Az új osztrák fertőzöttek harmada külföldi nyaralásból tért haza

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 15.

Katasztrófa

Hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor, vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet.

Négy és fél hónapos csúcson volt szombaton Ausztriában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Közülük nagyjából minden harmadik külföldi nyaralásból tért haza – közölte az osztrák egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a Covid-19-betegek száma 303 fővel nőtt péntekről szombatra. Utoljára április elején regisztráltak ekkora napi növekedést a fertőzöttek számában.

A fertőzés ugyanakkor egyelőre nem tömeges, kisebb közösségeken belül terjed, kontaktkutatással nyomon követhető a minisztérium közlése szerint.

Az osztrák kormány tovább szigorította a határellenőrzést. Egyúttal elrendelték, hogy hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor, vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet, és amíg nincs eredmény, addig otthoni karanténban marad.

Ez eddig csak a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatos területek közé sorolt helyekről, így a Koszovóból, Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából beutazók számára volt kötelező Ausztriában.

A szigorítással egyidejűleg hétfőtől egy héten át a Horvátországból hazatérők ingyenes koronavírus-tesztelésre jelentkezhetnek egy külön erre a célra létrehozott forró vonalon, az 1450-es telefonszámon.

Közben Nagy-Britanniában közölték, szombaton immár az egymást követő ötödik napon volt ismét ezer fő fölött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. A legutóbbi 1012 új fertőzöttel már meghaladja a 317 ezer főt az összes regisztrált megbetegedés száma.

Neked ajánljuk