Izraelben új városokban terjed a koronavírus, de nem nőtt a súlyos betegek száma

  • narancs.hu
  • 2021. június 27.

Katasztrófa

Összesen 47 ember van kórházban, hála a közel 60 százalékos átoltottságnak.

Izraelben újabb városokban terjed a koronavírus, de nem nőtt a kórházi ellátást igénylő súlyos betegek száma – jelentette a helyi média vasárnap.

113 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak 32 703 teszt elvégzésével, 0,4 százalékos pozitív aránnyal a szombati pihenőnapon, amikor általában kevesebb tesztet végeznek el és kevesebb új eset kerül napvilágra.

Erősen fertőzött, "piros" város lett Binjamina, közepesen fertőzött, azaz "narancssárga" 3 település, és két helyet gyengén fertőzött, "sárgának" nyilvánított az egészségügyi minisztérium, miközben 274 település továbbra is egyáltalán nem vagy alig fertőzött, vagyis a helyi rendszerben "zöld".

A koronavírus-járvány ismételt, gyors terjedése ellenére – legalábbis egyelőre – nem növekedett a súlyos, kórházi ellátást igénylő esetek száma, amit a szakemberek egyrészt a Covid-19 szövődményeinek gyakran a fertőzés után többhetes késéssel történő megjelenésével, illetve a gyakrabban megbetegedő, idősebb korosztályok rendkívül magas átoltottságával magyaráznak.

A katonai rádióban megszólaló Zeév Rotstein professzor, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója szerint a még oltatlan idősebbek vakcinázásával, valamint a 12-15 éves korosztály gyors beoltásával lehet megakadályozni a fertőzőbb új vírusváltozat terjedését, illetve a mégis megfertőződők súlyos megbetegedését.

Naftali Bennett miniszterelnök vezetésével vasárnap este első alkalommal fog összeülni az újra megszervezett koronavírus-kabinet, amelyben a járvánnyal foglalkozó miniszterek vesznek részt.

Ez a grémium dönt a további intézkedésekről, amelyek körében a maszkviselésre kötelezés, illetve annak ajánlása, a tel-avivi Ben Gurion repülőtér működésének további korlátozása várható, illetve a 12-15 éves korosztály gyors beoltásának elősegítése.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 538 209, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak, ez az ország lakosságának 59,56 százaléka.

Jelenleg, a járvány negyedik, az Indiában megjelent delta változatot terjesztő hullámának kezdetén 47 embert ápolnak kórházakban a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegséggel, 26 súlyos esetet tartanak nyilván, és 17-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A pandémia megjelenése óta 840 552 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk