A Moderna koronavírus-vakcinájának engedélyezési folyamata is elindult az USA-ban és Európában

  • narancs.hu
  • 2020.11.30 18:46

Katasztrófa

Nagy-Britanniában már hamarosan megkaphatják az engedélyt.

Elindította új, koronavírus elleni vakcinájának rendkívüli engedélyeztetési folyamatát az USA-ban és Európában a Moderna – írjaBBC. Az eddigi vizsgálatok szerint 94 százalékos hatékonyságú oltóanyag készítői abban bíznak, hogy miután már 30 ezer önkéntestől – köztük nagy kockázatnak kitett csoportoktól is, például idősektől – is vannak tesztadataik, Nagy-Britanniában hamarosan megkaphatják a forgalomba hozatali engedélyt.

Mint arról már beszámoltak, a tesztek során 15 ezer embert placebóval, 15 ezret pedig az oltóanyaggal kezeltek, és semmilyen komoly mellékhatást nem tapasztaltak. Ugyanakkor miközben a placebóval beoltott csoportból 185 ember megkapta a Covid–19-et – ami némelyeknél súlyos tüneteket okozott –, a beoltottak közül csak 11-en fertőződtek meg, de egyikük sem betegedett meg komolyabban.

BBC összeszedte, mik az előnyei és hátrányai a három vezető oltóanyagnak: az oxfordi vakcinának is nevezett AstraZenecáé jóval olcsóbb, mint a Pfizeré vagy a Modernáé – előbbinek ötödébe, utóbbinak körülbelül hatodába kerül –, emellett nem igényel nagyfokú hűtést. Az oxfordi vakcina 62 és 90 százalék közé eső hatékonysága, mint a másik kettőé, ráadásul voltak hibák a tesztelésénél, ami miatt új tesztet kell végezni.

Mint arról múlt héten már Ursula von der Leyen beszámolt, 160 millió adagra szerződött az Európai Unió a Moderna vakcinájából.

 

(BBC)

 

Neked ajánljuk