Változékony, de enyhe kora tavasz – időjárás a héten

Tél végére beköszönt a tavasz, de március első napja átmenetileg visszavesz a melegedés tempójából.

A hosszú, hideg tél után jóleshetett mindannyiunk számára a múlt heti tavaszias enyhülés, és a hét végi, szerencsére nem éppen kritikus mértékű lehűlés sem bizonyult tartósnak. A mostani hét első, egyben a kalendáriumi tél utolsó napjain jelentősen melegszik: a februárt záró kedd lesz a hét egyik legmelegebb napja – a hőérzetünket csak a sokfelé erős délnyugati szél csökkenti majd. Ám szerdára, március első napjára virradóan újabb, csapadékot is hozó hidegfront érkezik, ami több fokkal visszaveti a hőmérsékleteket – a sokéves átlag környékére. Ez is csak egy napig tart, s a hétvégéig ismét melegszünk. Éjjelente még kissé hűvös lesz, és csütörtökre-péntekre virradóan ismét többfelé fagyni fog, szombat hajnalban már csak északkeleten.

A héten egymást váltják majd a környéken aktív ciklonok frontjai: akad majd, amelyik csupán érint minket északról, de például szerdára virradóan az egyik éppen telibe találja Kárpát-medencét. Csütörtökön napközben érkezhet a következő ám már gyengébb kivitelben! Most úgy néz ki, hétvégén szombaton lesz jobb idő, hiszen egy újabb frontálzónának köszönhetően vasárnap délutántól ismét csapadékosra fordulhat az idő. Eme időjárási rendszereknek köszönhetően nem csak az egek csatornái nyílnak meg, de egész héten élénkebb-erősebb böjti szelek fognak fújni. Ezek hol melegebb levegőt hoznak magukkal (ez a főnhatás), hol meg kissé hűvösebbet (mondjuk szerdán, a front átvonulása után, majd a hét legvégén ismét). Ám történjen bármi, a tél visszatérésétől ezen a héten nem kell tartanunk.

false

Frontok jönnek és mennek

Hétfő: Zömmel derült, napos, csupán enyhén gomolyfelhős idő lesz, délután már 10, 15 fokos maximumokkal  – a melegebb levegő beáramlása útjának megfelelően északkeleten lesz hűvösebb, nyugaton melegebb. A Dunántúl északi és nyugati részén fújhat élénkebb (sőt, délután erősebb lökésekkel is kísért) déli-délkeleti szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka 3, 7 fok közötti minimumok várhatók: északon és északkeleten fokozatosan beborul, itt reggelig elszórtan eshet is. A Dunántúlon élénk marad, sőt éjféltől tovább erősödik a délnyugati szél (itt lesz a legenyhébb az éjszaka), keleten mérsékeltebb szél fog fújni.

Kedd: Változóan, délután főleg északon már erősebben felhős idő lesz: itt kora este kisebb eső, futó zápor is előfordulhat. Napközben 12, 17 fokos maximumok várhatók – délkeleten lesz a legmelegebb. Az ország nagy részén (a „csak” élénken szeles délkelet kivételével) erős, néha viharos lökésekkel kísért délnyugati szél fog fújni. Éjszakára vastagabb felhőzet érkezik, mind többfelé ered el az eső, záporok is várhatók – kora reggelre pedig az egész országot eléri a csapadékzóna. Közben az északon továbbra is igen erős (de máshol is élénk) délnyugati szél iránya fokozatosan északnyugatira vált. 3, 9 fokig hűl a levegő – a legmelegebb az ország délkeleti sarkában illetve a Tiszántúlon lesz, mivel ide érkezik meg legkésőbb (reggelre) a hűvösebb levegő.

Szerda: Napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, de délelőtt az északnyugati országrész kivételével még sokfelé csapadékos (esős, záporos) idő lesz. Többnyire 10 fok körüli (8, 12 fokos) maximumok várhatók – a Dunántúlon délután inkább már csak a felhőátvonulásokból alakulnak ki záporok, a Tiszántúlon és északkeleten még kora délután is csapadékos idő lesz. Az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben, így a főváros tágabb környezetében is továbbra is kifejezetten erős, most már egyértelműen északnyugati szél fog fújni. Hajnalra –2, +5 fokig hűl le a levegő: különösen az ország északkeleti harmadán többfelé fagyni fog, kora reggel az Észak-Dunántúlon elszórtan ismét esni kezd. Éjszakára sokat mérséklődik a szél, azután kora reggel nyugaton már a déli-délnyugati légmozgás támad fel.

Csütörtök: Kezdetben még változóan felhős, sokfelé napos idő lesz, délelőtt még csak az Észak-Dunántúlon növekszik meg a felhőzet, itt kisebb eső is előfordulhat. Napközben többnyire 8, 14 fokos maximumokat mérhetünk – délen lesz a melegebb. Főleg északkeleten-keleten, de időnként a Dél-Dunántúlon is megélénkül a délnyugati szél. Délután a Dunántúlon már többfelé esni fog, este, majd éjszaka is itt, illetve a Dél-Alföldön várható csapadék. Este már többnyire nyugati irányú lesz, majd éjfél után gyengül a légmozgás (legfeljebb északkeleten maradnak szelesebb területek), hajnalig –2, +5 fokig hűlünk: északon és a nyugati, határ menti régiókban még többfelé fagyhat.

Péntek: Többnyire még napos, gyengén felhős időben ismét 9, 13 fokig emelkedik a hőmérséklet. Főleg a Dunántúlon északi és nyugati felén élénk déli szél fog fújni, keletebbre mérsékelt (és nyugati irányú) marad a légmozgás. Éjszaka a Dunántúlon, pláne északnyugaton még élénken, máshol mérsékelten szeles időben többnyire nem lesz kevesebb 0, 7 foknál, de északkeleten helyenként azért még fagyni fog.

Szombat: Napos időben megint 12, 17 fokos maximumok várhatók. Főleg a Dunántúl északi és nyugati részén kifejezetten erős déli szél fog fújni, de máshol (így délen, a főváros környékén vagy az Alföldön) is élénk lesz a légmozgás. Éjszaka továbbra is élénken szeles időben nem lesz kevesebb 4, 9 foknál. Éjfél után többfelé megvastagszik a felhőzet és főleg délen helyenként gyengén eleredhet az eső is.

Vasárnap: Elsősorban a déli és nyugati megyékben már délelőtt is erősen felhős, többfelé esős, záporos, északon és északkeleten kezdetben inkább csak változóan felhős időnk lesz. Kora délutánig 11, 15 fokig melegszünk, de a Dunántúlon és a Duna mentén már a következő órákban több fokkal visszaesik a hőmérséklet, köszönhetően annak, hogy ekkor már egyre kiterjedtebben fog esni. A délután derekáig az ország északi felén még igen élénk délnyugati szél fog fújni, majd estére itt is mérséklődik a légmozgás. Éjszaka felhős, esős, kissé szeles időben 3, 6 fokig hűlünk: hajnalban nyugaton már szűnik az eső, s itt fel is szakadozhat a felhőzet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk