Az orosz orvosok is bizalmatlanok a Szputnyik V vakcina iránt

  • narancs.hu
  • 2020. december 8.

Katasztrófa

 Leginkább a nyilvánosan elérhető információk hiányát és a rendkívül gyors fejlesztést tartják gyanúsnak.

Nagyfokú bizalmatlanság övezi az orosz vakcinát Oroszországban is. Leginkább a nyilvánosan elérhető információk hiányát és a rendkívül gyors fejlesztést tartják gyanúsnak az orosz egészségügyben dolgozók, akik – ha tehetnék – visszautasítanák a vakcinát – derül kiMoscow Times cikkéből, mely 12 moszkvai egészségügyi dolgozóval készített interjút.

Múlt héten rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a tömeges oltást Oroszországban, elsőként az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a szociális munkások részesülhetnek az oltásban, de mint ismer, a Szputnyik V jelű orosz vakcinát már korábban elkezdték beadni az egészségügyben dolgozóknak.

Sokan annak ellenére is vonakodnak beadatni maguknak a vakcinát, hogy akár a munkahelyüket is elveszíthetik. Több intézmény vezetősége kötelezővé tette ugyanis a védőoltást.

Egy 23 éves orvostanhallgató például úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ha megtehetné, nemet mondana a Szputnyik V-re. Egy sebész szintén azt mondta, hogy felülről rájuk erőltetik az oltást.

Egy korábbi közvéleménykutatás szerint – mely több mint 3000 orvos részvételével készült – az orosz orvosok 52 százaléka elutasítja a vakcinát, és csak 24 százalék lenne nyitott a használatára. Betegeinek, kollégáinak és ismerőseinek még kevesebb, már csak 20 százalék javasolná a vakcinát. 

Az orosz orvosok szerint a vakcinával szembeni szkepticizmus nem az általános oltásellenesség jele, hanem kifejezetten a Szputnyik V-vel szemben bizalmatlanok.

"A bizalmatlanság fő oka az, hogy az orvosok még nem is látták a vakcina harmadik fázisú tesztelésének az eredményeit. A korábbi vizsgálatok ígéretesek voltak, de az összes adat ismerete nélkül hogyan beszélhetünk egyáltalán a vakcina minőségéről?" – mondta a lapnak egy névtelenül nyilatkozó kardiológus, az orosz egészségügyi minisztérium tanácsadója.

(Moscow Times)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.