Idén is letörtek 800 vasúti sorompót az autósok

  • narancs.hu
  • 2023. december 28.

Katasztrófa

Viszont kevesebb baleset történt az átjárókban, és kevesebben is haltak meg, mint tavaly.

Idén eddig 61 baleset történt magyarországi vasúti átjárókban. Kilencen életüket vesztették, heten súlyos, tizenketten könnyű sérülést szenvedtek, 35 esetben keletkezett anyagi kár. Az egy halálos kimenetelű karambol is sok, de idén a balesetek száma és az áldozatok száma is csökkent tavalyhoz képest – derül ki a MÁV csütörtöki közleményéből

Tavaly 90 baleset történt a vasúti átjárókban, 34 áldozat volt, és közülük 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlenségének, vagy annak, hogy nem tartotta be a közlekedés szabályait. Voltak olyan tragikus esetek, amelyek során négyen, öten vagy heten is életüket vesztették.

Azt, hogy ezek a számok csökkennek, a vasúttársaság a tavaly áprilisban elindított vasútbiztonsági kampány sikerének is tulajdonítja. Ugyanakkor az is kiderül az összesítésből, hogy a közlekedő járművek idén is nagyon sok, 800 sorompót törtek le. 

A MÁV egy videót is mellékelt egy ilyen esetről. Az látszik rajta, ahogy egy kamion azonnal elindul a vasúti átjáróban, ahogy elkezd emelkedni a sorompó, le is töri azt, és továbbhajt megállás nélkül.

A MÁV szerint jellemző az is, hogy az autósok abban a tudatban hajtanak be a vasúti átjáróba, amikor már a fénysorompó pirosan villog, hogy még átérnek. Ilyenkor sodorják el a csukódó csapórudat. Az is megesik, hogy a sor feltorlódik, valaki átkelés közben a sínen reked, a sorompó lecsukódik, a kocsi vezetője pedig nyilván nem akar ott maradni. A MÁV minden esetben rendőrségi feljelentést tesz.

A közlemény szerint az utóbbi tizenöt évben vasúti átjáróban nem történt olyan halálos kimenetelű baleset, amelyben a vasúttársaság hibázott volna. Minden esetben a közúton közlekedő ember figyelmetlensége és szabályszegése okozott tragédiát.

 
Az MTI infografikája a magyarországi vasúti balesetekről

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk