Horvátországban is megjelent az omikron variáns

Katasztrófa

Az új vírustörzset két horvát állampolgárnál azonosították, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, melyre külföldiek is ellátogattak. 

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta, a fertőzötteknek nincsenek súlyos tüneteik, a járványszemélyek jelenleg megfigyelés alatt vannak. Horvátországban az elmúlt 24 órában 728 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en haltak meg. Az országban eddig 2 207 786-an kaptak védőoltást, közülük 1 981 397-en már a második adagot is felvették.

Romániában a hétvégén megjelent az omikron variáns, egy 48 éves brassói nőnél, illetve egy 59 éves kelet-romániai, vaslui férfinál mutatták ki az omikron jelenlétét. A két személy karanténban van, tünetmentesek. Mindketten Dél-Afrikából tértek vissza azzal a katonai repülőgéppel, mellyel a román hatóságok, az ott rekedt állampolgárokat hozták haza. 

November végén az Egészségügyi Világszervezet aggodalomra okot adó kategóriába sorolta az omikront, ami az adatok szerint még nem vezetett halálesethez.

Kedves Olvasónk! 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért! 

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. 

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. 

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk