A település mellett nyílt újabb hasadék a vulkánkitörés után Izlandon, a láva már elérte a házakat

  • narancs.hu
  • 2024. január 15.

Katasztrófa

A decemberi kitörés után épített védőfalak részben visszatartották a lávát, de át is szakadtak.

Házak gyulladtak ki az izlandi Grindavík városában, miután a közelben két vulkáni hasadék nyílt – írja BBC.

A Reykjanes-félszigeten lévő vulkán vasárnap kora hajnalban tört ki, és láva ömlött a halászvárosba, emiatt a teljes lakosságát evakuálták ismét. A Grindavíkba vezető főutat elvágta a lávafolyam.

A Svartsengi vulkánrendszer decemberi kitörését erős földrengések előzték meg. Az azóta eltelt hetekben falakat építettek a vulkán köré, hogy az olvadt kőzetet elvezessék a mintegy 4000 embernek otthont adó Grindavíkból.

Ám az Izlandi Meteorológiai Hivatal szerint a gátak egyes helyeken átszakadtak, így a láva elérte a várost, amely aztán házakat és épületeket gyújtott fel.

Az ország riasztási szintjét "vészhelyzetre" emelték – ez a legmagasabb fokozat a háromfokozatú skálán.

A vasárnapi kitörés az ötödik, amely 2021 óta a Reykjanes-félszigeten történt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.