Kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban

  • narancs.hu
  • 2021. november 5.

Katasztrófa

Horvátország és Szlovákia is szigorít. Magyarország meg...

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet több területéről Szászországban – jelentették be pénteken Drezdában.

A németországi tartomány kormányának egészségügyi minisztere, Petra Köpping a hétfőn életbe lépő rendeletet ismertetve elmondta, hogy csak a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, a többiek pedig még negatív teszteredménnyel sem.

A rendelet alapján az oltatlanok nem léphetnek be a szabadidő eltöltésére szolgáló intézmények és a kulturális intézmények zárt részeire, így például nem mehetnek vendéglőbe, moziba, szórakozóhelyre, vagy könyvtárba, múzeumba.

A szigorítás célja, hogy sikerüljön a társadalmi és gazdasági életet megbénító újabb általános lezárás nélkül átvészelni a járvány negyedik hullámát – emelte ki a miniszter.

Szászország az első német tartomány, ahol kitiltják az oltatlanokat a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről.

Az osztrák szövetségi kormány péntek este ül össze, és minden várakozás szerint országos szigorításokról döntenek. Az idegenforgalomban azzal számolnak, hogy a külföldi utazókra bevezetik a 2G-szabályt, vagyis kizárólag érvényes oltási igazolvánnyal, vagy pedig gyógyultsági igazolással lehet majd bemenni Ausztriába, vagyis még negatív PCR-teszt sem jogosít majd erre. Ugyanezt a 2G-szabályt Bécsben jövő hétvégén már biztosan bevezetik az éttermekben és minden 25 fő feletti helyen.

Szlovákiában a járványhelyzet súlyossága szerint sorolják be különböző színkategóriákba a járásokat, ezekben más-más szabályok érvényesek. A kormány melletti szakértői testület azonban pénteken olyan javaslatokat jelentett be, amelyek ha a kormány elfogadja őket, országos szigorítást hoznak. Azt javasolják, hogy a piros járásoktól felfelé legyen kötelező az oltási igazolvány, negatív teszt vagy a betegségen való átesést igazoló dokumentum felmutatása a munkahelyen. Az általánosan kötelező munkahelyi igazolásra eddig nem volt példa Közép-Európában. A szlovák kormány tanácsadói testülete emellett azt is javasolja, hogy azokban az iskolákban, ahol felütötte a fejét a vírus, egy-két hétre szakítsák meg a jelenléti oktatást – az iskolák országos bezárását azonban eddig kizárták.

Mindeközben Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és kiterjesztik az uniós digitális Covid-igazolványok használatát – jelentette be a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője elmondta, szombattól nyilvános, 50 fő feletti összejöveteleket zárt térben csak akkor lehet rendezni, ha a résztvevők rendelkeznek Covid-igazolvánnyal. Kötelező lesz a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása is. Nyitott térben ezt a létszámhatárt száz főben határozták meg. Az összejövetelek legfeljebb éjfélig tarthatnak, a mozik kivételével, ha a filmvetítés 23 órakor kezdődött, valamint az esküvők, amelyeknek legkésőbb hajnali két órakor kell befejeződniük.

A sporteseményeken zárt térben csak Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni - mondta.

November 15-től kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint azokra az intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, amelyek állami vagy önkormányzati fenntartásúak, így az oktatási intézményekre is. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Európában ismét a járvány epicentrumában van. Magyarország legtöbb szomszédja többféle szigorító intézkedést hozott, valamint erre készül a közeljövőben is. Hazánkban ennek egyelőre majdnem nyoma sincs, még a maszkhasználat sem kötelező széles körben, nemhogy az oltási igazolványhoz lenne kötve bármi, ahogy egyéb szigorítást sem hozott még a kormány, ami történt, azt eddig minden esetben a helyi illetékes vezetőség vagy szerv hozta meg.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?