Egy fizikus kutató részletesen beszámolt koronavírus-fertőzéséről és a magyar egészségügy útvesztőiről

  • narancs.hu
  • 2020. április 14.

Katasztrófa

48 éves, nincs krónikus betegsége, mégis elkapta a koronavírust. Majdnem tragikus vége lett a történetének.

"Vasárnap reggelre nagyon enyhe hőemelkedésem lett és éjfélkor azzal csuktam le a laptopom, hogy reggel innen folytatom a munkát. Három órával később az egész jobb oldalamat átjáró, olyan fájdalomra ébredtem, amilyet még soha nem éreztem, pedig a küzdősportban hozzászoktam komoly fájdalmakhoz. Hajnalig szinte csak ülve tudtam levegőt venni a bal tüdőmbe. Reggel hívtam a háziorvosomat, aki azonnal kihívta a mentőket és a Szent László Kórházba vittek vizsgálatra. Nagyon gyorsan megvizsgáltak, mindenki azonnal segített, de végül is hazaküldtek a kis bőröndömmel együtt, annak ellenére, hogy a teljes jobb oldalam nagyon fájt. Az egész éjszakát átvirrasztottam ülve – csak úgy tudtam levegőt venni a pokoli erős fájdalmak miatt" - írja beszámolóját Legeza Örs a Válasz Online-on.

A 48 éves fizikus kutató elkapta a koronavírust és bár március 15-én voltak először tünetei, hosszú időbe telt, mire diagnosztizálták nála a vírust. Mint írja, "nem szenvedek semmilyen krónikus betegségben. Heti háromszor leúszom 2000 métert gyorsban, heti kétszer judo és jiu-jitsu sportágakban edzek." Beszámolójában hosszan mesél arról, milyen tünetei voltak, hogy hányszor kellett telefonálni az orvosoknak, mire elrendelték a tesztelését, hogyan került be végül a Szent László Kórházba és hogyan lett egyre rosszabb az állapota.

"Szintén utólag tudtam meg, hogy közel kerültem az úgynevezett „citokin viharhoz”, ami a COVID-19 egyik legveszélyesebb mellékhatása és nagyban hozzájárul a magas mortalitási rátához. Ilyenkor a fertőzés olyan mértékben aktiválja az immunsejteket és a szöveti gyulladásos folyamatokat, hogy a gyulladásos faktorok magas szintje a szervek és szövetek normális működését gátolja, és ezzel önmagában is életveszélyes állapotot idézhet elő" - írja.

Végül a többfajta gyógyszeres kezelés megtette a hatását, mára az állapota javult, "a laborértékek is elfogadhatóbbá váltak és alacsonyabb fokozaton kapom az oxigént. Időről időre azért rosszul érzem magam, néha kialakul enyhe hőemelkedés, amitől persze mindig megijedek." A férfi még mindig kórházban van.

Azt írja, nem szeretne pánikot kelteni, viszont mindenkinek fel akarja hívni a figyelmét arra, hogy ha valaki a betegség tüneteit észleli magán, ragaszkodjon a teszteléshez és ha szükséges, a további orvosi vizsgálatokhoz.

"Úgy érzem, hallgatásommal bűnt követnék el, hiszen történetem talán rávilágít a médiából nem ismert, valós helyzetre és remélhetőleg sokaknak segíthetek vele. Ha ugyanis beteg lesz valaki és nem tesztelik, akkor az alap egészségügyi ellátásban nem mehet vizsgálatokra a védőfelszerelések hiánya miatt, a kiemelt kórházakba pedig nem mehet, hiszen nem azonosított COVID-19-es pozitív beteg. Az ördögi kör tehát bezárult, saját otthonunkban vagyunk esetleg halálra ítélve."

(Borítóképünk illusztráció, forrás: Sióréti Gábor)

Neked ajánljuk