kellemes, késő nyári idő várható: sok napsütéssel, 25–26 fokos csúcshőmérsékletekkel, s élénk déli szél fog fújni, ami az átmeneti meleget hozza magával. Keddre virradóra azért még hűvös lesz: 11–16 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Kedd kétségtelenül a hét legmelegebb napja lesz: azon a napon délen és keleten már 26–28 fok is lehet – északon és nyugaton inkább 23–26 fok várható. Ehhez képest már délután is lehetnek futó záporok (például Budapest környékén), estefelé pedig északon alakulnak ki újabbak, miközben reggelig 14–19 fokig süllyed a hőmérséklet.

Szerdán, augusztus 20-án az ország keleti és déli részén (főleg az Alföldön és a Dél-Dunántúlon) marad a meleg, nyárias idő – nyugaton és északon viszont jóval hűvösebb lesz (20-22 fok), mivel ide már reggel beköszön a hidegfront. A front felhőzete és csapadéksávja által meghódított északi, nyugati területeken (így a fővárosban is) a nap nagyobb része esős lesz: az északnyugat-délkeleti irányba haladó hullámzó frontrendszer útját záporok, zivatarok és többfelé megélénkülő szél kíséri. Szerda este, a tűzijáték idején még igen sokfelé lehet további zápor-zivatar, immár az ország keleti és részben déli részén is - Budapesten viszont talán már késő délutánra eláll az eső és még kicsit melegszik is.  Csütörtökre virradóan még mindig többfelé lehet zápor, zivatar (például a főváros környékén is), majd kora hajnaltól egy masszívabb csapadéktömb vonul át az országon nyugat-keleti irányban. A reggeli minimumok már csak 10–16 fok körül alakulnak. Napközben már csak az ország keleti harmadában marad nyoma a nyárnak: itt a nap első felében akár 26–27 fok is lehet. Az ország zömén azonban az évszakhoz képest hűvös, borongós, szeles idő, s maximum 16–21 fok várható. Sok helyen lesz további zápor, néhol zivatar is, továbbra is élénk északnyugati szél fog fújni – a délután második felében azért zömmel már a keleti országrészben. Péntekre virradó éjjel ismét kissé csípős, habár már csapadékmentes időnk lesz, s mindössze 9–15 fok. Pénteken legfeljebb kissé melegszik az idő: az ország nagy részén már 21–26 fokos, azért még mindig igen visszafogott csúcshőmérsékletekkel. Szombatra virradóra sem lesz éppen meleg: 10–15 fokig is lehűlhet. A nap első (nagyobb) felében változóan felhős-napos idő lesz délutánra már 22-27 fokos meleg is lehet. Kora délután a Dunántúlon kezdődik csapadékhullás (eső, zápor) egy újabb felvonuló front hatására. Kora estére ez eléri a főváros környékét, majd az esőzés átterjed a keleti országrészre is.  Vasárnapra virradó éjjel sokfelé várható további csapadék - a felhős időben már "csak" 11-16 fokig süllyed a hőmérséklet. Reggel még mindig sokfelé várható újabb csapadék, napközben azonban már zömmel csak keleten - délután azért a Dunántúlon is lehetnek záporok. Cserébe az ország középső és északi részén (pl. a fővárosban) kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. A csúcshőmérséklet az Alföldön még 21 és 26 fok között alakul nyugaton és északon (így Budapesten is) már csak 18-21 fok lesz délután.

Figyelmébe ajánljuk