Hiába indult újra az egészségügyi ellátás, a nem sürgős vizsgálatokkal jobb, ha várnak még a betegek

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Katasztrófa

Ha mégis elindulnak, mindenképpen telefonáljanak előtte, mert nem tudni, mi vár rájuk.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfőn újraindultak bizonyos egészségügyi beavatkozások, vizsgálatok, az azonban még kissé zavaros, hogyan lehet ezeket igénybe venni. Bár a szerdai sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy a járóbeteg szakellátást is csak telefonos egyeztetés után lehet igénybe venni, a vizsgálat előtt pedig lázmérés és kikérdezés történik. Hozzátette, a normál szakellátáshoz nincs szükség laboratóriumi vizsgálatra, a magas kockázatú beavatkozáskor pedig az adott orvos dönt arról, hogy szükséges-e a teszt. A mintavételről a fogadóintézmény gondoskodik, azt elküldik a laborba, amikor megvan az eredmény, és az negatív, akkor értesítik a pácienst, hogy mikor végzik el a beavatkozást.

A 24.hu több budapesti és vidéki szakrendelőt is felkeresett, és igen eltérő válaszokat kaptak: volt, ahová teszt nélkül lehetett menni, volt, ahol azt tanácsolták, ha nem sürgős, inkább ne menjenek az orvoshoz, csak telefonon konzultáljanak és volt, ahol azt mondták, egyelőre nem kell teszt, de ez jövő hétre megváltozhat.

A lap azt is megjegyzi, a fül-orr-gégészetet is a magas koronavírusfertőzés-kockázattal járó ellátások közé sorolták, így az új eljárási rend szerint oda is kellene a vírusteszt a vizsgálatok előtt. Ők azonban azt a tájékoztatást kapták egy budapesti fül-orr-gégészetről, hogy először a szakorvossal kell konzultálni telefonon és majd ő eldönti, szükséges-e a teszt vagy sem.

Emellett pedig továbbra is vannak olyan rendelések, amelyek hétfőn sem nyitnak, például sok fül-orr-gégészet, gasztroenterológiai vagy bőrgyógyászati rendelések. Az általános tanács pedig az, hogy bárki bármilyen rendelésre menne, előtte telefonáljon a háziorvosnak vagy a szakrendelőnek, a nem sürgős vizsgálatokkal pedig továbbra is várjanak a betegek.

Figyelmébe ajánljuk