Gerillaplakátok mutatják be az ausztrál buszmegállókban, hogy mekkora rombolást végzett a klímaszekptikus kormány

  • BM
  • 2020. február 5.

Katasztrófa

Nem csitulnak az indulatok a kontinensen, ahol brutális tűzvész tombol.

Január 30-án, csütörtökön Melbourne, Sydney és Brisbane külvárosi buszmegállóit olyan plakátok árasztották el, amelyek a Scott Morrison-kormány tétlenkedésére hívják fel a figyelmet: a miniszterelnök a kontinensen uralkodó tűzvész ideje alatt elutazott Hawaiira pihenni, és egyébként is, az általa vezetett kabinet sokáig egy klímaszekptikus álláspontot képviselt.

A politikai tematikájú falfestményeiről elhíresült Scott Marsh például készített egy olyan hirdetést, amelyen Morrishon látható a homlokán azzal a felirattal, hogy „klímatagadás”. Egyes plakátokon található QR-kód is, amin keresztül a polgárok eljuthatnak egy az adott művész által kiválasztott szervezethez, amelynek pénzt adományozhatnak.

A klímatagadó Morrison

A klímatagadó Morrison

The Guardian/Adam Scarf

Ugyanakkor egyes hirdetéseket olyan gyorsan szednek le, amilyen gyorsan korábban feltették őket a művészek: Marsh azt mondta a Guardiannek, hogy a múlt héten 78 plakátot telepítettek fel, de már csak néhány látható közülük a buszmegállókban.

Nem most kezdődött

Az „antihirdetések” („brandalism” vagy „anti-advertising”) története nem az elmúlt napokban kezdődött az országban: 1979-ben alakult egy csoport Sydney-ben, amely kifejezetten a cigaretta- és alkoholgyártókat célozta meg.

Nem példa nélküli, hogy a klímaváltozás veszélyeire és a vezetők tétlenkedésére ilyen módon hívják fel a figyelmet: 2015-ben 80 művész 600-nál is több buszmegállóba ragasztott ki plakátokat Párizsban az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája idején. (A reklámokat itt tekintheti meg).

A mostani demonstrációban negyvenegy alkotó vesz részt: egyesek névvel, többségük viszont név nélkül vállalja a szerzeményeit. A csoport három hete alakult: a résztvevők megrendültek a tűzvész láttán, és felháborította őket, hogy a média nem számol be róla kellő alapossággal.

„Úgy éreztem, ha átvesszük a nyilvános helyek felett az irányítást, akkor azzal megfelelő hatást tudunk elérni” – fogalmazott a lapnak egy névtelenséget kérő szervező. Hozzátette, sokat gondolkodtak a kivitelezésen, de mivel idő és erőforrás szűkében voltak, ezért döntöttek a buszmegállók mellett. Az akcióban résztvevő művészek közül többen egyébként nem politizálnak – nem úgy, mint Marsh, aki évek óta reagál a kormány döntéseire. (The Guardian)

Három plakát a sok közül

Három plakát a sok közül

Fotó: The Guardian

Nagy a baj

Ausztráliában brutális méretű tűzvész zajlik, aminek következtében több mint egymilliárd állat pusztult el, és olyan élőlények kerültek a kihalás szélére, mint a kacsacsőrű emlős. Bár korábban is voltak hasonló tűzesetek az országban, a mostani korábban kezdődött, és olyan ökoszisztémák is leégtek, amelyek korábban sértetlenül megúszták.

A témával kapcsolatban korábban az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával készítettünk interjút.

Ausztráliában eddig jobban féltek a recessziótól, mint a klímaváltozástól

Mindig is voltak tűzesetek a kontinensen, de a mostani szezon korábban kezdődött, és olyan ökoszisztémák is leégnek, amelyek korábban nem. Az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával beszélgettünk. Narancs.hu: Miért lángol Ausztrália? Kröel-Dulay György (KDGY): Ausztráliában minden évben vannak tűzesetek, amiért az éghajlat és a növényzet a felelős.

Figyelmébe ajánljuk