Az Európai Bizottság közzétette az AstraZenecával kötött szerződést

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. január 29.

Katasztrófa

Ezzel igazolnák, hogy az AstraZeneca nem teljesíti a vállalását.

Az Európai Bizottság az AstraZenecával megállapodásban nyilvánosságra hozta pénteken a brit-svéd gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést, legalábbis annak egyes részleteit.

 Az EB közleménye szerint a dokumentumot szerkesztett formában tárták a nyilvánosság elé. A költségekre és a vakcinaszállítás menetrendjére vonatkozó részleteket nem ismertették. A testület üdvözölte a vállalat átláthatóság és elszámoltathatóság iránti elkötelezettségét, amely elengedhetetlen európai polgárok bizalmának kiépítéséhez, továbbá reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben nyilvánosságra hozhatja a vakcinagyártókkal kötött megállapodásokat.

A nyilvánosságra hozatal fő oka persze inkább az, hogy az EB már egy hete folytat tárgyalásokat az AstraZenecával, miután a vállalat múlt hét pénteken bejelentette, hogy gyártási nehézségek miatt késedelmet szenved az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcina kiszállítása az európai uniós tagországokba. Az EU szerint ugyanis az AstraZeneca nem teljesíti a szerződésben vállaltakat. Uniós források szerint ugyanis az idén márciusig csak a tervezett 100 millió vakcina negyedét, 25 milliót kaphatnak meg, miután várhatóan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) péntek délután engedélyezi a használatát.

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte a belga egészségügyi hatóságokat, hogy tartsanak vizsgálatot az AstraZeneca helyi oltóanyag-előállító telepén, így ellenőrizve a cég vezetőségének állításait.

Az EU szerint hiába van fennakadás a gyártó holland és belga gyárában, a szerződésben ugyanis a brit gyáraikat is megjelölték, az itt készülő vakcinákból is kellene az EU-ba szállítaniuk. Az AstraZeneca szerint ez nem lehetséges a brit kormánnyal kötött szerződésük szerint - teszi hozzá a 444.hu.

Az Európai Bizottság várhatóan még pénteken döntést hoz arról, hogyan enyhítse a fellépő vakciahiányt: feltehetően  exportkontroll bevezetéséről döntenek, amely magában foglalhatja az unió területén gyártott vakcinák unión kívülre szállításának engedélyhez kötését.  

 

Figyelmébe ajánljuk