Ünnep előtti szürkeség – Időjárás a héten

Borongós, hűvös, többször is esős hetünk lesz. Talán még a vasárnapban bízhatunk.

E hét főszereplője, az időjárásunkat suttyomban mozgató háttérhatalom a skandináv térségből a Kelet-európai-síkság fölé helyeződő nagy kiterjedésű anticiklon lesz. Ennek délnyugati peremén, a Kárpát-medence keleti része felett gyengülő, lassan feloszló magassági hidegcsepp helyezkedik el, s ennek hatására hétfőn hazánk keleti vidékein még lehet eső, zápor.

Kedden zömmel erősen felhős vagy borult idő lesz, számottevő csapadék azonban inkább csak a Dunántúlon fordulhat elő, ám ez már egy újabb időjárási fordulatot sejtet. Keddtől ugyanis az említett kelet-európai anticiklon és az atlanti partok előtt megerősödő anticiklon kollégája között Izland térségétől Közép-Európán át a Földközi-tengerig egy gyenge, alacsony nyomású teknő képződik. Ebben a zónában sekély ciklonok jönnek létre Közép-Európa felett, ezért a hét közepétől határozottan csapadékosra fordul időjárásunk. A ciklonokhoz tartozó frontálzóna a friss prognózisok szerint szerdán délután-este éri el az országot, hogy aztán lelassuljon és hosszú napokig a vendégünk is maradjon – közben hol elered, hol meg eláll az eső.

Ennek megfelelően szerdán napközben borult idő lesz, ám estig még csak főleg északnyugaton, később északon fog esni.  Ezt követően szombatig ismétlődő esőkkel, a csapadékot hozó felhőtömbök vissza-visszatérésével kell számolnunk. Hétfőn nyugaton, délnyugaton még marad valamennyi a múlt hét végi melegedésből, ezt követően már ott is lehűlésre számíthatunk: keddtől, pláne szerdától a maximum hőmérsékletek mindenhol 15 fok alatt maradnak, sőt a tartósan esős régiókban előreláthatólag a 10 fokot sem érik el (igaz, például csütörtökön az átmenetileg naposabb keleti, délkeleti országrészben megint lehet 15 fok). A sok felhő miatt legalább a reggelek nem lesznek annyira fogvacogtatóak – amikor viszont kitisztul az ég (szombatra virradóan még csak a Nyugat-Dunántúlon, vasárnapra virradóan országosan), s még a szél is legyengül, akkor igen hideg lesz. És persze terjeszkedhetnek ismét a ködmezők, amelyeket a héten többnyire mérsékelt, visszafogott szél sem tud oly hamar szétfújni.

Hétvégén, leginkább vasárnap kicsit javul az idő, ekkor árnyalatnyival melegszik is és már sehol sem fog esni. Jövő héten, habár ezt még talán ne kiabáljuk el, határozottan melegedhet az idő!

Szerda estétől többfelé esős

Hétfő: Délen és a Dunántúlon változóan, a Dunától keletre erősebben felhős idő lesz, főleg (de nem kizárólag) itt fog esni, délutánig talán a legtöbb a Tiszántúlon, a Tiszaháton, Zemplénben. Többnyire 8, 13 fokos maximumokat mérhetünk, de a Dunántúl déli és nyugati részén akár 14, 18 fok is lehet. Mérsékelt, délutánra kicsit megélénkülő délkeleti szél fog fújni – talán a déli országrészben és az Észak-Dunántúlon lesz a legerősebb. Éjjel inkább északon lehet több felhő, néhol eshet, nyugaton és délen élénk marad a délkeleti szél is. Hajnalra 5, 9 fokig hűlünk.

Kedd: Az ország nyugati felén, a Dunántúlon lesz több felhő, itt többször eshet is. Máshol, főleg a Dunától keletre több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Főleg az ország középső harmadán fújhat igen élénk délkeleti szél. Délutánra is csak 10, 14 fokig emelkedik a hőmérséklet. Késő este még sok lesz a felhő felettünk, éjszaka délnyugaton-délen elszórtan eshet is. Kora reggelig fokozatosan mérséklődő szélben 3, 9 fokig hűlünk, helyenként ködös, párás lehet a reggel.

Szerda: Többnyire borult időre ébredünk, de napközben főleg nyugaton, a határszélen fog esni (késő délutántól, kora estétől viszont az északi országrészben, így a főváros környékén is elered az eső). Délen és a Tiszántúlon a rövid időre elvékonyodó felhőzet résein nagy ritkán kisüthet a nap is – pláne, ahol időben feloszlik a köd. Többnyire 9 és 13 fok közötti csúcsértékek várhatók (még a naposabb nyugaton, illetve keleti határszélen lesz viszonylag melegebb), többnyire gyenge marad a légmozgás, a középső országrészben fújhat kissé élénkebb délkeleti szél. Éjszaka főleg északon és a Dunántúlon terjeszkedik a ciklon felhőzete, és itt mind többfelé ered el az eső, de keleten is inkább borult idő lesz, közben legfeljebb gyenge vagy mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Kora reggelig 5, 9 fokig hűlünk.

Csütörtök: Nyugaton, a középső országrészben és északon egész nap borult, esős idő lesz, keleten a nap első felében a nap is kisüthet. Ehhez előbb a középső, majd a keleti országrészben kissé élénk délkeleti szél társul. Nyugaton és északon többnyire 8, 12 fok körül alakulnak a maximumhőmérsékletek is – ám az Alföldön, pláne délkeleten 13, 16 fok is lehet. Naplemente után is felettünk marad a csapadékzóna, éjszaka borult, esős idő lesz, most már az Alföld keleti részén is. Éjszaka legfeljebb északkeleten fújhat valamirevaló szél, reggelig 6, 10 fokig hűlünk, ködös, párás időre ébredhetünk.

Péntek: Országszerte borult, esős idő lesz, napközben többfelé akár jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullhat. Délután többnyire 9, 15 fokos maximumok várhatók - a legtöbb délkeleten. Napközben inkább keleten élénkül meg a zömmel keleti-délkeleti szél. Éjfél után egyre inkább már csak a Dunától keletre illetve a déli országrészben fog esni, közben gyengül a légmozgás is. Éjszaka a kiderülő Dunántúlon már igen hűvös lesz itt  2, 5 fokig hűl a levegő – de az ország nagyobbik (borult, esős) felén nem lesz hűvösebb 6, 11 foknál.

Szombat: Az ország keleti harmadán délelőtt még borult, esős, a Dunántúlon és a középső országrészben szintén erősen felhős, de már száraz időnk lesz. Délután jobbára 11, 14 fokos maximumokat mérhetünk. Többnyire kissé élénk északnyugati szél fog fújni. Már késő délutánra jelentősen csökken keleten is az eső kiterjedtsége, naplemente után mindenhol csökken a felhőzet, este már sehol sem fog esni. Az ország északnyugati sarka kivételével (ahol viszont már a délkeleti szél támad fel) sokat gyengül a légmozgás, így kora reggelig 0, +5 fokig hűlünk, sokfelé képződik majd köd is, a fagyzugos területeken simán lehet talaj menti fagy.

Vasárnap: Változóan felhős, időszakosan napos idő lesz, csapadék sehol nem várható, a délután során is csak a gomolyok száma gyarapszik az égen. Napközben 11, 16 fokos maximumokat mérhetünk - már ahol felszáll a köd, ami napközben is makacsul megmaradhat. Főleg az ország északnyugati harmadában élénkül meg a délkeleti szél. Éjszaka viszonylag vastag felhőzet lesz felettünk, de esni aligha fog, hajnalra északnyugaton még élénk, máshol gyenge szélben 7, 11 fokig csökken a hőmérséklet. Ismét sokfelé képződik köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk